El Barça es resigna a perdre diners amb els grans contractes
Les indemnitzacions de les seccions no computen en el 'fair play' econòmic de la Lliga de futbol
BarcelonaEl Barça es resigna a perdre diners amb els grans contractes heretats de la junta de Josep Maria Bartomeu. El mes de novembre l'ARA es va posar en contacte amb el club per preguntar sobre el futur de Clément Lenglet, un dels cedits que no compta per a Xavi Hernández. Aleshores tenia bona premsa al Tottenham i des d'Anglaterra arribaven rumors que els Spurs el podien comprar. Però ja llavors al Camp Nou tocaven de peus a terra: "Si ens estalviem el sou i cobrem de traspàs l'amortització pendent, ja serà un èxit". Les previsions pessimistes s'han complert i avui el central francès és un dels jugadors que està a la rampa de sortida del Barça.
El cas de Lenglet, que la direcció esportiva voldria resoldre aquesta mateixa setmana, és un exemple més que el club necessita treure llast per alliberar la massa salarial i poder-se reforçar. De moment, de la primera plantilla de futbol només s'ha pogut donar sortida a Umtiti, encara que hagi estat perdent-hi diners: una rescissió de contracte pactada en què el jugador cobra una part generosa del sou que tenia garantit. La carpeta d'Umtiti era especialment sagnant: el seu salari suposava un cost de 20 milions. Per això, s'ha acabat optant pel mal menor: davant les dificultats de trobar-li una sortida per la seva elevada fitxa -el curs passat va jugar cedit al Lecce, però amb el Barça assumint gran part del salari-, finalment s'ha arribat a un acord de rescissió del qual el club no ha volgut comunicar les xifres.
Gestionar els grans contractes és una llosa i és el principal maldecap amb què ha topat Mateu Alemany des que va arribar al Barça amb el president Joan Laporta. Però no és un cas exclusiu del futbol. Les seccions també estan retallant costos i un dels afectats és Nikola Mirotic, a qui el club no pot pagar els 22 milions d'euros bruts que té signats per a les pròximes dues temporades. El motiu que va portar el Barça a descartar la continuïtat del montenegrí és el fair play econòmic estipulat per la Lliga de futbol: tots els salaris esportius computen en aquest topall.
"Estem en una situació que és la que és i sabeu que hem presentat un pla de viabilitat a la Lliga. Per poder inscriure jugadors hem de complir el pla. La Lliga ens exigeix una reducció determinada, no exagerada, en la part de les seccions", justifica Laporta. A diferència del que passa amb la plantilla de futbol, les indemnitzacions de les seccions no computen en el fair play. Això, juntament amb una millora de les relacions amb Javier Tebas, fa que el president blaugrana confiï a resoldre la carpeta de Mirotic. Tot i que, com en el cas d'Umtiti, als despatxos del Camp Nou tenen coll avall que acabaran perdent un bon grapat de diners amb la seva desvinculació.
L'Olympiacos segueix la situació de Mirotic
Encara no hi ha acord amb el montenegrí. L'entitat li ha fet diferents propostes econòmiques, però el jugador demana almenys 16 dels 22 milions d'euros bruts que té signats. Un dels oferiments és pagar-li un any de contracte, però a partir de l'estiu del 2024. Si no hi ha acord, la situació es resoldrà amb una carta de rescissió o als jutjats. Mentre no hi hagi una solució, Mirotic no pot signar amb un altre equip. L'Olympiacos, que rebrà una bona contrapartida econòmica per la marxa de Sasha Vezenkov a la NBA, és l'últim conjunt de primer nivell que s'ha interessat per la seva contractació.
Pel que fa al bàsquet, l'objectiu és rebaixar la massa salarial de l'equip en més de 12 milions d'euros i passar dels gairebé 40 milions d'euros invertits aquest curs a 27,2. Es tracta de la retallada més gran de la història de la secció, que no tindrà clar de quants diners podrà disposar fins que no sàpiga quant li costarà la desvinculació de l'aler pivot. La següent desvinculació a negociar és la de Cory Higgins. A més, Kyle Kuric i Mike Tobey no continuaran al Barça, que vol incorporar Joel Parra, del Joventut, i amb una clàusula de sortida d'un milió d'euros.