El conflicte que es pot generar amb l'aprovació dels números de Laporta
L'assemblea d'aquest dissabte decidirà sobre una qüestió que ha mobilitzat l'oposició blaugrana
BarcelonaL'oposició no estava tan unida des del vot de censura a Josep Maria Bartomeu el 2020. Ara l'objectiu és més modest, però els diversos aspirants a candidats a les pròximes eleccions i els grups d'opinió de l'entorn del Barça tornen a remar amb un mateix propòsit: que l'assemblea de compromissaris d'aquest dissabte (10 h / Esport 3) no aprovi els comptes de l'exercici 2023-2024 perquè l'auditor del club, Grant Thornton, considera que les pèrdues són superiors als 91 milions d'euros anunciats per Joan Laporta a causa dels impagaments a Barça Vision. Però què passaria si finalment els números s'aprovessin, com és recurrent a la història blaugrana?
"El Barça podria continuar la seva vida normal amb l'excepció de l'auditor", explica a l'ARA el financer David Valero Carreras. "El que passa és que tothom sap que hi ha una pèrdua latent que molt probablement en algun moment es materialitzarà. Si hi hagués un canvi en els gestors del club es generaria un conflicte important perquè la nova junta no voldria agafar-lo amb una pèrdua latent de 100 o 200 milions i dirien que està mal comptabilitzat per part de la junta anterior", afegeix.
De fet, Valero Carreras assenyala que no cal anar gaire lluny per trobar un precedent. La junta de Laporta, quan va entrar la primavera del 2021, va portar a terme una devaluació comptable de cinc jugadors de la plantilla del primer equip masculí (Matheus, Coutinho, Neto, Pjanic i Umtiti) que va servir per computar com a pèrdues l'amortització pendent, xifrada en 141 milions, amb la intenció de fer net de part de l'herència negativa de Josep Maria Bartomeu. Aquesta decisió ha anat escanyant el fair play econòmic del Barça a la Lliga fins al dia d'avui, quan Dani Olmo i Íñigo Martínez estan inscrits gràcies a les lesions de llarga durada de Christensen i Araujo, respectivament.
L'avantatge del Barça
"A la pràctica, en una empresa normal i corrent, tenir uns comptes auditats amb una excepció d'aquesta magnitud podria comportar que, per exemple, les entitats bancàries et limitessin les línies de crèdit, que directament no et concedissin crèdit o que dubtessin de la teva solvència i aleshores et pugessin els tipus d'interès. Podria tenir unes conseqüències limitants d'accés a finançament", exposa a aquest diari un altre financer coneixedor dels números blaugranes. "Aquesta manca de credibilitat també podria afectar a la relació del club amb creditors, proveïdors i tothom que hi hagi de tenir una relació comercial", afegeix.
De totes maneres apunta que, al Barça i gairebé en qualsevol club de futbol, "hi ha molta més tolerància i marge" que en una empresa normal perquè els proveïdors, malgrat que la fotografia fixa no sigui solvent a 30 de juny, "saben que aquí de diners n'entren sempre, que és una maquinària que no para de generar ingressos de forma recurrent".
Què implicaria reformular els comptes?
Aquesta pregunta no s'ha respost de forma extensa malgrat la gran quantitat d'hores mediàtiques dedicades a l'assumpte. L'única menció que s'ha fet a aquest aspecte va ser en el manifest signat per les possibles candidatures de Víctor Font i Joan Camprubí i els grups d'opinió. El punt 3 parla d'una "inexistència de risc" per al club en cas que no s'aprovin els comptes. "La reformulació no tindrà impacte en el límit salarial (per realitzar fitxatges, si s'escau, en el mercat de gener del 2025) perquè la Lliga no va acceptar el benefici [els 208 milions de Barça Vision]; ni tampoc tindrà impacte en la tresoreria perquè el club ha acceptat que no percebrà els pagaments pendents [de Barça Vision]", s'explica.
Els experts en auditories consultats per l'ARA exposen que la reformulació dels comptes no tindria cap conseqüència negativa rellevant per al Barça perquè la junta de Laporta simplement hauria de portar a terme aquesta acció i tornar a presentar uns nous números més endavant que tornarien a ser votats sense que això aturés operacions de l'entitat. Però puntualitzen que "podria passar que el club tingués acordat per contracte amb algun creditor que ha de presentar comptes auditats i aprovats en un termini determinat i que a causa de la reformulació ho incompleixi". Per aquest motiu, consideren que seria desitjable que la data de la votació dels nous comptes fos com més aviat millor.
L'argumentació de Laporta
L'auditor del club i l'oposició a Laporta consideren que les pèrdues de l'exercici 2023-2024 són superiors als 91 milions computats per la junta, però l'entitat blaugrana assegura que ha obrat de forma correcta. "Els auditors no han modificat el balanç amb aquesta excepció. Han dit que, com que això de les noves tecnologies és tan nou, és impossible quantificar-ho", va dir sobre el tema Laporta en una entrevista a Barça One. "Els auditors no ens diuen en quant s'ha de devaluar el valor d'aquesta empresa [Barça Vision] perquè saben que és una mina d'or. Són conscients que són uns actius que a mitjà termini poden donar molts diners a l'entitat", va dir. El club té previst que al desembre entri un nou inversor a Barça Vision.