Cas Negreira: fins a 20.000 euros retirats cada mes mentre cobrava del Barça
Segons 'El Mundo', els investigadors veuen "escandaloses" les sortides en metàl·lic de diners
BarcelonaTota una generació de dirigents del Barça (2003-2023) està implicada en una trama arbitral que ha generat un escàndol d'enormes dimensions i que va néixer a finals dels anys 90, quan al Camp Nou encara governaven Josep Lluís Núñez i Joan Gaspart. Una inspecció d'Hisenda ha servit per destapar que el club blaugrana va pagar durant dues dècades prop de set milions d'euros en total a Dasnil 95 i Nilsad SCP, empreses propietat de l'exàrbitre i exvicepresident del Comitè Tècnic d'Àrbitres (CTA) José María Enríquez Negreira, a canvi d'informes sobre la tasca dels col·legiats. El diari El Mundo ha aportat nous detalls del cas. Segons publica el rotatiu madrileny aquest dijous, l'exàrbitre hauria estat retirant dels seus comptes fins a 20.000 euros mensuals durant els anys en què es va prolongar la seva relació contractual amb el Barça. Es desconeix, però, a què destinava aquests diners. El cas està pendent que la Fiscalia el judicialitzi, un fet que podria produir-se en les pròximes setmanes.
De fet, aquesta nova informació afegeix que la Fiscalia qualifica en els seus informes d'"escandaloses" aquestes disposicions. En total, es calcula que Enríquez Negreira hauria dilapidat una fortuna de prop de 6,6 milions durant aquest període en què cobrava del Barça. Si bé el soroll generat per les sospites de pagament de favors arbitrals no para de créixer des que SER Catalunya va destapar la polèmica, la investigació segueix sobretot centrada en el període 2016-2018, quan l'empresa Dasnil 95 va percebre 1,6 milions corresponents a 33 factures enviades al club blaugrana, llavors presidit per Josep Maria Bartomeu, que el 2018 va tallar el conveni amb la companyia de Negreira, domiciliada al barri barceloní del Guinardó.
Els àrbitres defensen la seva honestedat
En paral·lel, aquest dijous el col·lectiu arbitral ha trencat el silenci amb una compareixença de l'actual president del CTA, Luis Medina Cantalejo, i el secretari general de la Reial Federació Espanyola de Futbol (RFEF), Andreu Camps. Medina Cantalejo, ha assegurat que "no hi ha cap indici, prova o evidència que un àrbitre sigui deshonest" i ha explicat que ha traslladat al departament d'integritat la informació que han recopilat en relació amb el cas Negreira. ""Qui té més interès per tal que això s'aclareixi i que si hi ha culpables se'ls castigui amb el màxim rigor som els àrbitres", ha afegit.
Al seu torn, Andreu Camps ha detallat que la Federació va tenir coneixement del cas a través de la premsa i que, des d'aquell moment s'han posat a col·laborar amb la investigació. "Si la Fiscalia presenta una querella i és admesa a tràmit, el mateix dia ens hi personarem", ha dit. En aquesta mateixa compareixença també ha confirmat que la RFEF va enviar un qüestionari als àrbitres preguntant-los per si hi havia hagut alguna interferència o tracte per part del fill d'Enríquez Negreira, que era qui suposadament feia els informes. Camps ha lamentat, però, que es filtrés la informació i ha dit que tots els àrbitres van respondre'l excepte un –sense dir qui–.
A la compareixença ha aparegut diverses vegades el nom de Xavier Estrada Fernández, l'àrbitre català –que actualment només desenvolupa funcions de VAR– que s'ha presentat com a acusació particular en aquest cas. La Federació no ha confirmat ni desmentit que fos ell qui filtrés la informació ni que fos el col·legiat que no va respondre el qüestionari. L'únic que han garantit és que "no està a la nevera" i que aquest cap de setmana dirigirà dos partits com a assistent de VAR.
L'escàndol preocupa els inversors del Barça
L'escàndol dels pagaments a l'antic vicepresident dels àrbitres ha acabat tenint conseqüències al Barça més enllà del futbol: l'ombra de sospita no ha agradat gens a alguns dels inversors que, de la mà de Goldman Sachs i J.P. Morgan, volien finançar l'Espai Barça. Tant, que n'hi ha que han deixat la seva participació en suspens, tal com publicava aquest diari. Si a principis de febrer tot semblava estar encarrilat, amb la constructora ja escollida, el projecte definit i les obres del Camp Nou iniciades –falta una part de la tercera graderia–, el març comença amb màxima incertesa.
"Tot està obert", expliquen des dels despatxos nobles del Camp Nou, on fins i tot reconeixen que ja s'ha posat sobre la taula la possibilitat d'esperar una temporada més a començar la reforma, cosa que suposaria anul·lar temporalment el trasllat a Montjuïc, previst per a aquest estiu, i recuperar els ingressos del club abans d'embarcar-se en el que es defineix internament com "el projecte més ambiciós de la història del Barça" i "l'obra més important de Barcelona després de la Sagrada Família".