BarcelonaEls vianants que passegen sovint pel voltant del Camp Nou acostumen a aturar-se uns minuts per contemplar l'estat de les obres. Cada dia hi ha novetats, sobretot des que s'ha començat a construir l'estructura de la tercera graderia. Les estructures d'acer vermelles s'eleven amb rapidesa i donen volum a un estadi que, des que es va tirar a terra l'anterior graderia, semblava que s'havia fet petit. Ara torna a guanyar cos. L'anada i tornada de camions és constant i a vegades els operaris no tenen temps ni de tancar les portes d'accés, un fet que els més tafaners aprofiten per, com qui no vol la cosa, badar més enllà de les tanques metàl·liques de protecció.
Han passat gairebé quinze mesos des que la turca Limak va donar el tret d'inici de la remodelació i el ritme de construcció "és brutal", expliquen els que estan en contacte amb l'obra. "Sempre ho ha estat, però potser fins a les últimes setmanes la gent no n'ha estat realment conscient", matisen fonts consultades del Barça. La primera tasca va ser molt cridanera, la d'enderrocar la graderia construïda pel president Josep Lluís Núñez el 1982. Però després els treballadors es van centrar en preparar el terreny per a la nova grada i en fer els aparcaments subterranis a l'esplanada de l'estadi. "Molts creien que anàvem amb retard. I sí, no anem tan ràpids com voldríem, però mai ens hem aturat", argumenta la mateixa font. Els retocs que s'han fet en el projecte, com la incorporació d'un skywalk o el disseny de la coberta, no han tingut afectació en el retard, ja que són elements que es construeixen a posteriori, matisen des de l'Espai Barça.
L'enfrontament entre el Barça i els veïns pel soroll i les molèsties derivades de les obres han estat una gran pedra a la sabata per al club. L'Ajuntament, en línies generals, s'ha posat del costat dels habitants de la zona, sobretot amb la limitació horària dels treballs. L'últim pacte, però, dona una mica d'oxigen a la remodelació. Per feines no sorolloses ni contaminants lumínicament es permet treballar de 20 a 22 h, i fins a mitjanit en zones no habitades. A més, als interiors, es pot treballar en espais tancats sense soroll les 24 hores. "Això últim suposa un avenç important perquè el principal retard està en l'adequació de l'estadi per dins", expliquen veus autoritzades.
Els canvis en el calendari del retorn al Camp Nou
El calendari avança i la festivitat de la Mercè és a tocar, data en què el Camp Nou farà 67 anys. Sobre el paper faltarien dos mesos perquè l'equip acabés l'exili a Montjuïc i tornés a casa. La data pactada inicialment era la de finals de novembre, coincidint amb el 125è aniversari del Barça, amb un aforament d'unes 60.000 localitats. Però ja abans de l'estiu el club, que sabia que no hi arribaria a temps, va començar a aplanar el terreny. Del "tornarem al novembre" es va passar al "tornarem a finals d'any". I, posteriorment, al "no passa res si ens mengem els torrons a Montjuïc". "El compromís era tornar durant la temporada i això sí que serà així", deia el president Joan Laporta en una compareixença recent. Però quan? La data exacta encara ningú s'atreveix a dir-la, però, segons ha pogut saber l'ARA, el club ha informat les empreses que han contractat llotges VIP que el retorn està previst per a l'abril.
Fins ara, a la junta hi havia opinions per a tots els gustos. Tal com informava el Barça reservat de Catalunya Ràdio, només el president Joan Laporta i la vicepresidenta Elena Fort defensaven el retorn al desembre. La majoria s'inclinaven a pensar que serà pels volts de Setmana Santa, i els més pessimistes creien que es tornaria el setembre vinent. "Limak ha recomanat tornar el més tard possible, però el Barça s'hi oposa per temes econòmics. Com més aviat s'acabi l'exili a Montjuïc, més aviat es tornaran a generar més ingressos", insisteixen des de les oficines.
No es pot tornar al Camp Nou de qualsevol manera
El retorn es farà amb la tercera graderia a mig construir. Però la primera i la segona graderia han d'estar ja acabades per dins. "Acabades vol dir, literalment, que estigui tot fet", diu un arquitecte vinculat a l'Espai Barça. Això implica acabar des dels sanitaris fins a les connexions elèctriques, passant pels vestidors i les instal·lacions necessàries perquè els mitjans de comunicació, les televisions i el VAR puguin fer la seva feina. "Són tasques que no es poden fer a mitges; són laborioses i complexes". Al club expliquen que alguns membres de la junta van preguntar si es podia tornar sense que això estigués enllestit del tot, però els ho van treure del cap: "No pots pretendre fer venir 60.000 persones cada setmana i que hi hagi cables penjant".
L'evolució de les obres s'ha volgut tractar com un secret d'estat. Al club no ha agradat gens ni mica que alguns operaris, d'amagatotis, fotografiessin els treballs de construcció i els passessin a col·legues a través de les xarxes socials. Fins fa ben poc era relativament habitual que aquests empleats, sobretot els més qualificats, convidessin amics del ram de la construcció per veure de primera mà tota la feina que s'està fent a l'estadi. Ara ja no. "Des de l'estiu han cancel·lat gairebé totes les visites d'obres. L'opacitat és màxima", lamenta un dels arquitectes consultats. Avui dia les visites es fan amb comptagotes, sempre organitzades i supervisades pel club.
BSM encara no sap quan el Barça abandonarà Montjuïc
Mentrestant, el Barça juga a l'exili i els operaris de l'Estadi Olímpic Lluís Companys, que gestiona Barcelona de Serveis Municipals (BSM), segueixen sense tenir notícies del Barça. "Entenem que si marxessin al desembre, ja ens ho haurien dit. No sabem la data exacta, però comptem que serà per Setmana Santa", diu una de les fonts consultades de BSM. A l'empresa tenen coll avall que l'estada s'allargarà. Això sí, "no es preveu, en cap cas", que el club s'hi estigui tota la temporada.
De moment el Barça sap que hi haurà de jugar segur el partit de Champions contra l'Atalanta del 29 de gener –la normativa de la UEFA no permet canviar d'estadi a la fase de grups–. Al desembre hi ha programats tres partits, un primer contra el Las Palmas (1 de desembre) i, a la segona quinzena, contra el Leganés i l'Atlètic de Madrid. Aquest últim, del qual encara no es poden comprar entrades, podria no disputar-se a Barcelona perquè la Lliga valora endur-se'l als Estats Units.
Ja a finals de gener, a més del partit europeu, n'hi ha un de Lliga contra el València. "Entenc que, per una qüestió d'orgull, es pensi en tornar-hi abans. Però s'ha de tocar de peus a terra i el sentit comú apunta a fer-ho més tard", sostenen els operaris, alineats amb BSM. Tot apunta que, a Montjuïc, el Barça s'hi menjarà els torrons... i els bunyols de Quaresma.