Els documents que vinculen Laporta amb una societat imputada per estafa
El president del Barça està citat a declarar com a querellat per aquesta causa el 16 de gener
BarcelonaEl president del Barça, Joan Laporta, ha rebut una nova querella per estafa agreujada per un cas vinculat a la societat CSSB Limited, una companyia que és investigada per presumptament haver-se quedat diners de diversos inversors a qui prometia altes rendibilitats, de la qual el mandatari blaugrana sempre s'ha desentès. Però els documents als quals ha tingut accés l'ARA mostren que va firmar, almenys en una ocasió, com a representant seu. L'últim cas que s'ha fet públic es remunta al 2017, i segons va avançar El Confidencial, el querellant, A. T. O., va invertir 50.000 dòlars a CSSB Limited a canvi de 1.000 accions al seu nom, però no va obtenir cap informació ni documentació relativa a l'empresa, ni tampoc cap benefici.
És la tercera causa que ara mateix hi ha als jutjats en què estan denunciats CSSB Limited i Joan Oliver, director general del Barça durant el primer mandat de Laporta. En dues de les denúncies, Laporta apareix com a querellat i, en una tercera, com a testimoni. A més, hi ha una investigació de l'Agència Tributària a Core Store (del mateix grup que CSSB Limited) per possibles irregularitats fiscals. El jutjat d'instrucció número 21 de Barcelona ja ha citat a declarar a Laporta com a querellat el 16 de gener arran de la denúncia d'A.T.O.
CSSB Limited, la gestora del CF Reus Deportiu
CSSB Limited, amb seu a Hong Kong, va tenir com a conseller delegat Joan Oliver, i va arribar a disposar del 57% de la propietat del CF Reus Deportiu abans de la seva desaparició. Laporta sempre ha negat la seva relació amb tot això, però diversos documents inclosos en la querella interposada per A.T.O. podrien demostrar el contrari. De fet, el nom i la signatura de Laporta apareixen al final del contracte de la inversió de 50.000 dòlars d'A. T. O. a CSSB Limited. Laporta signa com a representant d'aquesta societat, com es pot veure en la imatge inferior. A més, a la querella, el denunciant exposa que va confiar en el prestigi de noms com Laporta o Oliver per portar a terme la inversió. L'escrit del seu advocat diu literalment que "com a garantia d'èxit de la inversió [...] li va manifestar [l'assessora de Bankinter que hauria fet d'intermediària a la inversió] la identitat de les persones que es trobaven involucrades en el projecte, esmentant Joan Laporta, amb el qual tenia una relació d'amistat; Rafa Yuste [actual vicepresident econòmic del Barça] com a personal de direcció; Joan Oliver, com a president del CF Reus Deportiu; i Xavier Sala-Martín [tresorer del Barça durant el primer mandat de Laporta]".
Laporta com a reclam
Un altre document adjunt a la querella per estafa agreujada és un dossier de 12 pàgines que l'assessora de Bankinter que hauria actuat com a intermediària en la inversió a CSSB Limited va enviar per correu electrònic a A. T. O. per informar-lo del projecte que tenia en marxa la societat amb el Beijing Institute Technology of Football Club (BIT), una entitat esportiva de la qual va adquirir el 50% de la propietat l'abril del 2016. A la pàgina 2 d'aquest dossier (com es pot veure en la imatge inferior) es mostren els noms i les cares de Joan Oliver, Joan Laporta, Xavier Sala-Martín i Rafa Yuste com a responsables de CSSB i s'explica que l'objectiu del projecte és exportar al futbol xinès el model d'èxit que aquestes persones van implementar en el Barça entre el 2003 i el 2010 (la durada del primer mandat de Laporta al club blaugrana).
La investigació de l'Agència Tributària
A la querella també hi està adjuntada la sol·licitud d'informació (es pot veure en la imatge inferior) que va rebre A.T.O. sobre la seva inversió a CSSB Limited per part de l'Agència Tributària, que té oberta una investigació sobre possibles irregularitats fiscals de Core Store (una societat del mateix grup que CSSB Limited). En aquesta sol·licitud se li demana un escrit d'aclariment sobre la seva inversió a CSSB Limited, l'estat actual de la inversió, l'explicació de com es va fer aquesta inversió, les persones implicades, les reunions mantingudes, els correus i comunicacions creuades, i la presentació de la documentació acreditativa dels punts anteriors.
Els casos d'Albert Ramos i el guanyador de la Primitiva
Aquesta querella per estafa agreujada de 50.000 dòlars se suma a la causa reoberta per l'Audiència de Barcelona el passat 25 de setembre –avançada en exclusiva per l'ARA– que també té Laporta i CSSB Limited entre els querellats per estafa agreujada. Els denunciants en aquest cas són el guanyador d'un premi de la Primitiva i la seva família, que van invertir 4,7 milions d'euros en uns contractes de préstec entre el 2016 i el 2018 que els havien de comportar un interès anual d'entre el 6 i el 7%. En total, haurien hagut de cobrar 792.000 euros d'interessos. Però només n'han rebut 84.000. Així, en falten 708.000. A més, en cap de les cinc inversions se'ls ha tornat res dels 4,7 milions de capital total invertit.
D'altra banda, el tenista català Albert Ramos va firmar el 2016 –com també va avançar aquest diari en exclusiva– un contracte de préstec de 100.000 dòlars a favor de CSSB Limited. A canvi, el tenista havia de rebre una remuneració amb un 6% d'interès anual que es liquidaria trimestralment i la devolució del capital inicial quan finalitzés el contracte tres anys després, el 2019. Però CSSB Limited només va fer els abonaments d'interessos durant quatre trimestres. L'import total va estar al voltant dels 6.000 dòlars. Des d'aleshores, el tenista no ha ingressat res per aquest concepte ni tampoc ha recuperat el capital inicial. En aquesta causa que investiga Oliver, Laporta va declarar com a testimoni el passat mes de juliol. En totes les presumptes estafes mencionades, segons s'explica a les querelles, va fer d'intermediària la mateixa treballadora de Bankinter.