Tret de sortida a les obres de l'Espai Barça amb el trasllat a l'Olímpic la temporada 2023/24
La tercera graderia del Camp Nou serà enderrocada l'estiu del 2023 per garantir jugar tota la pròxima campanya amb espectadors
BarcelonaTret de sortida a les obres al Camp Nou. L'Ajuntament de Barcelona ha concedit la llicència parcial que permet iniciar les obres de l'Espai Barça just quan acabi aquesta temporada. Les obres se centraran en la primera i la segona graderia, en l'àmbit tecnològic, en l'entorn de l'estadi i en la urbanització de l'exterior. "Els veïns guanyen espai, carrils bici i accés. És un gran acord", ha explicat al Saló de Cent l'alcaldessa Ada Colau. "Tindrem el millor estadi del món, a la millor ciutat del món i el millor país del món", ha dit el president blaugrana Joan Laporta. "Sent conservadors, tenim previstos uns ingressos addicionals de 200 milions d'euros gràcies al nou estadi", ha afegit el mandatari mirant cap al futur. Les obres acabarien durant la temporada 2025/26.
La idea del Barça és endarrerir l'enderrocament de la tercera graderia fins a l'estiu del 2023 per poder jugar amb espectadors tota la temporada 2022/23, i passar a competir a l'Estadi Olímpic Lluís Companys la temporada 2023/24, amb la possibilitat d'allargar uns mesos l'estada a Montjuïc si s'allarguen les obres. "És un gran acord, aquest juny ja podem tenir les obres. És un acord que donarà un gran valor a la ciutat. En el passat ha costat molt crear consensos, però finalment s'ha aconseguit", ha assegurat Ada Colau. El Barça pagarà sis milions d'euros per aquesta llicència que permet l'inici de les obres. Fins ara, només s'havia enderrocat el Miniestadi i fet algues millores en el sistema elèctric.
"El nou Espai Barça serà el recinte més espectacular d'aquest tipus dins d'una ciutat. Serà tot un èxit", ha dit Laporta, que ha agraït el suport de Colau. "Sentia el que deies i sonava a música a les meves orelles", afirmava el president blaugrana sobre un permís que suposa el tret de sortida per poder començar a fer obres al recinte central de l'estadi després d'anys de complicacions, per manca d'acord, deutes heretats de l'anterior directiva o la guerra a Ucraïna, que ha augmentat el cost d'alguns materials. "Avui s'ha aprovat la llicència de la reforma estructural, el gruix de l'Espai Barça. Ja es treballa en les obres i també en el trasllat a l'Estadi Olímpic l'estiu del 2023", ha afegit Colau, que ha estat acompanyada per Janet Sanz, tinenta d'alcaldia d'Ecologia, Urbanisme, Infraestructures i Mobilitat; de Jaume Collboni, tinent d’alcaldia d’Economia, Treball, Competitivitat i Hisenda; d’Elena Fort, vicepresidenta institucional del club, i de Jordi Llauradó, directiu responsable de l’Espai Barça.
Laporta ha explicat com es gestionarà el trasllat a Montjuïc i haver de jugar dues temporades sense poder garantir l'accés a tots els abonats: "S'han presentat tres empreses a les licitacions per fer les obres que posaran a punt l'Estadi Olímpic. Amb els socis tindrem uns procediments per garantir de forma rotatòria i democràtica accedir al camp. És a dir, no afectarà només els socis de les zones amb obres. Si alguns volen acollir-se a excedències poden fer-ho, però amb una capacitat d'unes 60.000 persones es farà el mateix sistema de rotacions". La temporada 2025/26 l'aforament del Camp Nou seria superior al 50% però encara no seria del 100%. El club i l'ajuntament encara no han pactat els diners que pagarà el Barça per llogar aquest recinte.
El calendari
Aquest estiu els treballs es concentraran en la primera i la segona graderia, en l’àmbit tecnològic, en l’entorn de l’estadi i en la urbanització exterior. Les accions a l’interior del Camp Nou inclouran l’enderrocament de l’estructura addicional del Gol Sud (les cèlebres motxilles), on s’ubicava el centre mèdic; obres de restauració, anticarbonatació i impermeabilització de les graderies, així com acabats estructurals i la millora i renovació dels sistemes de retransmissió.
En l’àmbit tecnològic, està prevista la instal·lació de noves connexions de telecomunicacions, el trasllat del centre de processament de dades, la creació d’una sala tècnica de registre d’infraestructures de telecomunicacions interiors o la instal·lació de les noves connexions de servei del TV Compound, l’aparcament d’unitats mòbils televisives. També s’impulsaran accions al voltant de l’estadi, amb obres de contenció de l’aparcament de la Lateral, la construcció del nou magatzem central intel·ligent i d’un espai experiencial per a informació dels socis i comercialització del projecte, i el trasplantament i condicionament de l’arbrat.
Finalment, pel que fa a les tasques relatives a la Modificació del Pla General Metropolità (MPGM) ja en curs, estan previstes obres d’urbanització del carrer Menéndez y Pelayo i l’inici dels tràmits i dels treballs d’enderrocament de l’edifici propietat del club a la travessera de les Corts. És a dir, l'antic Picadero. Les incerteses generades per la guerra a Ucraïna, especialment pel que fa a la pujada dels preus dels materials i a les dificultats per proveir-se'n, han obligat "a alterar el calendari i a haver d'enderrocar la tercera graderia l'estiu del 2023". "La idea és poder ser tota la temporada a l'Olímpic la temporada 2023/24 i tornar la 2024/25 al Camp Nou amb un aforament del 50%. Aquest trasllat només significarà un o dos trimestres d’increment de durada de les obres, que es calcula que finalitzarien durant la temporada 2025/26", ha afegit Laporta.
Potenciar la mobilitat sostenible
El president també ha posat l'accent en tenir un nou estadi sostenible. "Amb el nou replantejament s’ha aprofundit en una sèrie de millores que tindran un impacte positiu directe sobre el medi ambient i que tenen l’objectiu de reduir l’empremta ecològica del Barça, impulsar l’economia circular i potenciar la biodiversitat de la zona", ha explicat. Entre aquestes millores destaquen l’aposta per potenciar la mobilitat sostenible, facilitant l’arribada a l’estadi en transport públic i afavorint la mobilitat elèctrica, ja que fins al 60% de les places d’aparcament seran electrificades, incloent-hi espais per a bicicletes i altres vehicles de mobilitat personal (VMP). En la mateixa línia, també es fomentarà l’estalvi i eficiència energètica amb la instal·lació de 18.000 m2 de plaques fotovoltaiques a la nova coberta, per generar l'electricitat equivalent a uns 600 habitatges de l'Eixample.
En l’àmbit tecnològic, el futur Camp Nou incorporarà tecnologies d’última generació. Entre d'altres, una pantalla 360 º a l’interior del bowl que oferirà una nova experiència al públic. També es millorarà el sistema de seguretat i control d’accés de vehicles i es traurà màxim rendiment de les possibilitats que oferirà la connectivitat del 5G.
Finançament en curs
El club disposa del finançament per a la inversió d’aquest inici d’obres i continua treballant per aconseguir tancar la millor operació de finançament general per al projecte de l’Espai Barça per un import que en cap moment superi els 1.500 milions, tal com es va aprovar per una àmplia majoria en el referèndum del desembre passat, que va ratificar el suport massiu dels compromissaris en l’Assemblea del 17 i el 23 d’octubre. "Es treballa amb Goldman Sachs, els inversors venen aquest maig a la ciutat. Tenim els diners per començar les obres amb el crèdit pont de 180 milions d'euros i han entrat dues empreses més al pool d'inversors que volen ser al projecte. Estem satisfets", ha dit Laporta. Aquestes inversions "no afecten la gestió ordinària del club ni afectaran la gestió esportiva", ha puntualitzat el president.
Sobre altres obres, com el nou Palau Blaugrana o el Palau de Gel, Laporta ha explicat que espera poder donar notícies aviat. "Volem fer-ho bé per tenir el pavelló de més de 15.000 espectadors que ens permeti acollir final fours", ha afegit.