Canvi de guàrdia al vestidor del Barça
Després d'un llarg període en què Messi, Suárez i els capitans tenien la veu cantant, ara guanya pes el grup encapçalat per Ter Stegen i Lewandowski
BarcelonaIlkay Gündogan tindrà una bona rebuda al vestidor del Barça. El fins ara capità del City es trobarà amb Marc-André ter Stegen, company seu a la selecció d'Alemanya, i també amb un vell amic: Robert Lewandowski, amb qui va compartir vestidor al Borussia Dortmund abans que un fes les maletes cap a Munic i l'altre cap a Manchester. De fet, segons la premsa polonesa, tots dos van parlar sobre el conjunt blaugrana darrerament, quan es van enfrontar la setmana passada en un amistós entre Polònia i Alemanya a Varsòvia. Tant Lewandowski com Ter Stegen formen part de la nova guàrdia del vestidor, un gruix de futbolistes del centre d'Europa que han teixit amistat al Barça. Si abans era el grup encapçalat per Leo Messi, Luis Suárez, Jordi Alba i Sergio Busquets qui portava la veu cantant (Piqué se'n va allunyar una mica els últims anys, ja que la seva relació amb Messi es va deteriorar), amb la marxa de tots plegats el clan del nord és qui protagonitza ara els nous lideratges.
Gündogan serà apadrinat per Ter Stegen i Lewandowski, de la mateixa manera que quan el Barça va fitxar Philippe Coutinho el gener del 2018 el brasiler va ser rebut per Luis Suárez, amb qui havia coincidit al Liverpool, i també, a instàncies de l'uruguaià, per Messi. Tot i que Coutinho mai va quallar al Camp Nou, l'ex 9 blaugrana va ser un pilar per la seva arribada: "Mantenien molt bona relació de l’etapa que havien compartit junts a Anglaterra i tant ell com Messi li van buscar casa a Castelldefels, al costat d’on vivien ells", recorda a l'ARA un directiu d'aquella època. Eren altres temps, ara Gündogan serà apadrinat pel grup que encapçalen el porter alemany i l'ariet polonès, que, malgrat ser el seu primer curs a Barcelona, s'ha erigit en un dels líders d'un vestidor plagat de jugadors molt joves. De fet, ha sigut habitual durant tota la temporada veure Lewandowski esperar els seus companys al túnel de vestidors i animar-los abans dels partits.
Un altre nouvingut, com Andreas Christensen, també forma part d'aquest grup, com Frenkie de Jong. Tots dos tenen un tarannà tímid. Sergi Roberto, frontissa entre els joves i els ja excapitans Sergio Busquets i Jordi Alba, també és molt pròxim a aquest grup de futbolistes. Ter Stegen, que està aprenent català (de mica en mica), bromeja sobre la llengua amb el reusenc i amb el cos tècnic, especialment amb José Ramón de la Fuente, l'entrenador de porters. A banda del grup del nord i del centre d'Europa, hi ha altres grupuscles en un vestidor en què Xavi Hernández, que se'l coneix molt bé per la seva llarga etapa com a jugador del Barça, ha remat per teixir un bon clima. Les bromes, els premis per objectius i els jocs en format competició als entrenaments han ajudat en aquest sentit.
Ronald Araujo –que ell mateix es veu com un líder–, Pedri i Gavi porten la veu cantant en el grup dels més joves, on també hi ha Ansu Fati, Eric Garcia, Alejandro Balde, Arnau Tenas i Ferran Torres. Amb qui manté una relació més estreta l'extrem valencià és amb Pedri: comparteixen agència de representació, la valenciana Leaderbrock Sports. En canvi, la relació de Ferran amb Ansu és més distant. L'hispanoguineà manté un bon vincle amb Eric Garcia, amb qui van créixer plegats a les categories inferiors del Barça abans que el central de Martorell marxés, en l'etapa juvenil, al Manchester City, on va acabar de completar la seva formació.
També hi ha futbolistes que sense estar estretament identificats en cap grup, tenen bona relació amb el gruix del vestidor. Dels nouvinguts, Jules Kounde, objectiu recurrent de les bromes dels seus companys per l'estridència en alguns dels seus looks, fa pinya amb Ousmane Dembélé. Tots dos són companys a la selecció francesa i, després de la marxa d'Antoine Griezmann, l'extrem té amb qui poder parlar la seva llengua natal, tot i que internament apunten que parla castellà millor del que sembla. De fet, des de l'última temporada s'ha instat Dembélé des del departament de comunicació del club a fer més compareixences vinculades amb els mitjans i canals de difusió del Barça.
Franck Kessie també ha entrat amb bon peu al vestidor blaugrana i el sobrenom de presidente que es va guanyar al Milan no ha passat per alt a Barcelona. Raphinha és un dels altres nouvinguts que també es porta bé amb el gruix de la plantilla i, fins i tot, es va disculpar públicament per una mala actitud envers Ferran Torres quan, en el duel contra el Manchester United al Camp Nou, va ser substituït. Pel que fa a l'aterratge de Marcos Alonso –que ja coneixia la resta d'internacionals espanyols del vestidor– i Pablo Torre, tots dos han teixit un vincle entre ells.
El treball de Sergio Busquets i Jordi Alba amb els més joves
Ha sigut un any de molts canvis pel que fa als lideratges que feia una pila d'anys que estaven instaurats al vestidor. Piqué es va acomiadar a mitja temporada, mentre que Busquets, que tenia la mà trencada amb els joves, i Jordi Alba tampoc seguiran. Ha sigut el curs més difícil per al lateral de l'Hospitalet, que ha vist com per primera vegada deixava de ser titular i passava a tenir un rol secundari. Alba ha entès que havia de fer un pas al costat i, amb la intermediació de Xavi, ha acceptat el seu rol de tutor d'Alejandro Balde. En temporades anteriors, per exemple, havia sigut molt més distant amb futbolistes (com Júnior Firpo) que arribaven per disputar-li el lloc. Canvi de guàrdia i bon clima al vestidor. El Barça enceta una nova era.