El Barça treballa per col·locar ja Dembélé a la Premier League
El club blaugrana, que veu "gairebé impossible" que el francès renovi, busca fórmules profitoses per treure-se'l de sobre abans del 31 de gener
BarcelonaL'activitat del Barça al mercat d'hivern no es va acabar amb el fitxatge de Ferran Torres procedent del Manchester City. Tampoc amb la cursa per inscriure el davanter valencià a la Lliga, que va tenir final feliç gràcies als moviments per cedir Philippe Coutinho a l'Aston Villa i a la sorprenent renovació de Samuel Umtiti fins al 2026. La direcció esportiva blaugrana, eminentment tecnòcrata i representada pel bregadíssim Mateu Alemany, té més fronts oberts per resoldre d'ara fins al 31 de gener, en el segon tram d'una finestra FIFA que, per al Barça, s'ha convertit en una oportunitat per fer els deures que l'estiu passat van quedar a mitges. Entre els encàrrecs pendents destaca el relacionat amb Ousmane Dembélé, que no ha acceptat l'oferta de renovació i sembla decidit a abandonar el Camp Nou de franc a finals de temporada. Té la paella pel mànec sobre el seu futur.
Als despatxos nobles d'Arístides Maillol, però, volen esgotar totes les vies per frustrar les intencions de l'extrem francès. La solució a les bones, amanida amb generosos elogis per part de Xavi Hernández i Joan Laporta, passava per la signatura d'un nou contracte. Ampliar el compromís més enllà del 2022 hauria servit per passar els ingressos del jugador pel sedàs de seny financer del CEO Ferran Reverter. També hauria espaiat l'amortització pendent (27 milions el curs 21/22) del seu fitxatge, fet que hauria servit per obtenir fair play en un context d'excés en relació amb la normativa que estableix la Lliga. Ara, gairebé descartada la renovació, al Barça centren més els esforços en convèncer Dembélé i el seu representant, Moussa Sissoko, que el millor desenllaç possible per a ells és sortir ara a l'hivern i no a l'estiu. Sense ampliació, traspàs, cessió o rescissió pactada a mig curs, el Mosquit corre el risc de no competir més.
Com que vol estalviar-se una mesura tan dràstica –i que, tot sigui dit, no genera consens intern–, el Barça busca fórmules profitoses per acabar d'una vegada amb el culebró les dues pròximes setmanes. Solucions vàlides en primer lloc per al mateix Dembélé, que comptava amb uns signing bonus (prima de fitxatge) de cara a l'estiu i que en cap cas vol deixar de cobrar-los si abandona la causa blaugrana a cinc mesos per al final del contracte. "Tot el que demanem ara en forma de traspàs anirà en perjudici d'aquesta prima", diuen a l'ARA fonts blaugranes en relació amb un factor que també empodera els clubs interessats en fitxar el francès, que haurien de trobar motius de pes per fer l'esforç a mig curs –signing bonus i traspàs– en comptes d'esperar a l'estiu i només haver de compensar el jugador. Per això el paper del Barça en tot aquest trencaclosques és el menys agraït. Malgrat tot, Alemany encara té esperances de sortir-se amb la seva, sempre que la negociació no faci un gir i Dembélé acabi renovant.
Arribats a aquest punt, al Camp Nou admeten contactes amb com a mínim dos clubs de la Premier League per avançar uns mesos el canvi d'aires de Dembélé i guanyar marge salarial per fer més moviments abans del 31 de gener. Un d'ells és el Manchester United, que necessita arguments per millorar la seva situació a la lliga i vol avançar ronda a la Champions. És un dels equips que sospiren per l'extrem gal i estudia endur-se'l sense abonar traspàs aquest estiu. Conscients de l'interès, els negociadors blaugranes maduren els contactes amb els anglesos per veure si estarien disposats a avançar la gestió a canvi d'un petit traspàs pels sis mesos de coll, que coincideixen amb el tram decisiu de la campanya, o de facilitats per obtenir la cessió d'algun futbolista, com ara Anthony Martial, del qual hi ha bons informes a Sant Joan Despí malgrat el seu complicat caràcter.
De moment, per deixar sortir l'ex del Mònaco, els red devils estan demanant una tarifa de préstec i el salari de mitja temporada, unes condicions que espanten el Sevilla, que també havia mostrat interès pel jugador. El problema amb Martial és que Xavi, que preferia Álvaro Morata, no l'acaba de veure. El seu perfil és massa semblant al de Memphis Depay, que tampoc seria el favorit del tècnic egarenc. Tampoc hi ajuden el seu salari –7,5 milions bruts per mig curs– i els equilibris amb el fair play, ja que el Barça segueix excedit en aquests termes. Tot i això, el seu nom està sobre la taula.
El 'fair play', clau en el càlcul de bescanvis
D'altra banda, al si del club blaugrana hi ha veus partidàries de buscar compradors per a Dembélé disposats a pagar un traspàs tradicional, sense aportar futbolistes a canvi, més per raons comptables que per motius esportius. "L'ideal seria cobrar diners. Després ja anirem a buscar els jugadors que nosaltres vulguem. Qualsevol operació que comporti un cost, per més que sigui mig salari, ens penalitza bastant en termes de fair play", argumenten. En aquest sentit, el club anglès amb més múscul econòmic per fer un esforç a curt termini pel Mosquit és el Newcastle, que acaba de ser adquirit per un fons saudí. Els magpies tenen diners, però el seu projecte esportiu genera dubtes. De fet, l'equip d'Eddie Howe va penúltim a la Premier.
Dembélé no renova, el seu agent el subhasta i el Barça, que necessita aixecar el vol, busca la manera de caure dempeus. Té dues setmanes per aconseguir-ho.