Com s'expliquen tantes coincidències en el calendari de Lliga i Copa?
Any rere any, es repeteixen les eliminatòries entre els rivals que s'enfronten aquell mateix cap de setmana. És "absoluta casualitat", expliquen des de la Federació, tot i que el mètode d'organitzar el calendari argumenta tants paral·lelismes
BarcelonaEspanyol i Barça es veien les cares en la primera jornada de Lliga del 2016, el 2 de gener, i el sorteig de vuitens de Copa del Rei els va encaixar una eliminatòria en la setmana posterior. Es van jugar tres derbis concentrats en 11 dies. Ara, els quarts de Copa han reservat una altra trilogia per als blaugranes, que s'enfrontaran tres cops seguits davant l'Athletic Club. El primer duel serà aquest diumenge en Lliga al Camp Nou, i després vindran els dos partits de Copa. A l'Espanyol, de fet, li havia passat el mateix a la ronda de setzens amb el Llevant, que també va ser rival en la competició del KO justament quan es creuava amb els periquitos en Lliga. Fins i tot el Celta i l'Atlètic de Madrid, una altra de les eliminatòries d'ara de quarts de final, s'acaben d'enfrontar a Balaídos.
No és, ni de bon tros, el primer any que passa. En la temporada anterior, el Barça va plantar-se a la final de Copa després de tombar l'Elx, l'Atlètic de Madrid i el Vila-real amb l'eliminatòria filtrada entre la jornada de Lliga contra el mateix rival. A Luis Enrique se li va repetir la situació en l'estrena de Lliga aquest any, quan es va saber que el primer partit era justament contra el rival a la Supercopa d'Espanya, l'Athletic Club. Tres partits seguits en nou dies, sense cap altre rival pel mig.
Les coincidències no són noves d'ara. En la primera temporada de Pep Guardiola, Barça i Espanyol també van enfrontar-se seguidament entre gener i febrer, una situació que el tècnic de Santpedor va repetir l'any següent davant el Sevilla, entre la Nit de Reis i el 16 de gener. En la temporada 2012/13, el Barça va creuar-se tres cops amb el Màlaga en aquesta mateixa fase de la temporada, una situació repetida l'any següent amb el Getafe i el Llevant.
Decidir el calendari
La Federació segueix una taula que funciona des del 1934
Com és que hi ha tanta coincidència? Com s'explica que, any rere any, es donin aquestes situacions paral·leles al calendari? Quina és la probabilitat que les fa possibles?
És "absoluta casualitat", expliquen des de la Federació Espanyola, però el cert és que el mètode que se segueix per decidir els calendaris, que es basen en una taula que funciona igual des del 1934, ajuda a entendre per què es repeteixen aquests triples enfrontaments cada temporada. I és que el sorteig que es fa a l'estiu no és estrictament lliure. Hi ha alguns condicionants que vénen marcats i que faciliten que, per exemple, el clàssic Barça-Madrid caigui gairebé sempre en les mateixes dates, al novembre en la primera volta i a l'abril en la segona. També expliquen per què el clàssic tendeix a coincidir amb un Atlètic de Madrid - Espanyol.
El sorteig del calendari funciona a través de números que són assignats als clubs segons la classificació de la temporada anterior i altres criteris. "Alguns equips tenen un número fix", descriuen els responsables del procés. I el tenen perquè està establert que no juguin en la mateixa jornada a casa dos clubs de la mateixa ciutat. Per això el Barça i l'Espanyol s'alternen partits al Camp Nou i a l'Estadi RCDE, com fan també el Llevant i el València, el Reial Madrid i l'Atlètic, o el Betis i el Sevilla.
Hi ha altres factors que es posen en coneixement prèviament i que forcen que a algun club se li assigni un número concret per respectar les seves peticions. I aquestes poden ser, per exemple, que hagi de replantar la gespa de l'estadi i demani no jugar a casa en una època determinada de la temporada –en l'inici de Lliga o després de Nadal són els casos més demanats–. "Però s'ha de justificar adequadament", matisen a Las Rozas. Quan arriba una petició d'aquest estil, es mira quin número juga de local en la data conflictiva i s'evita que el club de torn el tingui.
L'altre condicionant habitual és que no coincideixin els partits a casa del primer equip i el seu filial. Alguns anys, però, passa que és el mateix club qui demana justament el contrari, per intentar fomentar l'animació al seu segon equip. De fet, el Barça va demanar fa algunes temporades que es fes coincidir per facilitar l'ambient al Miniestadi, de camí al Camp Nou.
Tot és un engranatge precís que delimita el calendari amb "condicions" preestablertes i que justifica per què s'assemblen tant temporada rere temporada, amb enfrontaments contra el mateix perfil de rival en una època de l'any determinada. Però, malgrat la matemàtica exactitud amb què es decideix el calendari, quan irromp la Copa del Rei, tot és atzar. "Sembla fet expressament, però és tot coincidència", reiteren des de la Federació Espanyola.
Una coincidència que tornarà a patir el Barça davant l'Athletic.