Barça

Dissecció de la ràbia del vestidor del Barça

El vestidor no troba el consol després de la dolorosa derrota contra l'Atlètic de Madrid

Sorloth celebrant el gol del triomf de l'Atlètic de Madrid a Montjuïc amb els jugadors del Barça estesos a terra.
4 min

BarcelonaEl Barça va completar la primera volta de la Lliga (19 jornades) de la manera més amarga possible. Els de Hansi Flick van jugar un dels seus millors partits de la temporada contra un rival directe pel campionat, l'Atlètic de Madrid, però van encaixar un gol en l'última acció del temps afegit que va arruïnar fins i tot un empat (1-2). Amb Iñigo Martínez, el marcador blaugrana més solvent, sumat a l'atac per intentar assolir els tres punts amb èpica, la defensa va quedar desguarnida i entre Rodrigo de Paul, Nahuel Molina i Alexander Sørloth van servir un malson immerescut a Montjuïc. La frustració deixa el Barça a tres punts (que poden ser sis) dels matalassers, candidats al títol gràcies a una plantilla reforçada a cop d'ampliació de capital. En dos mesos i escaig, els del Cholo Simeone podrien retallar fins a 16 punts als culers. Mentrestant, el Reial Madrid està en disposició de situar-se cinc punts per sobre a la classificació. És feridor.

Amb Flick a la banqueta, el Barça és víctima dels contrastos. L'equip més golejador de la competició, autor de 55 dianes, estaria en posicions de descens si només comptessin els mèrits acumulats a partir del novembre. El conjunt que té els futbolistes més inspirats de cara a porteria (entre Lewandowski i Raphinha acumulen 25 gols) encadena tres derrotes consecutives a casa, cosa que no passava des de fa 37 anys, és a dir, quan Leo Messi era un bebè. L'esquadra que millor pressiona de la Lliga i que sublima la tècnica del fora de joc ha encaixat set gols més que el Getafe, un dels contendents que lluitarà per no baixar a Segona. Aquest Barça que celebra la irrupció de Marc Casadó, el moment més dolç de Pedri, la consolidació de Pau Cubarsí i Lamine Yamal i la capacitat d'humiliar el Madrid de Kylian Mbappé al Santiago Bernabéu (0-4) també ha fet la tercera pitjor primera volta pel que fa a punts dels últims 20 anys: n'ha sumat tres menys que el curs passat amb Xavi Hernández.

La davallada costa molt d'empassar, però hi ha estadístiques que l'expliquen. Per exemple, la d'ocasions clares fallades, 50 en 19 enfrontaments, més que cap altre equip de la Lliga. El Barça també és líder destacat en pilotes al pal: n'hi ha estavellat 16. L'última va ser dissabte contra l'Atlètic de Madrid i va ser clau per entendre el desenllaç del duel. Amb 1-0 al marcador, Raphinha va enviar al travesser de Jan Oblak una gran assistència de Pedri, i pocs minuts més tard De Paul va col·locar l'1-1 en la primera rematada madrilenya entre els pals d'Iñaki Peña. Centímetres que arrabassen la glòria. L'extrem brasiler, que ha passat de ser transferible a erigir-se en capità i ànima del Barça, va declarar-se culpable de la desfeta: "Assumeixo la derrota. He fallat un gol i també la passada que ha provocat l'1-2". L'ex del Leeds no troba consol en la bona actuació col·lectiva, que és el que precisament esperança bona part del barcelonisme de cara al que resta de temporada. "Moltes vegades prefereixo jugar molt malament i acabar guanyant", va sentenciar.

"No serveix de res si no les fiquem"

Per la seva banda, Flick, que va seguir el partit des de la grada per l'expulsió al camp del Betis, va fugir de la lectura resultadista: "Hem jugat un partit brillant, increïble, especialment a la primera part, però també a la segona. Aquest és l'equip que vull veure. N'estic molt orgullós, tot i la decepció. No ens hem rendit, hem tornat i esperem mantenir aquest estil l'any que ve". L'entrenador alemany veu el got més ple que altres membres del vestidor. "Hem de ser més llestos i no descobrir-nos tant al darrere", va lamentar Pedri. "No pot ser que ens arribin dos cops i ens marquin dos gols", va deplorar Cubarsí, que també va posar l'accent en la manca "de finesa" i "de decisió" per resoldre a l'àrea contrària. Una altra veu interna consultada per l'ARA es fa creus arran de les oportunitats perdudes: "De res serveix jugar bé si després no fem un gol ni a l'arc iris. No fotem, va".

La decepció i la ràbia es van apoderar del vestidor. L'equip es va sentir superior a l'Atlètic i va acabar amb un pam de nas, castigat tant per la falta d'efectivitat com per les errades pròpies. Flick va voler enviar un missatge de calma, lloant el joc de l'equip, tot i que va admetre –com Pedri– que no van ser prou vius en els moments clau. Per a l'alemany, l'aturada de Nadal "arriba en un bon moment". "Tots necessitem aquest break", va insistir, alhora que va disculpar els seus pupils de la derrota davant d'un rival "del mateix nivell". Amb tot, sí que va lamentar les desfetes prèvies a casa contra el Leganés i el Las Palmas: "No podem regalar punts a casa". Internament, i molesta pels últims resultats, una veu del vestidor lamentava a aquest diari que l'equip hauria de tocar més de peus a terra malgrat haver fet grans actuacions en la majoria de partits grans d'aquesta temporada. De poc serveix si després es deixen escapar punts contra rivals inferiors. A la Lliga, el Barça de Flick vol deixar de fer el passerell.

stats