Barça

El Barça torna a tirar la canya a Qatar

Joan Laporta va viatjar a l'emirat àrab per trobar nous inversors amb un objectiu a curt termini: inscriure Dani Olmo

Joan Laporta abans de la gala de celebració del 125è aniversari del Barça.

BarcelonaEls viatges de Joan Laporta per l'Àsia durant l'última aturada de seleccions no es van limitar a Mongòlia i l'Azerbaidjan. El president del Barça també va visitar Qatar, un país dictatorial amb el qual va ser molt crític durant la presidència de Sandro Rosell, quan el club català va arribar a un acord amb Qatar Sports Investment (QSI) per convertir-lo en el principal patrocinador de la samarreta blaugrana. Laporta no hi va viatjar sol, a Qatar. L'ARA ha pogut confirmar de fonts oficials del Barça que hi va anar acompanyat de Manel del Río, director de les àrees corporativa i esportiva i mà dreta executiva de Ferran Olivé, el tresorer que exerceix funcions de director general i que reporta directament a Laporta.

Les mateixes fonts no han volgut desvelar quin va ser l'objectiu concret del viatge, més enllà d'assistir al congrés Sportico World Summit 2024, però sí que han explicat que es tracta de "negociacions amb possibles inversors", sense especificar si són per lligar nous socis per a Barça Vision. El club estaria negociant, segons ha publicat posteriorment el diari Sport, la venda per avançat de seients VIP especials del nou Camp Nou pels pròxims 20 anys i una de les empreses interessades és qatariana. Aquesta operació, que es tractaria d'una nova palanca, podria comportar un ingrés immediat de 200 milions d'euros a les arques blaugranes.

És la segona vegada que Laporta viatja a aquest indret del Pròxim Orient durant el seu segon mandat al Barça. La primera va ser el juny del 2023. Aleshores els seus acompanyants van ser dos directius amb qui manté una gran relació més enllà del dia a dia del club: Xavier Puig, responsable del Barça femení, i Joan Soler, responsable del futbol formatiu. En aquell viatge, Laporta, com van deixar constància diversos vídeos publicats a les xarxes socials, es va reunir amb Al-Attiyah, president del consell d'administració de Baladi Holding i home fort d'una de les divisions de negoci del grup, Baladi Express, que vol ser una referència del comerç digital al món àrab. Prèviament, Al-Attiyah ja havia visitat la llotja de l'antic Camp Nou. De totes maneres, fonts oficials del Barça van explicar aleshores a l'ARA que el viatge tenia relació amb l'agenda "privada i professional" de Laporta, Puig i Soler.

Pressa per inscriure Dani Olmo

Aquesta vegada, però, Laporta i Manel del Río han anat a buscar inversors per a un Barça necessitat d'ingressos que permetin inscriure Dani Olmo i Pau Víctor a partir de l'1 de gener. L'ideal seria que l'acord salvador servís per capitalitzar Barça Vision abans de finals d'any. Així es va assegurar des del club en privat i en públic fa unes setmanes. De fet, a l'assemblea del 18 d'octubre, Ferran Olivé va explicar als compromissaris que entrarien dos socis al negoci abans del 2025. Però ara, amb el mes de desembre ja iniciat, la predicció és menys concreta. "Es treballa per tenir nous inversors [a Barça Vision], però no hi ha una data límit", diuen a Aristides Maillol.

Sigui com sigui, la tasca per trobar nous inversors de Barça Vision no és fàcil a causa de la dificultat de convèncer els potencials socis dels avantatges de posar diners en un actiu que en el tancament econòmic 2023-2024 l'auditor del club va considerar que s'havia de devaluar a causa dels impagaments de diversos inversors. En el passat el club va arribar a demanar ajuda al fons d'inversió Goldman Sachs (un dels que estan vehiculant el finançament de la remodelació del Camp Nou) per trobar inversors. La recerca va acabar de manera infructuosa i amb la decepció de Laporta. Goldman Sachs no ha vist mai gaire negoci en el món dels NFT, el metavers i el web.3 associat al Barça. De fet, la seva valoració de Barça Vision dista molt dels 400 milions que el club insisteix a mantenir.

La relació canviant de Laporta amb Qatar

Fins no fa gaire, Laporta no volia saber res de Qatar, i així ho va demostrar. La tardor del 2021 van ser el vicepresident Rafa Yuste i l'aleshores director de futbol, Mateu Alemany, els que van viatjar a l'emirat per reunir-se amb els xeics de l'Al-Sadd amb l'objectiu que Xavi Hernández rellevés a la banqueta blaugrana el cessat Ronald Koeman. Ni la petició dels xeics perquè hi anés Laporta en persona a negociar va fer canviar la postura del mandatari català, que si va apostar per l'egarenc no va ser per convicció pròpia.

Prèviament, Laporta tampoc havia tingut cap problema a criticar el patrocini de Qatar amb el Barça que va aprovar la junta de Rosell. "Que ens expliquin quins pactes ocults hi ha amb Qatar!", va exclamar Laporta en una entrevista a Jot Down el 2011. Més endavant, durant la campanya electoral del 2015, va exposar sospites respecte al fet que l'acord amb Qatar tingués "interessos ocults", i va dir que no era edificant rebre diners d'una "dictadura islàmica". Però no es va quedar aquí. El 2017, fa set anys, va dir el següent en una entrevista a Nació Digital: "Crec que Qatar ha pagat més del que el Barça ha explicat. Si hi ha un president [Rosell] que en l'exercici del seu càrrec és acusat de cobrar comissions il·legals i de blanqueig de capitals, podria ser el nexe de tot això".

Ara, en canvi, Laporta no té inconvenients per anar Qatar a la recerca d'acords que serveixin per inscriure jugadors ni perquè els Barça Legends disputin un partit a Doha contra els Reial Madrid Leyendas per celebrar el 125è aniversari del club català, com la setmana passada.

stats