El Barça contraataca perquè Hisenda li torni 15 milions
El club va signar actes de disconformitat una multa de l'era de Bartomeu i ha presentat un recurs al Tribunal Econòmic Administratiu Central per anul·lar les sancions
BarcelonaEl març del 2021, just després que Joan Laporta guanyés les eleccions, va viatjar amb el primer equip a París per veure la tornada de vuitens de final de la Champions entre el PSG i el Barça. Era una època de restriccions severes pel coronavirus i Laporta, que aleshores era president electe –encara no havia presentat l'aval–, va estar gairebé dos dies tancat a l'hotel amb Carles Tusquets, que exercia de president de la comissió gestora. Aquelles jornades van servir per agilitzar el traspàs de poders i perquè Laporta tingués informació de primera mà sobre qüestions delicades, sobretot en l'aspecte econòmic. Entre aquestes qüestions hi havia els 15 milions d'euros que Hisenda reclamava al club per irregularitats en el pagament a jugadors i executius durant el mandat de Josep Maria Bartomeu, una multa que es va abonar l'any passat i que el club intenta recuperar a través d'un recurs judicial.
Ara han sortit a la llum els detalls d'aquesta investigació, a través dels documents als quals ha tingut accés El Confidencial. La multa ascendeix a 15.794.000 euros després de detectar irregularitats en les indemnitzacions que van rebre Arda Turan i Alex Song quan van abandonar el club. La investigació va ser més extensa i incloïa també la cessió de cotxes de la marca Audi a membres de l'equip i el pagament de vols xàrter als futbolistes, entre altres partides. La publicació d'aquesta informació ha generat sorpresa al club. "Això es va pagar fa molt temps, no entenem per què surt ara", apunta l'entitat a través d'un dels seus canals oficials. Concretament, es va abonar el gener del 2022, segons consta a la memòria econòmica, tot i que fins ara no havien transcendit els detalls de la investigació. Els pagaments es van fer després de signar actes de disconformitat.
Els pagaments a Arda Turan i Alex Song
Al migdia, el club ha emès un comunicat en què desmenteix part de la informació i assegura que del total de la investigació només van acabar sancionant el Barça per haver pagat 1.312.500 euros a Arda Turan i 3,5 milions a Alex Song sense aplicar-los cap mena de retenció. Al text, l'entitat especifica que "l'abril del 2023 el Tribunal Econòmic Administratiu Central ha estimat els recursos presentats pels advocats del club, i ha anul·lat les sancions relatives a l'impost sobre la renda de les persones físiques i a l’impost sobre la renda dels no residents". I espera que "ben aviat s’anul·li també la sanció relativa a l’impost sobre el valor afegit, en fer referència també al tractament fiscal dels pagaments efectuats a agents de jugadors".
A banda dels pagaments, Hisenda va ficar el nas en la cessió dels 49 vehicles que Audi, patrocinador del club, va destinar a jugadors, president i altres membres del club. També va demanar informació sobre els vols xàrter que el club va pagar a Leo Messi i a altres jugadors, perquè considerava que aquests serveis podien ser considerats com a salari i haurien d'haver tributat com a tals. Per acabar, Hisenda també va reclamar la documentació de fins a 41 treballadors que van ser acomiadats entre el 2015 i el 2018, entre els quals Eusebio Sacristán i Andoni Zubizarreta, tècnic del filial i director esportiu, respectivament. Com destaca el Barça en el comunicat, aquestes investigacions es van tancar sense sanció.
83 milions d'aprovisionaments per Hisenda i altres litigis
Els 15,7 milions s'engloben en els 83 que va aprovisionar el 2021 quan la nova junta va fer-se càrrec del club. En aquell moment, i amb Ferran Reverter com a CEO, l'entitat va recopilar tots els requeriments que tenia de l'Agència Tributària i amb diferents litigis. Un d'aquests, el relatiu a l'acomiadament de Matheus Fernandes, pel qual el Barça va ser condemnat a indemnitzar-lo amb 7,7 milions. El club va presentar un recurs al TSJC que, segons fonts oficials blaugranes, encara està pendent de resolució.