Barça

"Creiem que ni al Barça saben quan podran tornar al Camp Nou"

BSM fa setmanes que demana al club, sense obtenir resposta, quan s'acabarà el seu exili al Lluís Companys

3 min
Imatge de l'Estadi Olímpic Lluís Companys, adaptat perquè hi jugui el Barça

BarcelonaNo és cap secret que les obres del Camp Nou van amb retard. Els imprevistos derivats d'un projecte d'aquesta magnitud, sumats als problemes que ha tingut el club amb l'Ajuntament per l'horari de treball, han estat dos factors clau que han endarrerit les tasques de remodelació. Des del Barça ja fa setmanes que admeten que no podran tornar al novembre i calculen que la nova data serà a finals de desembre o a principis del 2025. Això, per si mateix, no seria un problema, si no fos perquè el retorn es produirà a mitja temporada i condiciona la disponibilitat de l'Estadi Olímpic Lluís Companys.

Des de Barcelona de Serveis Municipals (BSM), l'empresa que gestiona els equipaments de l'anella olímpica, fa setmanes que intenten saber més detalls del calendari dels treballs a Aristides Maillol, però només obtenen el silenci per resposta. "Sembla que ni ells mateixos ho tenen clar, hem arribat a aquesta conclusió, perquè si no, no s'entén", explica una de les fonts consultades. L'única cosa que sabien fins a la setmana passada era que el primer partit oficial de la nova temporada seria el dissabte 24 d'agost. I no pas per boca del Barça, sinó perquè així consta al calendari de la Lliga. Abans, però, hi havia un altre enfrontament previst. "Ens van dir que sí, que farien el Gamper com cada estiu. Però va costar molt que ens concretessin la data. L'únic que ens havien dit era que seria com a màxim el dia 12, que és el que finalment ha estat", afirma la mateixa font, que posa l'accent en els problemes que això suposa per a BSM, ja que ha de tenir habilitat l'estadi a tots els nivells, incloent-hi el personal que treballa els dies de partit. "I això no es planifica d'un dia per l'altre".

Del futbol als concerts i dels concerts al futbol

Al Lluís Companys ja s'han acabat els concerts programats per a aquest estiu i els operaris ja treballen per tornar a convertir l'estadi en un camp de futbol. Unes tasques que culminaran amb el canvi de gespa, totalment malmesa. "Vam provar de protegir-la amb unes plataformes, però vam veure que hauria costat un ull de la cara i que s'hauria fet malbé igualment", expliquen els operaris de Montjuïc. Quan s'hi torni a jugar, el dilluns 12 d'agost, tot tornarà a ser igual que quan es va acabar la temporada, a finals de maig.

La gran incògnita, però, es manté oberta. I BSM pressiona perquè necessita saber amb antelació quan marxarà el Barça. D'una banda, per contractar les empreses que desmuntaran la part estrictament futbolística; i de l'altra, per desbloquejar l'estadi i tornar-hi a programar concerts. De moment només hi ha signat un contracte fins al novembre del 2024. "Més enllà, només està emparaulat, però no escrit", sostenen des del club i de BSM. Exactament, el mateix escenari que hi havia al gener, quan ja se sabia que les obres de remodelació del Camp Nou anaven amb retard. Des de l'Ajuntament admeten que no és una bona notícia, que el Barça allargui l'estada, però garanteixen que el club hi podrà jugar tot el temps que necessiti. Pagant, esclar.

El Barça parla de "finals d'any" però no pot concretar encara la data del retorn

Elena Fort, vicepresidenta del Barça i màxima responsable de l'Espai Barça, compareix aquest dimecres acompanyada de Joan Sentelles, director d'operacions del club, per valorar com avança la remodelació del Camp Nou. Abans, però, Fort concedia una entrevista a EFE en què admetia que el retorn a casa no podrà ser al novembre. Assegurava que la remodelació està complint amb els "terminis previstos", però que no s'arribarà a temps per a la "data icònica del 29 de novembre", quan el club complirà 125 anys de vida. Sense concretar la data, la vicepresidenta es limitava a dir que seria "a finals d'any". També parlava de les penalitzacions que hauria de pagar Limak si hi havia endarreriments, però considerava que finalment no s'haurien de reclamar.

Mentre a BSM lamenten que sàpiguen més coses a través de la premsa que no pas del Barça, des de l'entorn de l'Espai Barça es posa en dubte l'afirmació d'Elena Fort. "Sembla que vulguin córrer per quedar bé, per dir que han complert amb el que van prometre, quan el més important és tornar en condicions", lamenta una de les fonts consultades, vinculades a la remodelació. Limak, a través dels equips d'enginyeria que treballen al Camp Nou, havia sol·licitat al Barça tenir tota la temporada 24/25 de marge, i no únicament uns mesos, però la junta s'hi va negar en rodó, en part perquè jugar a Montjuïc suposa deixar escapar molts ingressos.

"El Barça és un club privat i pot fer i desfer com vulgui. Nosaltres, no. I algunes contractacions, com la que servirà per desmuntar l'estadi, poden allargar-se fins a sis mesos. Si els demanem la data que marxaran, no és per fer el tafaner, és perquè necessitem organitzar-nos", es queixen des de BSM, on fins i tot estan preparats per si, al final, el Barça hi volgués disputar tota la temporada sencera.

stats