Barçagate

Barçagate: un informe dels Mossos apunta a un nou delicte de Bartomeu

El cos policial exposa una altra administració deslleial en el cas que implica l'expresident del club blaugrana

BarcelonaEls Mossos d'Esquadra han afegit al sumari del Barçagate un nou informe al qual han tingut accés l'ARA i SER Catalunya que conclou que "els investigats [entre els quals hi ha Josep Maria Bartomeu, l'expresident del Barça] van manipular documents que entregaven a l'empresa auditora", PriceWaterhouseCoopers (PwC), la qual es va encarregar de fer l'auditoria externa del cas. El cos policial, després d'haver acabat la investigació dels dispositius tecnològics dels investigats, considera que "el preu pagat a PwC [361.000 euros més IVA] pel FC Barcelona només perseguia els interessos personals dels investigats per encobrir una contractació irregular de les empreses de Carlos Ibáñez que perjudicaria novament el patrimoni financer del club, cosa que podria constituir una nova administració deslleial dels seus recursos econòmics".

Aquesta administració deslleial, si així ho considera el jutjat d'instrucció número 13 de Barcelona, que porta la causa, s'afegiria a la que ja s'està investigant pels aproximadament tres milions d'euros (un per temporada) que el Barça, durant la presidència de Bartomeu, va pagar a les empreses del conglomerat Nicestream. La resta d'investigats per presumpta corrupció entre particulars i administració deslleial són Jaume Masferrer, la mà dreta de Bartomeu durant la seva etapa al club blaugrana; Oscar Grau, l'aleshores director general; Román Gómez-Ponti, en aquell moment cap dels serveis jurídics; i Carlos Ibáñez, propietari de Nicestream, el conglomerat de les empreses que el Barça va contractar el 2017.

Cargando
No hay anuncios

Els Mossos també diuen que "l'auditoria externa de PwC es va pagar amb recursos econòmics del club no per descobrir la veritat i determinar si s'havia pagat un preu raonable i de mercat, sinó que es va encarregar i manipular per intentar justificar la contractació de Nicestream i defensar els interessos dels investigats, fet que comportaria que la factura abonada a PwC no seria útil per al club". La defensa de Bartomeu, segons ha publicat EFE, ha demanat al jutjat d'instrucció número 13 de Barcelona l'anul·lació de l'informe dels Mossos per "manipulació i falsedat".

Aquesta contractació es va saltar els controls interns del club i les empreses, entre les quals hi havia I3 Ventures, van atacar a les xarxes socials mites del Barça com l'actual entrenador Xavi Hernández, Pep Guardiola i Gerard Piqué, qui aleshores era jugador de l'equip blaugrana; potencials rivals de Bartomeu a les futures eleccions, l'actual president Joan Laporta i Víctor Font; i, fins i tot, polítics i entitats independentistes com Carles Puigdemont, Oriol Junqueres i Òmnium Cultural.

Cargando
No hay anuncios

La manipulació de la documentació

Segons l'informe del cos policial, amb data del 15 de febrer del 2024, la manipulació intencionada dels documents per part dels investigats va ser de tres maneres: l'eliminació de totes les referències a la feina encarregada d'intervencions, creació de contingut, canals no oficials i blindatge de Josep Maria Bartomeu que apareix a la presentació inicial que Nicestream va fer al Barça el 2017; l'eliminació de les feines desenvolupades per Nicestream per a altres clients, vinculades a l'ús de les xarxes socials per manipular campanyes electorals, l'ús de bots i trols; i l'ocultació d'informes amb temàtiques d'interès particular que no es van entregar o informes amb resums d'intervencions, publicacions o manipulació d'enquestes [de mitjans de comunicació] que utilitzaven per atacar socis del Barça i persones que no es consideraven afins a Bartomeu.

Cargando
No hay anuncios

D'altra banda, els Mossos exposen que almenys un dels pressupostos de les tres empreses que van servir a PwC per analitzar si el preu del Barça pagat a Nicestream es trobava dins de mercat, un dels aspectes claus de la investigació, va ser elaborat pels propis investigats. "Els investigats van aconseguir enganyar a PwC perquè alguns d'aquests pressupostos els van elaborar ells mateixos", sentencia el cos policial.

Concretament, posen la lupa a l'empresa de màrqueting Carat, pertanyent al grup Dentsu. "Carlos Ibáñez tenia un contacte a Dentsu amb qui ja tenia el pressupost preparat i que estava esperant la sol·licitud del club per fer arribar un pressupost formal que li havia indicat Ibáñez", informen els Mossos. La persona de contacte de Dentsu hauria estat Marcelo Montefiore, que a l'informe policial s'explica que "el que fa és reenviar un pressupost i correus ja creats per Rodrigo Ziegner, treballador del grup Nicestream".

Cargando
No hay anuncios

Ocultació de treballs anteriors

El document original de la presentació que Nicestream va fer al Barça el 2017 per oferir els seus serveis té 30 pàgines. En canvi, aquest mateix document modificat que el Barça va enviar a PwC el 2020, després que SER Catalunya destapés la notícia el febrer del mateix any, en té 26. "S'han eliminat quatre pàgines del document que feien referència a treballs previs fets pel grup Nicestream i que estaven relacionades amb campanyes electorals, de caràcter polític i empreses amb les quals havien col·laborat", diuen els Mossos.

Cargando
No hay anuncios

Aquestes pàgines suprimides apareixen a l'informe del cos policial, entre les quals destaquen una imatge de l'expresident espanyol Mariano Rajoy amb el títol Rajoy-Cataluña 2014, l'any de la consulta independentista durant el govern d'Artur Mas, i una altra del rei Felip VI amb el títol Felipe VI-Transición 2014, el moment en què va succeir a la monarquia espanyola el seu pare Joan Carles I.

També hi ha els logos del govern espanyol, Societat Civil Catalana, Caixabank, el Banc Santander i Coca-Cola, i una campanya feta el 2013 a favor de Rafael Correa, aleshores el president de l'Equador, en què, segons els Mossos, "s'hauria treballat per hackejar pàgines d'internet que sustentaven contingut crític amb el govern del senyor Correa i s'hauria encarregat d'atacar la imatge del senyor Galo Lara, el principal opositor del dirigent equatorià".