Barça

El Barça reconeix oficialment que té un forat negre de 91 milions

Tot i això, Joan Laporta comença a preparar l'assemblea i anuncia uns beneficis ordinaris de 12 milions

El president del FC Barcelona, Joan Laporta,  a la roda de premsa
3 min

BarcelonaEl Barça ha enviat una nota als mitjans de comunicació amb les dades del tancament econòmic de la temporada 2023-2024 i el pressupost de la 2024-2025. La previsió de l'entitat és acabar aquest exercici, en què s'espera que el Camp Nou torni a acollir partits de futbol tot i estar en procés de reforma, amb un benefici ordinari de 5 milions d'euros.

La cúpula de Joan Laporta, acostumada a esgotar els terminis, ha aprovat l'últim dia que marquen els estatuts (30 de setembre) uns ingressos alcistes de cara a aquesta temporada en matèria de patrocinis i marxandatge, però prudents en massa salarial. Tot i que no té grans xifres concretes, el pressupost és semblant al que es va aprovar fa un any, però això no vol dir que es compleixi sense excepcions ni operacions extraordinàries, tal com és tendència des de mitjans del mandat de Josep Maria Bartomeu. Laporta, president des del 2021 –i sense director general professional des de principis del 2022–, encara no ha pogut restablir la normalitat als comptes.

Els dubtes raonables de l'auditor

De fet, si la situació econòmica del Barça fos estable, l'auditora Grant Thornton, que no forma part de les big four, no hauria arribat fins a l'últim dia per revisar el seu informe abans de l'aprovació dels números en junta. No hi ha precedents recents d'un calendari tan ajustat a l'ordre estatutari. Sigui com sigui, el club diu que ha tancat l'exercici 2023-24 amb un benefici ordinari de 12 milions (un més del previst), però no detalla si les partides d'ingressos i despeses s'ajusten als números pressupostats (859 milions d'ingressos, 848 de despeses). El que sí que fa és celebrar els resultats històrics pel que fa a ingressos per patrocini (210 milions) i facturació de BLM (110), així com la rebaixa de la massa salarial esportiva fins als 500 milions i el control en la despesa de la secció de bàsquet. També hi ha un esment a la venda per 80 milions de jugadors com Dembélé, Kessie i Nico González.

La lletra grossa diu que el govern de Laporta ha complert el pressupost ordinari sense grans palanques i compensant una pèrdua de 100 milions d'euros fruit de l'exili a Montjuïc. Però la petita apunta que sense operacions de venda extraordinàries el compte de resultats no hauria quadrat. En aquest sentit, acords com el d'Aramark, que serveixen parcialment per tapar l'impagament de Libero a Barça Vision, suposen un bàlsam, però no són suficients perquè el club recuperi la norma 1:1 en el límit salarial.

El tractament comptable del forat negre de Barça Vision

Precisament amb relació a Barça Vision, una divisió de negoci que s'ha convertit en el forat més negre de l'economia blaugrana, el Barça s'ha vist obligat a devaluar-ne el valor comptable a causa dels impagaments esmentats. L’import reconegut com a despesa extraordinària ascendeix als 141 milions d’euros abans d’impostos. És a dir, un any després de valorar l'actiu en 408 milions d'euros en virtut del que es coneix com a posada en equivalència, es veu obligat a depreciar-lo, cosa que origina unes pèrdues de 91 milions en el tancament consolidat. La jugada és posar-li l'etiqueta d'extraordinàries i, d'aquesta manera, apartar-les del negoci ordinari de l'entitat. Però al final són pèrdues.

La memòria econòmica i l'informe de l'auditor, que estaran a disposició dels socis i sòcies quinze dies abans de l'assemblea, donaran més detalls sobre com compensarà la institució aquesta anomalia. El que sí que és clar és que, als ulls de la Lliga, Laporta farà servir la prima del nou acord amb Nike per complir el pla de tresoreria i tornar a la norma 1:1. Més ingressos futurs compromesos per amagar urgències del present. En definitiva, res que preocupi gaire alguns socis i aficionats si l'equip va guanyant partits i cau algun fitxatge il·lusionant al mercat d'hivern.

Sense data ni lloc per a l'assemblea

En el mateix comunicat d'aquest dilluns, la directiva hauria d'haver informat els socis de la data de l'assemblea general ordinària, però no ho ha fet perquè encara no se n'ha decidit el format. Després d'uns anys amb sessions telemàtiques, s'estudia un format híbrid per tornar a la presencialitat, tal com va prometre Laporta fa dotze mesos. El problema és d'espai. El Camp Nou no està operatiu, el Palau Blaugrana té l'agenda atapeïda, l'Auditori 1899 és massa petit i el primer equip juga a Montjuïc. Per això encara no hi ha ni dia ni lloc confirmats per a la cita obligada amb els compromissaris.

stats