El Barça no tancarà l'any amb pèrdues: ven el 10% dels drets televisius durant els pròxims 25 anys
El club firma l'acord amb el fons d'inversió Sixth Street i rep una injecció de 207,5 milions d'euros per salvar el pressupost
BarcelonaEl Barça i el fons d'inversió nord-americà Sixth Street arriben a un acord per a l'adquisició d'un 10% dels drets de televisió del club a la Lliga durant els pròxims 25 anys. Amb aquesta operació, l'entitat catalana acabarà generant una plusvàlua total de 267 milions d'euros, dels quals 207,5 entren directament a caixa per salvar el pressupost de la temporada en curs (2021-22), que finalitza aquest mateix dijous. A nivell pressupostari, però, la plusvàlua total auditada que computa és de 267 milions d'euros, fet que permet tancar l'any amb un balanç positiu.
La naturalesa comptable de l’operació s’explica perquè s’han de computar els diners d’aquesta forma perquè vagin a parar a la partida d’ingressos, que fins a l’activació d’aquesta palanca quedava aproximadament en 150 milions per sota del que figurava en els plans de la directiva (765). És a dir, els 267,7 milions és el preu auditat que s’ha calculat que té aquest 10% dels drets televisius en un període de 25 anys. Per poder efectuar aquesta operació, el Barça i Sixth Street han creat una societat conjunta per concretar la venta i que l’ingrés computi com a beneficis. “La societat es crea per poder recuperar els drets d’aquí 25 anys. Sense cap aportació directa de capital del Barça”, asseguren a l’ARA des del club. “L’ingrés líquid és de 207,5 milions, però la plusvàlua –que és el càlcul aproximat que poden pujar els drets televisius en aquests anys– que computa als pressupostos fa que l’operació final sigui de 267,5 milions”, afegeixen. De la mateixa manera, destaquen que com que aquest és l’ingrés total que computa, això també suposa una petita empenta més amb el fair-play. És a dir, a més ingressos, més fair-play.
L’operació és una gran alenada d’oxigen per al present crític del club, però significa hipotecar durant 25 anys un percentatge d’ingressos amb els quals ja no hi comptaràs any a any en tot aquest període de temps. Malgrat això, Joan Laporta ha celebrat activar el primer mecanisme de supervivència a temps: "Estem activant les palanques econòmiques i executant la nostra estratègia pacient, sostenible i eficient per enfortir la base financera del club". Sixth Street amb el qual s'ha estat negociant pràcticament fins a l'últim dia, està associat també amb el Reial Madrid de Florentino Pérez. Si bé acceptar la proposta de CVC amb la Lliga era anar de bracet amb Javier Tebas, cosa que el Barça no volia, el club s'abraça a un fons d'inversió de la corda del president blanc, que és defensor de la Superlliga, com el president blaugrana.
Pel camí fins a arribar aquest últim acord amb Sixth Street, han anat caient altres opcions. Bank of America, que recentment va descartar entrar a ser el primer accionista del Sabadell, no ha entrat en aquesta primera palanca malgrat haver-ho provat. La via de Goldman Sachs, principal creditor de la institució, també va anar perdent força, tot i que la banca d’inversió nord-americana accepta que el club hagi fet negoci amb una part dels drets televisius que ja té pignorats amb ella.
Què passa amb els fitxatges?
Aquest acord permet al Barça agafar aire, però amb això no n’hi ha prou per començar a fitxar i a inscriure jugadors. Seguint l'estricta normativa de la Lliga en control econòmic, el forat no s'arregla només activant palanques com la de Sixth Street, que serveix per tancar l'actual exercici amb beneficis. Les pèrdues acumulades en els últims cursos –amb la depreciació de futbolistes feta per l'actual directiva en el tancament 20/21 inclosa– i la sobredimensió salarial del primer equip obliguen Joan Laporta i Mateu Alemany a prendre més decisions que els permetin reforçar el primer equip perquè sigui més competitiu.
En aquest sentit, l'àrea esportiva treballa en l'operació de traspàs de Frenkie de Jong, que esdevé pràcticament imprescindible. Encara que el Barça restitueixi els fons propis negatius durant aquest estiu activant més palanques econòmiques (BLM o més televisió), l'àrea esportiva seguirà necessitant espai salarial per inscriure nous futbolistes a la plantilla de Xavi Hernández. L'únic matís és que si ho fa amb el patrimoni restablert, podrà dedicar-hi la mateixa quantitat que alliberi prèviament (la norma 1/1). Des de l'esclat de la pandèmia fins ara, i com que no ha tingut prou ingressos per compensar el seu forat econòmic, ha hagut d'estalviar per valor d'entre el doble i el quàdruple del que volia donar d'alta, cosa que explica operacions tan rocambolesques com haver de renovar Samuel Umtiti en el mercat d'hivern passat per espaiar el seu salari en més anys.
Futbolistes ja emparaulats com el migcampista del Milan Franck Kessié i el central del Chelsea Andreas Christensen -aquest divendres ja queden lliures- esperen el seu torn per poder ser anunciats com a pròxims fitxatges del conjunt blaugrana, així com Robert Lewandowski, tot i que les negociacions amb l'ariet polonès no estan gens avançades perquè el Bayern Munic es nega a asseure's a parlar-ne amb el Barça.