Els diners de CVC, el camí més ràpid perquè el Barça pugui fitxar
Davant la dificultat per alliberar els salaris més alts, el club renegocia un acord que a l'estiu va rebutjar
BarcelonaEl Barça necessita fitxar. A curt i a llarg termini. Això vol dir reforçar-se tant ara a l'hivern com al pròxim estiu. Però el límit salarial del club s'ha espremut al màxim i el marge és escàs. El director de futbol, Mateu Alemany, i el CEO, Ferran Reverter, s'estan movent per satisfer les necessitats de Xavi i fer mans i mànigues per reforçar un equip especialment debilitat en la parcel·la ofensiva. El davanter valencià del Manchester City Ferran Torres convenç, així com l'atacant català del Leipzig Dani Olmo. Tots dos són futbolistes que, si bé veurien amb bons ulls un canvi d'aires, els seus clubs d'origen són conscients que estan en una posició de força i no prescindiran amablement dels seus serveis. El passat cap de setmana Alemany i Reverter van ser a Manchester, però no només per preguntar per Torres –taxat en 70 milions–, sinó també per veure com cotitza la figura de Coutinho a Anglaterra i per preguntar per Anthony Martial, atacant que ha perdut protagonisme al Manchester United i correspondria al perfil de davanter pretès per Xavi.
La cúpula executiva blaugrana està treballant, però obrir la porta de les arribades –més enllà de fitxatges low cost com Dani Alves– està supeditat a dues grans vies d'acció. Una és desprendre's de les fitxes altes de la plantilla que tenen un paper residual, com Coutinho i Umtiti. L'altra és abraçar-se a la injecció immediata de diners que suposa consignar l'acord de Javier Tebas amb el fons CVC. Aquests són els dos principals camins que té el Barça per fitxar. Malgrat que Reverter va defensar dimecres que el Barça "podrà fitxar a l'hivern i a l'estiu", aquest mateix dijous Joan Laporta ha admès que l'arribada d'un futbolista cotitzat com Ferran Torres depèn de la reducció del límit salarial. "Tenim un marge molt reduït. L'hem d'ampliar i, per fer-ho, haurien de sortir alguns jugadors", ha argumentat el president en un acte de La Marató de TV3.
Millorar l'acord amb CVC
Si bé amb Koeman les prioritats passaven per un ariet i un migcampista de tall físic, la intenció de Xavi és incorporar un atacant que pugui actuar tant a la banda com de referència. L'egarenc entén el seu pla de joc amb extrems i, a causa de l'allau de baixes a la davantera, ha donat l'alternativa a futbolistes del filial com Ez Abde o Ilias. Amb la renovació encallada de Dembélé, els problemes físics d'Ansu Fati, amb Braithwaite també lesionat i amb el Kun abocat a deixar el futbol per problemes cardíacs, la línia d'atac del Barça està limitada. En el cas de l'argentí, el club es mostra respectuós i deixa en mans del futbolista el moment en què faci oficial la seva retirada. Sense poder jugar, el Barça donaria de baixa la seva fitxa, però les fonts consultades admeten que això no canviaria gaire l'escenari pel que fa a l'escàs marge de maniobra salarial.
Davant d'aquest escenari, la cúpula executiva blaugrana estudia l'acord amb CVC. Queda menys d'un mes perquè el mercat es reobri. Serà el segon amb Laporta a la llotja i Alemany i Reverter com a executius de capçalera. A la finestra de l'estiu, amb els salaris excedits en relació amb els ingressos, el Barça va desfer-se de Griezmann i Pjanic sobre la botzina i no va renovar Messi en part perquè no va ser capaç de llicenciar grans sous. Ara, amb l'argentí al PSG i les fitxes dels veterans diferides, la poca perspectiva d'ingressos a curt termini (sense notícies de nous patrocinis) i la dificultat per cedir o vendre actius provoquen que el pacte amb CVC sigui el camí més curt per poder obtenir més marge salarial. En aquest sentit, fonts del club reconeixen a l'ARA que hi ha negociacions amb el fons anglès per modificar lletra petita del tracte pel que fa a la pressió sobre els drets televisius que el Barça hauria de pignorar, un factor que a l'estiu va servir com a argument per rebutjar una injecció de 270 milions i renunciar a la continuïtat de Messi.
Contraatac de Florentino Pérez secundat públicament per Laporta
Les converses en marxa van en diverses vies i també afecten Reial Madrid i Athletic Club, els altres dos equips contraris des d'un principi a CVC. De fet, i segons ha avançat Cinco Días, hi ha altres bancs d'inversió disposats a fer el salt a la Lliga de la mà d'aquests clubs crítics amb la proposta de Javier Tebas, una idea encapçalada per Florentino Pérez i que ha provocat la ira del president de la patronal. L'alternativa liderada pel mandatari madridista amb el suport de catalans i bascos aniria de bracet amb el fons JP Morgan, una oferta que suposaria una injecció de diners, però a canvi d'un nou endeutament, si bé l'acord seria per la meitat d'anys que amb CVC (25 contra 50). La guerra entre Florentino i Tebas està servida i tot plegat confirma que l'arbre s'ha mogut: el negoci del futbol a Espanya necessita socis externs per poder elevar el nivell de la competició i equiparar-se a la Premier League, líder mundial en aquests moments.
Laporta ha reconegut l'existència d'aquesta proposta paral·lela i ha lamentat que se n'hagi fet ressò: "Deu haver estat objecte d'alguna filtració". El president culer admet que la resta de clubs –tots els professionals menys el Madrid, l'Athletic i el Barça– tenen la informació de l'acord alternatiu, però desconeix si això provocarà un canvi en el full de ruta de la Lliga, segons el qual està previst aprovar el tracte amb CVC en assemblea la setmana que ve. "És veritat que hem presentat una alternativa, però volem veure com reacciona la Lliga en relació a la proposta de CVC que hi ha a la taula", ha manifestat. La negociació, per tant, està en marxa. I, com a mínim de cara al públic, Laporta se situa més a prop de Florentino que no pas de Tebas.
Tot i que el més probable és que a l'assemblea de la Lliga de la setmana que ve el Barça segueixi votant en contra de l'operació amb CVC, la realitat és que hi ha converses obertes perquè el club pugui aspirar a signar-lo abans de sortir al mercat al gener. En cas de desacord, Alemany i Reverter tornarien a xocar amb la dificultat de tancar baixes i amb la posició dura de Dembélé, que si no renova marxarà lliure de traspàs l'estiu que ve. L'alternativa traumàtica implicaria vendre jugadors cotitzats, cosa que l'àrea econòmica va suggerir fa uns mesos en relació amb Ansu Fati. Ara, amb l'hispanoguineà renovat, la vista se centraria en Frenkie de Jong o Ter Stegen, dos titulars indiscutibles que, en cas de sortir, deixarien diners a la caixa i espai a la massa salarial, a més d'un forat a la plantilla.
Amb l'entitat en pèrdues i el present exercici per sota del pressupost, el Barça cerca fórmules econòmiques per reflotar el projecte esportiu. La que menys depèn dels capritxos del mercat és CVC, una solució que es va declinar a l'agost a instàncies de Florentino. Mesos després, amb la Superlliga congelada i la normativa dels avals a punt de canviar-se, la pressió del president del Madrid sobre les decisions que es prenen al Camp Nou pot anar a la baixa. Tot i això, Pérez ja ha contraatacat Tebas, amb qui manté una guerra oberta des de fa anys, per aportar socis de la seva confiança.