El cas Negreira s'engreixa a poques hores del clàssic: fins i tot un soci del Madrid s'hi vol afegir

El club blanc al·lega que és perjudicat i justifica la seva presencia a la causa per l'interès en una competició "neta"

Florentino Pérez i Joan Laporta, fotografiats el desembre del 2022.
05/04/2023
2 min

BarcelonaQuan falten poques hores per al clàssic entre el Barça i el Reial Madrid, diferents actors han fet un pas endavant per sumar-se a la investigació del cas Negreira, entre ells el Reial Madrid i un soci veterà del club blanc, que eixampla encara més la diversitat de persones que volen posar-hi cullerada. El primer denunciant –admès a la causa amb una fiança– és l'àrbitre del VAR Estrada Fernández. Després s'hi va sumar La Lliga, ara ho fa un club de futbol com el Madrid i, fins i tot, un aficionat merengue. La seva admissió com a acusació particular encara no està decidida: la jutge del cas ha traslladat a la Fiscalia, les acusacions i les defenses que ja estan personades en el cas les diferents peticions perquè diguin què els semblen i, en funció d'això, decidirà durant els pròxims dies.

El soci blanc al·lega els seus més de 40 anys com a membre de l'entitat per justificar sumar-se a l'acusació a títol individual i assegura que el cas l'hauria "perjudicat directament" perquè el Madrid n'hauria patit les conseqüències, segons defensa en un dels escrits presentats al jutjat d'instrucció número 1 de Barcelona, al qual ha tingut accés l'ARA. La tesi de la Fiscalia és que durant gairebé dues dècades el club blaugrana va pagar fins a 7,5 milions d'euros a l'exdirigent arbitral José María Enríquez Negreira (i al seu fill) perquè l'"afavorís" en la competició, tot i que a hores d'ara ni l'Agència Tributària ni el mateix ministeri públic han pogut seguir el rastre dels diners, que no s'haurien quedat a la caixa dels Negreira. Fins ara només l'expresident Josep Maria Bartomeu ha declarat davant la policia. Va negar conèixer els pagaments a Negreira (sí al fill) i va assegurar que corresponien a informes sobre els arbitratges al Barça que es feien per prendre decisions tècniques a l'hora de preparar els partits o recórrer les sancions a jugadors.

Més treballada és l'argumentació del club presidit per Florentino Pérez, que subratlla el seu interès perquè la Lliga sigui una competició "neta" i assegura que si es demostra que el Barça va tenir a sou l'exdirigent arbitral perquè l'"afavorís" –com assegura la denúncia de la Fiscalia–, això l'hauria "perjudicat indubtablement". El 12 de març passat, el club blanc va acordar personar-se a la causa, però no ha estat fins fa poques hores que els seus advocats han formalitzat la petició. 

L'antecedent

En el seu escrit, els lletrats del Madrid també justifiquen davant la jutge la seva presència en la causa recordant que en altres investigacions de casos de presumpta corrupció al món del futbol s'ha permès la personació d'organismes externs a la causa. En aquest sentit, citen el cas Osasuna, en el que s'investiga una presumpta trama de malversació de diners del club que esquitxa diversos exdirectius i en la que el jutge ha permès a La Lliga exercir d'acusació particular, després que el Tribunal Suprem li reconegués el seu "interès legítim" en la causa per garantir "una competició neta". "L'interès del Madrid en una competició neta és igual d'indiscutible", diuen els advocats del club merengue.

stats