Barça i Rayo: la cara i la creu del futbol femení estatal
Els dos conjunts s'enfronten aquest dissabte al Johan Cruyff en un xoc de realitats abismal
BarcelonaLa situació del Barça és un miratge. És l'excepció en una conjuntura on encara el futbol femení no està professionalitzat ni és, molts cops, respectat. Les blaugranes representen el que qualsevol futbolista de Primera Divisió voldria ser. Ja no pel que fa a resultats o trofeus, sinó per les seves condicions laborals. Amb els seus drets garantits, gràcies a una aposta econòmica i ideològica de l'entitat blaugrana, l'equip ha crescut de forma exponencial i representa un ideal del futbol femení. L'altra cara de la moneda és el rival que rebrà a l'Estadi Johan Cruyff aquest dissabte (12 h, BarçaTV): el Rayo Vallecano.
Ni el conveni col·lectiu, ni l'aposta dels mitjans de comunicació, ni l'augment de l'interès per part de l'afició serveixen per evitar situacions com la que està vivint l'equip femení del conjunt del barri de Vallecas. Les jugadores del Rayo estan sobrevivint a una situació extrema per culpa del seu propi club. Abans que comencés la pretemporada, les futbolistes van denunciar la seva situació deplorable. Quan faltaven tres setmanes per a l'inici de la Lliga, les jugadores i l'staff tècnic van decidir plantar-se davant de la situació irregular i discriminatòria que patien al club madrileny, que ha decidit no donar-les d'alta a la Seguretat Social. En la segona setmana de pretemporada, gran part de la plantilla i del cos tècnic encara no tenia contracte. Aquesta situació, però, no era nova per a les futbolistes de l'equip de Vallecas. La passada campanya la situació va ser exactament la mateixa. Enguany, però, no pensaven tolerar aquest tracte discriminatori del club.
Amb una solució a correcuita que va permetre a l'equip competir, es van fer públiques més irregularitats. El 6 de novembre les jugadores van dir prou emetent un comunicat on destapaven les vergonyes d'un club que les maltracta i discrimina professionalment. "Treballem en un escenari de gran desigualtat, tant pel que fa a instal·lacions com a material i personal, en comparació amb els nostres companys del primer equip masculí, i és per això que ens veiem obligades a denunciar de nou, de forma pública, la situació que patim diàriament", afirmava d'entrada el comunicat, on enumeraven, punt per punt, cadascuna de les situacions que vivien les jugadores.
"No comptem amb el material bàsic esportiu ni amb un gimnàs per dur-hi a terme la nostra labor professional de forma diària. Tampoc disposem de serveis mèdics: un metge i un fisioterapeuta que ens acompanyin durant la temporada. L'equip es troba sense la figura del delegat, tan necessària per a la gestió de diferents aspectes diaris. No disposem tampoc d'accés al pàrquing del club, al qual sí que poden accedir els nostres companys del primer equip masculí. A més, no disposem d'equipacions completes de joc de la present temporada", afirmava el comunicat.
Sense casa per viure
Fora dels terrenys de joc, la situació és encara més preocupant. "Les cases que el club va oferir a diferents jugadores de l'equip han deixat de ser pagades per l'entitat, de manera que les afectades es veuen al carrer sense cap solució possible. I, per últim, no rebem el document de les nòmines i cobrem sempre una setmana després de final de mes", afegia el text.
Lluny de provocar una reacció del club, el comunicat va servir de precedent a l'escenificació, en el partit contra l'Athletic de Bilbao una setmana després, de l'extrema situació que pateixen. En el partit contra l'equip basc, la xilena Camila Sáez va xocar contra Naroa Uriarte al minut 60 i va necessitar rebre assistència mèdica per un fort cop al cap. I com que el club madrileny no disposa de serveis mèdics, va necessitar l'ajuda dels de les bilbaïnes, que van atendre la jugadora per després cridar el SAMUR. Les jugadores del Rayo van tornar a aixecar la veu contra el seu club a les xarxes socials, mentre que l'AFE ha denunciat que "la situació del Rayo femení és insostenible".
Aquesta jornada, l'última del 2021 de la competició, escenificarà un xoc de realitats abismal. Les condicions en què viu el Rayo estan encara lluny de resoldre's i s'haurà d'enfrontar a un totpoderós Barça que no ha perdut cap partit al Johan Cruyff.