Barça

Cadires calentes a la davantera del Barça

Només Ansu Fati, Aubameyang i Ferran Torres tenen la plaça garantida a la plantilla

Dembélé, Memphis, Luuk de Jong i Frenkie de Jong celebrant un gol contra l'Athletic Club.
4 min

BarcelonaÉs de domini públic que el Barça busca un davanter diferencial per a la temporada que ve. Encara que el club fes un esforç titànic al mercat hivernal per gastar-se 55 milions d'euros fixos en Ferran Torres i per trobar l'encaix salarial per a les arribades d'Adama Traoré i Pierre-Emerick Aubameyang, tant al cos tècnic com a la direcció esportiva hi ha consens sobre la necessitat de cercar més recursos. Amb Erling Haaland cada vegada més a prop del Manchester City, la via Robert Lewandowski és la que més s'ha treballat recentment des dels despatxos del Camp Nou.

El davanter polonès no es posa d'acord amb el Bayern Munic per a la seva renovació –acaba contracte el 2023– i Joan Laporta, que té una relació de gairebé dues dècades amb el seu representant, Pini Zahavi, ha agafat número per si les converses es trenquen del tot. El temps dirà si el moviment serveix per a alguna cosa més que per pressionar els bavaresos, que ja han dit a través dels seus portaveus que no volen vendre el seu millor golejador aquest estiu.

La carrera per un ariet de primer nivell s'emmarca en el particular joc de cadires calentes que està a punt de començar a la davantera del Barça. La pugna per un lloc en el front d'atac només té tres peces fixes: Ferran Torres, Aubameyang i Ansu Fati. Els altres atacants dependran de negociacions obertes, capritxos del mercat, equilibris amb el fair play excedit, palanques econòmiques i fins i tot rendiment en els últims quatre partits del curs, que han d'acabar de segellar la plaça per a la pròxima Lliga de Campions. La pluja de futuribles serà constant i Mateu Alemany i el seu equip hauran de tirar d'enginy i mà esquerra per no haver d'esperar a l'últim dia per alliberar fitxes i arreplegar alguna ganga. Fotografiem a l'ARA com està la línia ofensiva culer a les portes d'un altre estiu frenètic.

Fitxatge mediàtic

El citat Lewandowski és l'opció que més agrada a Laporta un cop ja ha assumit que Haaland és impossible. No té dubtes, malgrat l'edat (34 anys a l'agost), sobre el rendiment immediat que donaria el polonès en cas d'aterrar al Camp Nou. El problema és posar-se d'acord amb el Bayern, que demanaria pel cap baix 40 milions, i trobar l'encaix salarial per a un jugador que cobra 20 quilos bruts anuals. Les alternatives a Lewa són conegudes, tot i que de perfil diferent. Una és Álvaro Morata, l'arribada del qual dependria de la situació d'Antoine Griezmann, pel qual hi ha una opció de compra xifrada en 40 milions l'estiu del 2023. L'altra també penja de l'Atlètic de Madrid, però sobretot de Jorge Mendes. És Joao Félix, un futbolista que enamora Laporta, que no ha acabat d'encaixar al Wanda i que es plantejaria un canvi d'aires si els matalassers no entressin a la Champions.

Xavi vol Dembélé en el projecte

Representat per l'univers Mendes –Deco, per ser exactes– també hi ha Raphinha Dias, extrem brasiler que val 25 milions sempre que el Leeds perdi la categoria. Amb els whites dos punts per sobre del descens, el Barça ja s'ha posat en contacte amb el jugador, que estaria encantat de firmar si es donessin les condicions per fer-ho. Ara bé, més que de l'asterisc del futur del Leeds a la Premier, l'operació depèn d'Ousmane Dembélé, amb el qual s'han reobert les negociacions per desig exprés de Xavi. Si el francès rubrica un nou contracte com a culer, la carta Raphinha no tindria cap sentit. Però atenció, perquè el club hauria de generar fair play per poder inscriure'l com si es tractés d'un fitxatge, cosa que ja passa amb Sergi Roberto.

Joan Laporta i Adama Traoré.

Trincao abans que Adama

Un altre jugador per al qual s'hauria de trobar marge salarial per inscriure'l és Adama Traoré. Cedit pel Wolverhampton fins a final de temporada, l'extrem barceloní només podria iniciar la vinent si el Barça decidís pagar 30 milions per quedar-se'l en propietat. Després hauria de trobar la fórmula per inscriure el seu contracte. Perquè això passi, però, Xavi l'hauria de veure imprescindible, i no és el cas. De fet, hi ha deixat de comptar en els últims partits. Per tot plegat ara mateix és més probable que Trincao faci la pretemporada en comptes d'Adama. El motiu és senzill: com que el portuguès, cedit al Wolverhampton, sí que té contracte en vigor, no ha de passar pel sedàs del fair play. Tot i això, és transferible i tot apunta que sortirà. Tots dos jugadors són factoria Mendes.

Els joves, els holandesos i Braithwaite

El superagent portuguès, ben relacionat amb Laporta i Alemany, tindrà un protagonisme evident en el pròxim mercat blaugrana. També s'ha posat a treballar amb Ez Abde, extrem amb fitxa del B que podria marxar si arribés una proposta que generés una plusvàlua interessant. Un altre jove que va acudir al rescat del primer equip és Ferran Jutglà, màxim golejador del filial que, segons la SER, va estar dimarts a La Ceràmica veient el Vila-real. No li faltaran propostes del futbol professional si el Barça no li garanteix minuts al primer equip.

Finalment, dos dubtes i una certesa. Els dubtes parlen neerlandès i acabaran la temporada amb unes xifres interessants. Memphis Depay, que va sostenir l'equip en atac en el primer tram del curs, ja ha transmès públicament que vol continuar. L'ex del Lió demana a l'entitat una ampliació de contracte fins al 2024, cosa que va emparaular quan va arribar. Si no l'aconsegueix, se n'anirà traspassat. Més difícil és la continuïtat de Luuk de Jong, ja que tornarà al Sevilla després d'una cessió que l'ha revaloritzat. Monchi pot fer un altre negoci rodó. La certesa respon al nom de Martin Braithwaite, l'últim fitxatge abans del col·lapse per la pandèmia de covid. El danès té contracte fins al 2024, però Xavi no hi compta i haurà de buscar una sortida.

stats