Barça

Bàscula i vella escola: així és el nou règim que Flick vol imposar al Barça

L'entrenador del Barça pesa els jugadors abans dels entrenaments i ha variat rutines de treball

Hansi Flick, durant un entrenament amb el Barça

BarcelonaUna de les coses que més molestaven Joan Laporta era la fragilitat física del primer equip masculí del Barça. Quan el president executiu va tornar a la llotja del Camp Nou, aleshores amb Ronald Koeman com a entrenador, ja va observar que les forces flaquejaven a partir del minut 60. Una tendència que, segons el seu criteri, no es va corregir amb Xavi Hernández, per més que el curs 2022-2023 s'aixequés el títol de Lliga. En els partits més exigents, sobretot a Europa, creia que l'equip es veia superat pels rivals. La seva predilecció per l'escola alemanya no era només una qüestió estètica, sinó que pensava en uns mètodes d'entrenament i una exigència física superiors. De fet, Hansi Flick ja era la primera opció del dirigent mesos abans d'haver de renunciar a la continuïtat de Lionel Messi.

Ara bé, l'estrena de Flick davant l'afició no va ser com se l'havia imaginat. Ni a nivell futbolístic ni físic, l'equip va ser capaç d'aguantar el ritme d'un Mònaco que es va imposar amb claredat (0-3). Laporta va ser el primer sorprès. Però a diferència d'altres ocasions, a la llotja expliquen que els ànims es van calmar quan el tècnic va argumentar que durant la setmana s'havien fet càrregues de treball, més pensades per al debut a la Lliga (dissabte a València, 21.30 h, Movistar LaLiga) que no pas amb el Gamper. "Era un partit que no arribava en el millor moment. Havíem entrenat dur, l'equip venia cansat", va justificar ahir a la sala de premsa. De fet, segons fonts blaugranes, Flick no acabava de veure clar disputar aquest partit, perquè preferia dedicar l'última setmana –de la gira a la Lliga– a fer treball específic, però ho va acceptar sense protestar gaire per la necessitat imperiosa del Barça d'ingressar. El partit es va posar amb calçador un dilluns, un dia poc habitual, i va aplegar més de 41.000 persones a Montjuïc.

Gamper al marge, el nou entrenador del Barça no ha decebut Laporta, que ja ha observat uns quants canvis. D'entrada, a la sala de premsa, li agraeix que es comporti com un home de club i que prefereixi mantenir un perfil baix. Als entrenaments, han variat les rutines i es percep que hi ha més exigència cap als jugadors. Un nou model que va imposar des del primer dia, quan gairebé només hi havia efectius del planter, i que manté a mesura que els internacionals van tornant de les vacances. "S'ha parlat molt del tema físic i és un dels canvis que més es veuran. Estem entrenant superfort per estar per sobre de qualsevol rival i competir en qualsevol moment del partit", assegurava el porter Marc-André ter Stegen, que ja coneixia Flick de la selecció alemanya.

Ter Stegen, que passa a ser el primer capità, un cop confirmada la sortida de Sergi Roberto, era un dels que més havia aixecat internament les celles pels mètodes que utilitzaven Xavi i el seu staff. El tècnic egarenc veia primordial la qualitat tècnica dels futbolistes i feia pràcticament tots els exercicis amb la pilota als peus. Però diverses veus a la Ciutat Esportiva consideraven que això s'havia de complementar amb càrrega física. De fet, una de les coses que ha imposat Flick des del juliol ha estat augmentar les hores de gimnàs. "El Hansi sempre ha donat molta importància a l'aspecte físic", afegia el porter des dels Estats Units. Unes paraules que, llegides entre línies, sonen a una estirada d'orelles cap a l'anterior entrenador culer. Al capdavant del treball de força hi ha l'expert Julio Tous, un dels nous membres de l'equip tècnic incorporats aquest estiu.

En canvi, qui no serà més al seu costat és Thiago Alcántara, que aquesta setmana ha finalitzat les seves pràctiques com a entrenador –necessàries per aconseguir el títol–. L'exfutbolista, que penjava les botes a l'estiu, s'incorporava a l'staff de Flick aquest estiu. Malgrat que des del club es valorava molt positivament la seva tasca, i que el tècnic alemany n'estava molt satisfet, de moment Thiago fa un pas al costat per dedicar-se a la família. "M'ha ajudat i és una gran persona. No sé si tornarà o no", admetia Flick, amb qui ja hi havia coincidit al Bayern.

Un control exhaustiu del pes dels jugadors

Els que coneixen Flick s'hi refereixen com una persona propera i amable, però que es transforma quan es posa la gorra d'entrenador. Al camp d'entrenament és exigent, amb les idees clares. Obliga els futbolistes a pesar-se diàriament i estrictament (amb Xavi o Koeman no es feia tan sovint) abans de les sessions i vetlla perquè tots els exercicis es compleixin fil per randa. Uns canvis que no han sorprès gens homes com Ter Stegen, Gündogan o Lewandowski, que ja el coneixien del Bayern o de la Mannschaft. "Recorda l'època de Luis Enrique", observa un veterà treballador des de la Ciutat Esportiva. Però en un vestidor rejovenit, amb molts jugadors del planter, els mètodes han generat sorpresa, fins al punt que més d'un futbolista s'hi ha referit, en petit comitè, com un "règim militar".

"Flick vol pressionar, seguir sempre la carrera, que tothom estigui atent. Vol que tothom estigui a un nivell físic que no només li permeti jugar dos partits seguits, sinó tres o quatre", afegia Ter Stegen. En línies generals, i quan ja fa un mes que l'equip va tornar a la feina, des del club s'avala el canvi als entrenaments que ha imposat el nou tècnic. Els dubtes, en canvi, poden arribar amb la seva visió del futbol, menys avesada al toc que la del seu predecessor. Tampoc negocia sobre quin serà el seu sistema de joc: un 4-2-3-1 amb doble pivot, mitjapunta i referència ofensiva clàssica. "No vol descobrir la sopa d'all, el que fa és l'abecé del futbol", sentencien a l'ARA des d'un vestidor esperançat de cara a un curs oficial.

stats