Barça

Defensar els valors del Barça fins i tot després de morir

La fundació del club posa en marxa el programa "Testament solidari" per rebre herències d'aficionats que vulguin ajudar

Els aficionats del Barça, al Camp Nou
05/12/2024
3 min

Barcelona"Ens trobàvem que alguns socis preguntaven si podien deixar part de la seva herència al club, de tant en tant" explica la directora general de la Fundació del FC Barcelona, Marta Segú. Era una situació curiosa, però no excepcional. Molts aficionats s'estimen tant el seu equip de futbol que es fan enterrar amb banderes, samarretes i pins. Als cementiris catalans és ple d'escuts del Barça a les làpides. Alguns socis somien que les seves cendres s'escampin a un estadi i altres volen deixar part dels seus béns al club. Ara, el Barça tira endavant una iniciativa per facilitar les coses defensant els valors del club: el testament solidari.

Bàsicament, es tracta d'una iniciativa pionera a casa nostra dins del món de l'esport, que fa servir la fórmula que altres fundacions ja tenen en marxa, com la Fundació Carreras o la Pasqual Maragall. "Els socis i aficionats poden donar suport econòmic a les activitats solidàries de la fundació, deixant un llegat social que perduri" explica Segú. La Fundació, que el pròxim 2025 arribarà als 30 anys de vida, s'encarregarà de fer servir les donacions per seguir canviant la vida de persones. "Les donacions es fan a la fundació, no pas al club", deixa clar Segú. És a dir, la proposta és que sigui una forma d'ajudar amb fins benèfics, no es tracta d'ajudar a fitxar jugadors. El testament solidari existeix a clubs com el Manchester United, a Anglaterra. El Betis ha explorat fer el mateix, però sense donar-li visibilitat, a diferència del Barça, que vol fer arribar la novetat a tots els seus aficionats, ja que no cal ser soci, per fer-ho. El testament és "un procediment fàcil, econòmic i reversible. Qualsevol persona interessada pot donar a la Fundació la totalitat o part de la seva herència especificant la seva decisió davant de notari. El cos del tràmit és d'uns 50 euros" expliquen a la Fundació, on ofereixen assessorament legal gratuït als interessats. Les donacions es poden fer des de qualsevol racó del planeta, de fet.

La Fundació treballa juntament amb el bufet d'advocats de José María del Romero, especialista en herències. Romero és un experimentat advocat que ha gestionat tota mena de donacions i herències, algunes de les quals sorprenents, com vaixells que s'enfonsen o persones que deixen part de la seva herència a entitats que, en teoria, no necessiten ajudes, com ara bancs. Altres, quan arriba l'hora de posar ordre a tota una vida, pensen en el Barça. "Ja tinc molta experiència en ajudar fundacions per tenir el testament solidari, i cal dir que el programa d'ajudes de la fundació del Barça m'ha emocionat" diu Romero. El seu bufet s'encarregarà de tramitar-ho tot amb els familiars de la persona que deixi part de l'herència al club, per assegurar-se que tot sigui clar i fàcil. "Si una persona deixa el 30% de les seves propietats a la Fundació, nosaltres treballarem amb ells per enllestir-ho tot. Si hi ha un pis, el 30% correspondria a la Fundació, així que es parlaria amb els altres hereus per trobar la millor forma de fer arribar els diners a projectes solidaris" explica Romero. Els familiars del donant o el mateix donant, però, no poden escollir els projectes de la Fundació on aniran els diners. "Ningú pot saber quan arriba l'hora de morir. Potser quan passa els projectes s'han acabat i en tenim de nous. El que podem garantir és que totes les donacions aniran a les nostres iniciatives. Volem màxima transparència i tot apareixerà a la memòria ben explicat" argumenta Segú, que admet que costa imaginar quantes persones s'hi sumaran. "La meva experiència diu que la gent, diguin el que diguin, és solidària. Molta gent vol ajudar, molta gent deixa part de l'herència a fundacions" afegeix Romero.

Altres projectes de la Fundació

La nova iniciativa de la Fundació ja està en marxa just quan falten pocs mesos per celebrar els seus 30 anys. De cara al 2025, es preparen actes com ara una gala per recollir fons a la gespa del nou Spotify Camp Nou, quan aquest estigui enllestit, o una exposició del fotògraf Kim Manresa al Palau Robert de Barcelona. A més, la Fundació treballa en nous projectes, com un que està pensat amb l'escriptor Albert Espinosa, anomenat "polseres blaugranes", dirigit als nens que són als hospitals; o una xerrada el dilluns 9 de desembre contra el racisme amb la presència de la subdirectora de la UNESCO Gabriela Ramos, Joan Laporta i Lilian Thuram. A més, Segú viatjarà la setmana vinent per trobar-se amb alcaldes de pobles de València afectats per la DANA, per veure com es pot ajudar. "Molta gent encara no coneix tot el que fem a la Fundació, convidem tothom a acompanyar-nos" conclou Segú.

stats