El Barça vol ser campió i botxí en la mare de tots els derbis
Els de Xavi Hernández depenen d'ells mateixos per celebrar el títol al camp d'un Espanyol que es juga la salvació
BarcelonaEl juliol del 2020 el Barça va clavar la ganivetada definitiva a l’Espanyol, que va confirmar al Camp Nou un descens que feia mesos que havia assumit. Tretze anys abans, al mateix escenari, un doblet de Raúl Tamudo, en una nit que es recorda com el Tamudazo, va privar el Barça d’una Lliga que ja acariciava. Al derbi d’aquest diumenge, a l’RCDE Stadium (21 h, M. LaLiga), hi tornarà a haver molt més que tres punts en joc: serà una final per als dos equips, encara que un entrebanc seria molt més traumàtic per a l'Espanyol. El Barça, que ja fa setmanes que olora el títol, vol proclamar-se campió de Lliga al feu de l’etern rival.
La possibilitat de celebrar el títol contra el veí ciutadà és un dels nombrosos al·licients que té un Barça que vol acomiadar com cal el seu capità, un Sergio Busquets a qui la plantilla ha homenatjat aquesta setmana en un sopar de comiat després d'anunciar que marxa al final d'aquesta temporada. A la prèvia, el mateix Xavi l'ha definit com "el millor migcampista que he vist mai". És qüestió d’hores, si no de dies, que el club blaugrana sumi oficialment la que seria la Lliga número 27 del seu palmarès. Seria la primera amb Xavi Hernández a la banqueta, i també la primera de la segona etapa amb Joan Laporta com a president. Però també seria la primera després de la pandèmia i sense un Messi amb qui el Barça en va aixecar 10 de les 26 que guarda a les vitrines del seu museu. "Hem de controlar els nervis; serà un partit calent: ells s'hi juguen moltíssim", ha explicat Xavi a la prèvia del derbi.
La regularitat mostrada en aquest campionat, en què el Barça només ha patit quatre empats i tres derrotes en 33 jornades gràcies a la seva fiabilitat defensiva –només 11 gols encaixats–, és, sens dubte, la millor notícia per al club en una temporada convulsa: des de les palanques econòmiques que van permetre fitxar i inscriure jugadors com Lewandowski, Kounde i Raphinha, fins a la dolorosa eliminació de la Champions i de l’Europa League, passant pel cas Negreira, encara sense resoldre, o l’inesperat i precipitat anunci de comiat d’un Mateu Alemany encara en nòmina. Aquesta Lliga serà un títol balsàmic per a un Barça que acumula sotracs de tota mena, des d’esportius fins a econòmics, passant per institucionals. El club blaugrana depèn d’ell mateix per certificar la Lliga aquest mateix cap de setmana. Però, després del triomf d’ahir d’un Reial Madrid ple de suplents per 1 a 0 davant el Getafe gràcies a un gol de Marco Asensio, està obligat a guanyar avui per assegurar-se el títol a manca de quatre jornades pel final.
Mentre el club blaugrana prepara la rua de celebració pels carrers de Barcelona, l'entitat espanyolista esgota les seves opcions per evitar el seu sisè descens a Segona. Una derrota al derbi podria allunyar els blanc-i-blaus a sis punts de la salvació –sempre que tots els seus rivals directes puntuïn aquesta jornada–. Encara quedarien 12 punts en joc, sis dels quals davant de dos equips que encara lluiten per assegurar la permanència com el València i l’Almeria, però una derrota al derbi podria convertir l'Espanyol en un equip virtualment descendit. “M’és igual excedir-me, vull que la gent surti a morir. Més motivació que nosaltres no en pot tenir ningú”, va deixar anar divendres el capità de l’Espanyol, Sergi Darder. Luis Garcia ha demanat als seus jugadors que siguin valents, i ha afirmat que "és un dia per sentir-nos encara més orgullosos de ser de l'Espanyol. Tenim un gran al·licient, ens hi juguem molt, i estarem a punt".
Al vestidor espanyolista els jugadors són conscients que no tenen més marge d’error, ja que un nou entrebanc els podria deixar amb un peu i mig a Segona. “Tinc la confiança que guanyarem el derbi i afrontarem el que queda amb més esperança”, explicava aquesta setmana Aleix Vidal en una entrevista a l’ARA. L’extrem de Puigpelat, que viu els seus últims dies com a jugador de l’Espanyol, sap què és guanyar una Lliga, ja que ho va aconseguir dues vegades amb el Barça, el 2016 i el 2018. Un any més tard, la temporada 2018-19, Vidal va tornar al Sevilla i el conjunt blaugrana va guanyar la que fins ara és la seva vint-i-sisena i última Lliga.
L’encara jugador de l’Espanyol, a més, és dels pocs futbolistes que han viscut un fet que encara no ha passat a la Lliga: l’única victòria blanc-i-blava a l’RCDE Stadium contra el Barça va ser amb un solitari gol de Melendo al minut 88, que va fer esclatar d’eufòria l’afició espanyolista en un partit en què Diego López va arribar a aturar un penal a Messi. En aquell partit, l’altre extrem del Barça era Denis Suárez, un altre jugador que ha passat de vestir els colors blaugrana als blanc-i-blaus. Per trobar l’última victòria local a Primera de l’Espanyol en un derbi cal remuntar-se al 2007. Aleshores el club periquito jugava a Montjuïc, l’estadi que acollirà el Barça la temporada que ve, i Luis García i Xavi Hernández, actuals tècnics de l'Espanyol i el Barça, eren dos dels motors dels seus equips sobre la gespa. L’asturià, de fet, va obrir la llauna i va fer l’assistència del tercer gol de l’Espanyol d’aquella nit (3-1). Cornellà-El Prat, que fa dies que ha penjat el cartell de sold out, espera trencar el seu malefici contra el Barça, que ha puntuat en totes les visites que hi ha fet a la Lliga: sis victòries i un empat. ¿Qui deia que els derbis eren partits descafeïnats?