Barça

Les claus del sobrevingut cas Gündogan al Barça

El migcampista alemany no vol ser un problema i explora vies per abandonar el club abans del tancament del mercat

4 min
Gündogan

BarcelonaEn l'accidentada campanya 23-24 del Barça, Ilkay Gündogan va ser un pilar fonamental. El futbolista alemany, experimentat i talentós, va ser l'únic amb fitxa de la primera plantilla blaugrana que no es va lesionar. Imprescindible per a Xavi Hernández des del primer dia, va fer tots els papers de l'auca per estabilitzar la zona de mitjos. Va ser capaç tant de cobrir les mancances a la base –derivades del rendiment pobre d'Oriol Romeu– com d'acostar-se a les proximitats de l'àrea rival per compensar les absències de Pedri i Gavi en l'abastiment ofensiu. A més, servia habitualment córners i faltes laterals, cosa que el va ajudar a arribar a les 14 assistències, una xifra que va completar amb 5 gols anotats en un total de 51 participacions. Només la irrupció de Lamine Yamal li va fer ombra a l'hora de triar el millor exponent d'un curs en blanc.

A punt de fer 34 anys, Gündogan fa unes setmanes es va posar a les ordres de Hans-Dieter Flick, a qui coneix bé de la selecció alemanya, amb la intenció de ser important en el segon dels dos anys de contracte que va firmar amb el Barça l'estiu passat. Tanmateix, pel que ha anat detectant al seu voltant durant les últimes setmanes, comença a veure que potser no és mala idea fer un pas al costat. En certa manera nota que li mouen la cadira des de l'entitat, i per això explora vies alternatives. Tal com va informar el diari Sport, ha demanat sortir abans del tancament del mercat. L'ex del Manchester City no vol ser un problema. I, de fet, Catalunya Ràdio ha explicat que s'ha ofert per retornar a l'equip que entrena Pep Guardiola.

Joan Laporta i Dani Olmo posant a les oficines del Barça.

Sense marge salarial per inscriure Dani Olmo

La raó de pes per la qual els responsables de la planificació esportiva del Barça vegin amb bons ulls que Gündogan marxi té a veure amb el fair play financer. Encara lluny de la norma 1:1, que li permetria operar amb la normalitat –només la va obtenir activant palanques per valor de 800 milions l'estiu del 2022–, el club necessita alleugerir encara més massa salarial –o tancar traspassos que generin beneficis– per poder inscriure nous jugadors. Això és el que va frustrar que Dani Olmo entrés a la convocatòria de Mestalla. De fet, si Iñigo Martínez va ser registrat a temps va ser perquè ocupa l'espai alliberat a causa de la lesió de llarga durada de Ronald Araujo, no perquè el Barça en generés de nou.

El 70% del que s'alliberi del seu salari

Ara Deco i companyia tenen cinc dies més per trobar solucions perquè el mitjapunta egarenc pugui jugar dissabte que ve contra l'Athletic Club. En aquest sentit, que Gündogan pugui deixar de percebre –totalment o parcialment– els 20 milions d'euros bruts que té pactats per a aquesta temporada seria un gran negoci. L'alemany té el tercer contracte més alt de la plantilla, només per darrere de Robert Lewandowski i Frenkie de Jong. Com que és un jugador dels que la Lliga considera franquícia, si finalment acaba sortint, el Barça podria utilitzar fins al 70% de l'import estalviat per inscriure Olmo. D'aquesta manera, a només 10 dies per al tancament del mercat, els números començarien a quadrar. L'alternativa seria tornar a avalar.

Els dos principals valedors de Gündogan ja no són al Barça

En la lluita per alleugerir la plantilla a canvi de poder-la reforçar, el Barça s'ha trobat molts impediments. Encara amb Xavi al càrrec, Lewandowski va deixar molt clar que compliria el seu tercer any de contracte. Tampoc De Jong, que fa més de quatre mesos que no juga ni entrena, sembla determinat a trobar nous reptes. El mateix passa amb Raphinha Dias, que a més de no voler canviar d'aires té un vincle molt estret amb Deco, el seu antic agent. El que sí que tenia opcions de marxar deixant un bon pessic al club era Araujo, però una lesió greu a la Copa Amèrica, al partit de quarts de final contra al Brasil, ha refredat aquesta possibilitat. L'uruguaià es devalua, tot i que no tant com Ferran Torres o Ansu Fati, que només tenen opcions de marxar cedits.

Davant la urgència, els moviments entre bambolines per posar en dubte el futur de Gündogan s'han intensificat les últimes setmanes, una estratègia que amb Xavi i Mateu Alemany, els seus principals valedors al club, difícilment s'hauria seguit.

Què en pensa Flick, de tot plegat?

Després de la victòria a Mestalla, Flick va haver de respondre sobre la misteriosa absència de Gündogan a la llista de convocats. L'entrenador va comprar la versió oficial del club –molèsties derivades del trau que es va fer al Gamper–, però també va admetre implícitament que hi havia cas: "He parlat amb ell, però és privat. Tinc el pressentiment que es quedarà". Flick compta amb el jugador, però acatarà les necessitats del club i acceptarà el que acabi passant. Mentrestant, Gündogan continuarà entrenant amb normalitat, tal com va fer després d'obrir-se la cella fa una setmana.

stats