Futbol

El doble peatge que Lamine Yamal paga per ser un prodigi

El desgast al qual està exposat el davanter, que té una sobrecàrrega muscular, tensiona el Barça amb la selecció espanyola

Lamine Yamal
15/10/2024
3 min

BarcelonaLa sobrecàrrega muscular de Lamine Yamal posa en evidència la disparitat de criteris entre la selecció espanyola i el Barça. El jugador franquícia del club blaugrana, després de disputar gairebé tot el partit sencer contra Dinamarca (93 minuts), va abandonar el terreny de joc coixejant. Unes imatges que van encendre les alarmes a l'entitat catalana, de la qual moltes veus internes (des del cos tècnic, els serveis mèdics fins als despatxos nobles de l'entitat) haurien preferit que Lamine Yamal, directament, no participés en l'actual finestra de seleccions.

El motiu: la càrrega de minuts que el jove extrem acumula a les cames i els darrers precedents amb els problemes físics que el club blaugrana ha pagat recentment, com és el cas de Fermín López, amb una lesió al recte anterior de la cuixa dreta, i, el cas més sonat, la lesió de llarga durada al genoll de Gavi que l'ha deixat gairebé un any sense jugar. Tots dos estan gairebé a punt per tornar. De la mateixa manera, tampoc s'ha oblidat a can Barça el que va passar amb Pedri, que va disputar 73 partits el curs 2020-21, enllaçant l'Eurocopa amb els Jocs Olímpics, i com el canari s'ha passat les dues temporades següents patint fins a gairebé una desena de lesions musculars.

És per això que al Barça es vol anar amb especial cura amb Lamine Yamal, que és el jugador més determinant del conjunt blaugrana malgrat la seva joventut. També ho és de la selecció espanyola, i això genera un conflicte d'interessos que implica un futbolista de només 17 anys i amb un físic encara en desenvolupament. Els motius que preocupen en el cas de l'atacant criat entre els barris de Rocafonda (Mataró) i la Torreta (la Roca del Vallès), a més, són multifactorials. El més evident és la càrrega de minuts. Aquesta temporada, Lamine Yamal acumula 1.104 minuts, dels quals 225 són en tres participacions amb la selecció espanyola. El curs passat, van ser 4.153, dels quals 1.196 van ser amb Espanya, repartits entre tres amistosos i l'Eurocopa, en què el combinat estatal es va proclamar campió i l'extrem blaugrana va ser guardonat com el millor jove de la competició.

Això xoca directament amb l'argument va utilitzar recentment Luis de la Fuente per defensar la gestió que fa ell dels minuts d'uns futbolistes als quals qui els paga el jornal són els seus clubs. El seleccionador d'Espanya, preguntat precisament per la dosificació dels jugadors, va argumentar en una compareixença de premsa que "el percentatge de minuts que els futbolistes disputen amb Espanya és del 3,5%". Una realitat molt esbiaixada en el cas de Lamine Yamal. Segons els minutatges exposats en els paràgrafs anteriors, corresponents a l'actual i a la passada temporada, la presència damunt la gespa amb la selecció espanyola de l'extrem suposa més del 20% dels seus minuts totals.

Hansi Flick estava dosificant Lamine Yamal abans de l'aturada

En els darrers tres partits amb el Barça, Flick havia anat donant descans a Lamine Yamal. Contra l'Alabès, va ser canviat poc abans del minut 70. Davant el Young Boys, al minut 75 i, contra l'Osasuna, va ser suplent i va disputar els darrers 30 minuts del partit. L'últim cop que va completar un enfrontament sencer va ser contra el Getafe, el 25 de setembre. Contra Dinamarca, Lamine Yamal va jugar pràcticament tot del partit. Va abandonar el terreny de joc coix i, l'endemà al matí, tot i que es trobava bastant millor, es confirmava la seva sobrecàrrega i el Barça en sol·licitava el retorn a Barcelona.

Aquest dilluns, els serveis mèdics blaugranes en certificaven la lesió: sobrecàrrega a l’isquiotibial de la cuixa esquerra. Això fa que el futbolista sigui dubte per al partit de diumenge conra el Sevilla, a Montjuïc i que encetarà una marató de partits d'alt voltatge: la visita del Bayern dimecres, la visita al Bernabéu el dissabte següent i, llavors, sí que hi haurà una setmana neta de partits abans de rebre, el diumenge 3 de novembre, l'Espanyol.

Les desafortunades declaracions de Luis de la Fuente

A banda de la gestió dels minuts, un altre factor que preocupa respecte de la figura de Lamine Yamal és la duresa amb què els rivals actuen per aturar un futbolista que fonamenta bona part del seu joc a encarar els defensors en accions d'un contra un. Això ha passat tant en partits amb el Barça, en la golejada contra el Vila-real va ser objecte de dues entrades injustificades als darrers minuts del partit, com en la selecció espanyola. Aquí tampoc va estar afortunat Luis de la Fuente, que en unes declaracions públiques postpartit assegurava que això "és la llei del futbol". "Li donen puntades... com diu un amic meu, què voleu, que li facin petons? Els rivals carreguen contra ell amb duresa, fins al límit del reglament, és cert. Davant d'aquest talent i amb la seva edat, intenten intimidar-lo i buscar el contacte. Haurà d'aprendre d'això i intentar treure's la pilota del damunt abans per evitar aquestes entrades".

Aquest dimarts, Lamine Yamal no hi serà contra Sèrbia. Diumenge, contra el Sevilla, arribarà entre cotons si és que finalment arriba. El Barça està preocupat pel benestar físic de la seva estrella.

stats