El Barça jugarà a Montjuïc amb un aforament encara més reduït
Els problemes de visibilitat poden comportar una reducció de fins a 16.000 espectadors a l’Estadi Olímpic
BarcelonaCada vegada falta menys perquè el Barça hagi d’anar a Montjuïc. Una vegada el primer equip blaugrana disputi l’últim partit de Lliga d’aquesta temporada al Camp Nou, el cap de setmana del 28 de maig contra el Mallorca, haurà de fer les maletes per marxar un temps a la muntanya olímpica amb l’objectiu que es puguin dur a terme les obres més complexes de la remodelació del seu estadi. Com a mínim, al Lluís Companys s’hi jugarà tot el curs 2023-2024, però fonts de la directiva del Barça admeten que l’exili podria afectar també alguns partits de la temporada 2024-2025.
Més enllà del cop emocional que suposarà competir com a local fora de casa, marxar del Camp Nou implicarà una forta davallada en tres àrees d’ingressos del club: matchday (sobretot, per la venda d'entrades i la caiguda de l'hospitality a causa d'una important disminució de les zones VIP), museu i marxandatge. Els experts calculen que els ingressos que deixarà de tenir per any l’entitat per aquests tres conceptes mentre jugui a Montjuïc estaran al voltant dels 100 milions d’euros. En aquest sentit, la xifra d’espectadors que tindrà l’Estadi Olímpic mentre el Barça jugui allà serà significament menor que la prevista en un primer moment, un fet que provocarà que la pèrdua de facturació per dia de partit (sobretot, per la venda d’entrades) augmenti encara més.
L’Estadi Olímpic té un aforament de 56.000 espectadors, una mica més de la meitat dels 99.354 del Camp Nou. Amb tot, el vicepresident econòmic del Barça, Eduard Romeu, va desvelar en una entrevista al Via Empresa que la xifra encara podria ser menor si es vol que tots els assistents gaudeixin d'una bona visibilitat. En aquest sentit, l’ARA ha pogut saber de fonts del club que l’adequació de Montjuïc perquè hi pugui jugar el Barça, que costarà uns 20 milions d’euros, pot comportar que l’aforament hagi de rebaixar-se fins als 40.000 espectadors seguint les previsions més conservadores.
Aquesta xifra és menys de la meitat que els socis abonats que té el club català, 83.500, i que la mitjana d’assistència en els primers 10 partits oficials al Camp Nou d’aquest curs, de 83.609. L’enfrontament en què van assistir més espectadors, 92.605, va ser el del dissabte passat davant l’Almeria, el del comiat de Gerard Piqué.
Al Barça són conscients de la magnitud de l’entrebanc que suposarà anar a Montjuïc i expliquen que “mai és un bon moment per fer obres” i admeten que la logística dels partits a l’Estadi Olímpic serà complicada. “Però també seria un enrenou fer les obres en un Camp Nou amb aforament limitat i amb partits cada tres dies, deixant de banda que la durada de les obres seria, com a mínim, de dos anys més”, argumenten. Així, consideren que “s’ha de fer un exercici de barcelonisme i assumir que s’hauran de fer concessions durant una temporada” si es vol assolir l’objectiu de reformar el Camp Nou.
Un estadi adaptat als concerts
“Entre altres treballs, s’hauran de fer actualitzacions d’evacuació. L’Estadi Olímpic està molt antiquat i en els últims temps es va adaptar per fer-hi concerts. Això comporta, per exemple, que perquè la gent pugui accedir al terreny de joc i aquest es pugui evacuar, en un dels fons actualment no hi ha seients”, explica a aquest diari un expert en instal·lacions esportives que coneix bé el recinte de Montjuïc. Ara mateix, el concert programat allà més llunyà en el temps és el de Harry Styles del 23 de juliol del 2023, poc abans que el Barça hi hagi de disputar els primers partits del curs 2023-2024.
Un favor a la ciutat
La despesa que haurà de realitzar el club per actualitzar la instal·lació estarà dedicada, sobretot, a la millora de la il·luminació per adaptar-se als requisits de la Lliga i la Champions, la posada a punt del terreny de joc i la reforma dels vestidors, a més de la ja esmentada millora de la visibilitat per als espectadors. “Al final, anar a Montjuïc és com una contribució a la ciutat, per les adequacions i tot el que s’ha de fer a l’Estadi Olímpic i la seva zona d’influència”, també va avançar Eduard Romeu al Via Empresa. A més, es va mostrar preocupat per les complicacions que pot suposar jugar en un lloc de difícil accés: “Ves i digues a la gent que faci el favor i el sacrifici de pujar a Montjuïc i soluciona, per exemple, l’embús de trànsit que es pot organitzar i que ja es muntava en aquells anys que anàvem al Sant Jordi per veure el bàsquet”.