Canvi de filosofia al Barça: el club no descarta obrir la porta als videojocs violents
L'entitat vol traslladar la seu de la secció d’'e-sports' a l'empresa Asobu, de la qual deixarà de formar part Enric Masip per evitar un conflicte d'interessos
BarcelonaLa secció d’e-sports del Barça, que va començar a fer els primers passos el 2018 sota la presidència de Josep Maria Bartomeu i que encara no dona beneficis al club blaugrana, actualment competeix en quatre videojocs: l’EFootball PES, el Rocket League, el Hearthstone i el League of Legends. El club blaugrana pretén que els e-sports, que en els últims temps han crescut d’una manera molt accentuada pel que fa a les audiències, es converteixin en una de les noves vies d’ingressos del Barça. De fet, l'entitat preveu que aquesta forma d'oci, que compta amb un gran públic juvenil, continuï anant en augment.
El club, però, ja està entrant en les primeres contradiccions. En el dossier informatiu que el Barça va publicar quan el 2021 va anunciar l'entrada a la Superlliga del League of Legends, ja amb Joan Laporta com a president, va explicar que en el desenvolupament del projecte dels e-sports l'entitat es mantindria "fidel als valors del Barça" i només participaria “en jocs no violents alineats amb la seva marca i tot el que representa, promovent, a més, la igualtat de gènere i amb el compromís de contribuir a educar tant el públic com els jugadors”. Aquesta intenció també havia estat manifestada prèviament per l’expresident Bartomeu.
Ara aquesta filosofia de no participar en jocs violents es podria veure trencada si el 2023, finalment, el Barça acaba formant part de la Challenger Rising de Valorant, la competició espanyola d’aquest videojoc de hero shooter (que consisteix en un intercanvi de trets en primera persona). La Lliga de Videojocs Professional (LVP), l’organitzadora de la competició, ha obert un procés de selecció de candidatures per cobrir les vacants. La presentació de les propostes dels candidats finalitza aquest dilluns, 31 d’octubre, i entre l’1 i el 10 de novembre la LVP valorarà les ofertes i seleccionarà els equips als quals adjudicarà les places. “Estem estudiant l’opció d’entrar al Valorant”, admeten des del club blaugrana. “Però encara no està decidit que el Barça tingui un equip”, puntualitzen.
D’altra banda, amb la intenció de tenir una ciutat esportiva adequada a l’aposta de l’entitat blaugrana pels e-sports, la secció es va traslladar ara fa aproximadament un any al Barcelona International Gaming Center (BIG C), un espai de poc més de 1.900 metres quadrats ubicat al barri del Poblenou i que està dedicat a aquesta disciplina. De fet, compta amb un estadi propi on, fins i tot, es va disputar el 2021 una final de la Superlliga d’estiu del League of Legends. Al BIG C s'han entrenat i han jugat els seus partits els equips blaugranes durant el 2022. Però, segons ha pogut saber l’ARA, el Barça ha decidit fer un gir i buscar un altre lloc per establir aquesta secció del club.
Masip renuncia per evitar un conflicte d'interessos
L'espai desitjat és l’Asobu eSports Experience, d’uns 1.800 metres quadrats i ubicat al centre comercial SOM Multiespai (l’antic Heron City) de Nou Barris. La instal·lació, inaugurada el febrer passat, compta amb quatre estadis d’e-sports (el més gran amb una capacitat de 120 espectadors) per poder disputar-hi competicions. El projecte d’Asobu, que prèviament va estar associat amb el Club Natació Sabadell, on va tenir la primera seu, va començar a caminar el 2019 i ara funciona de la mà dels empresaris Joaquim Guasch, Roberto Expósito, Jordi Pagès i Carles Escolies. A les rondes de finançament que ha fet Asobu també s’hi van anar afegint alguns socis com Enric Masip, l’excapità del Barça d’handbol i que des de l’arribada de Laporta té el càrrec d’adjunt a la presidència del club blaugrana.
“Hi haurà trasllat a Asobu, però encara sense data confirmada”, expliquen fonts del club blaugrana a l’ARA. “És cert que estan havent-hi converses i que actualment no existeix cap espai que pugui reunir les característiques d’Asobu”, diuen, per la seva banda, des de l’empresa catalana. Però aquest trasllat xocava amb el codi ètic del Barça, que adverteix del següent en l’apartat 4.6: “Aquest [el personal del club] haurà d’evitar en tot moment aquelles situacions que puguin suposar un conflicte entre els seus interessos personals i els del club, o que els permetin valer-se de la seva posició al FC Barcelona per obtenir avantatges patrimonials o personals o oportunitats de negoci”.
És per això que Masip, empleat del club en condició d'assessor esportiu del president Laporta, la setmana passada va decidir desvincular-se del projecte. Masip tenia un 3% de les accions d'Asobu. “Quan vaig veure que existia la possibilitat que el Barça acabés en aquestes instal·lacions vaig optar per deixar de ser soci de l’empresa”, explica a l’ARA ell mateix. “El més normal és que la secció d’e-sports del Barça vagi a Asobu perquè no hi ha cap altre recinte com aquest aquí”, afegeix l'exsoci de l'empresa.
El club blaugrana, abans de decidir-se per Asobu, va valorar també la possibilitat que aquesta secció ocupés la pista de gel, però es va descartar perquè allà està decidit que hi hagi el museu provisional de l’entitat mentre durin les obres de remodelació del Camp Nou.