L'assemblea de la Lliga aprova l'acord amb CVC malgrat les amenaces
Barça, Madrid i Athletic, opositors al projecte, ja han avançat que duran el cas als tribunals
BarcelonaL'assemblea extraordinària de la Lliga ha donat llum verda al projecte de LaLiga Impuso, segons el qual el fons d'inversió CVC injectarà gairebé 2.000 milions d'euros a la patronal a canvi de quedar-se amb el 9% dels drets audiovisuals que es generin en els pròxims 50 anys. L'acord tira endavant per àmplia majoria, amb 37 dels 42 vots a favor, quatre en contra i una abstenció. I s'aprova malgrat les amenaces de Barça, Madrid i Athletic, que ja han avançat que duran el cas als tribunals.
La pressió d'aquests tres clubs, cap dels quals és societat anònima esportiva (SAE), no ha tingut efecte. No s'esperava que en tingués, i menys si es té en compte que la majoria de clubs que hi estaven a favor ja compten amb aquesta injecció de capital per rebaixar deute, millorar infraestructures i invertir en el mercat de fitxatges. Uns diners que, segons confirma la Lliga, començaran a arribar a partir de la setmana vinent (500 milions). La resta, i fins a arribar als 1.990 que injecta CVC, s'aniran ingressant els propers mesos. "Malgrat tots els obstacles que ens hem trobat pel camí, hem pogut tirar endavant aquest projecte, que serà un abans i un després per als clubs", deia eufòric Javier Tebas, el president de la patronal, que finalment aconseguia el seu propòsit.
A banda de Barça, Madrid i Athletic, el quart club que hi ha votat en contra ha estat l'Eivissa, mentre que l'Oviedo, també de Segona Divisió, és el que s'ha abstingut.
Victòria de Tebas
El camí de Tebas no ha sigut fàcil. Tot i que inicialment els clubs veien amb bons ulls el projecte, quan es va començar a gestar a l'estiu, de seguida van topar amb l'oposició frontal del Reial Madrid. El cub que presideix Florentino Pérez, i que segueix entestat en crear la Superlliga Europea de futbol, considerava que amb aquest acord quedava lligat de peus i mans i s'hi oposava fermament. Després, el Barça i l'Athletic Club també s'hi posicionaven en contra. La solució va arribar a través de reformular l'acord amb CVC –que s'havia aprovat a l'agost– perquè aquests clubs poguessin quedar exempts tant de la injecció de capital com de la comercialització de part dels seus drets audiovisuals. Així, CVC passava d'invertir uns 2.500 milions a gairebé 2.000. Al Barça, per exemple, li pertocaven 270 milions, que finalment ha refusat.
De totes maneres, i malgrat quedar-ne exempts, Barça, Madrid i Athletic seguien oposant-se al projecte i durant la setmana han esgotat els últims cartutxos per la via ordinària abans de passar a la via judicial. Podrien no ser els únics, ja que el Consell Superior d'Esports (CSD) també ha amenaçat amb els tribunals si aquest projecte suposa trencar amb el 0,5% anual que rep dels drets audiovisuals –i que vol destinar, entre d'altres, al futbol femení–. Per la seva banda, la Federació, a qui li pertoca un 1%, també s'ha alineat amb els clubs opositors. A priori, però, aquests dos organismes no s'haurien de veure afectats.
Últim intent
De fet, i amb l'objectiu de trobar una solució al conflicte, el CSD havia citat totes les parts implicades per reunir-se dijous a la tarda. Però els clubs van decidir no assistir-hi. "Confiàvem que el CSD pogués prendre alguna decisió que evités l'eventual aprovació del projecte, però ens ha traslladat que no té facultats per prendre decisions sobre el projecte LaLiga Impulso i la seva legalitat, i ens ha convidat de manera expressa a acudir a la justícia ordinària", escriuen en un comunicat conjunt. Pretenien que el CSD anul·lés l'assemblea extraordinària, però ja els va deixar clar que no ho podia fer. Javier Tebas, doncs, s'ha acabat sortint amb la seva. Almenys fins que la justícia no digui el contrari.