El Barça interromp el seu somni americà
Aquest estiu el conjunt català farà la gira de pretemporada a l'Àsia per primera vegada durant el segon mandat de Laporta


BarcelonaL'última vegada que el Barça va anar de gira estiuenca a l'Àsia va haver-hi mala maror. El motiu que va portar el club català a visitar el Japó el 2019 va ser que el patrocinador de la samarreta aleshores era Rakuten, una empresa de la qual molts socis del Barça encara desconeixen a quina activitat es dedica. Hiroshi Mikitani, el conseller delegat de la companyia, es va indignar perquè els jugadors van arribar amb força retard a un acte comercial a la ciutat de Kobe. La cultura japonesa considera la impuntualitat una falta de respecte greu. En aquell moment, treballadors del Barça van filtrar que el retard havia estat originat perquè els futbolistes estaven acabant una partida d'un joc de taula a l'autobús, però fonts oficials del club van negar que fos així.
Enguany, el Barça tornarà a principis d'agost a l'Àsia per disputar-hi amistosos sis anys després de l'última gira realitzada en aquest continent. Tot indica que en el viatge farà parada i fonda al Japó i a Corea del Sud, on, segons la promotora d'esdeveniments D-Drive, jugarà contra el Jeonbuk Hyundai Motors i el Suwon Samsung Bluewings. "El Barça no tenia cap compromís amb ningú aquest estiu i decidirà la millor opció, que serà l'Àsia", es limiten a informar a l'ARA fonts oficials del club, que emplacen l'anunci de les ciutats, els rivals i les dates per a més endavant.
"L'Àsia és sempre molt interessant, especialment el Japó per la seva capacitat de monetització", explica a aquest diari una font coneixedora dels mercats futbolístics. "Però si només tens una bala, jo apostaria pels Estats Units", puntualitza. El retorn a l'Àsia és un canvi molt significatiu en la confecció de les gires blaugranes d'estiu perquè en el segon mandat de Laporta sempre –exceptuant el 2021, a causa de la pandèmia del coronavirus– havia anat als Estats Units. "Hi ha una explosió de la MLS [catapultada per l'arribada de Leo Messi], la força d'Apple TV i el Mundial de seleccions del 2026 es disputarà allà", continua analitzant. "Però, sobretot, és que als Estats Units van amb la targeta de crèdit a la boca".
El factor Mundial de Clubs
Hi ha un condicionant clar per haver escollit l'Àsia. El Barça viurà un estiu molt diferent del de la majoria de grans equips europeus. Mentre Reial Madrid, Bayern Múnic, Manchester City i Paris Saint-Germain disputaran el Mundial de Clubs als Estats Units entre el 15 de juny i el 13 de juliol, els futbolistes blaugranes estaran de vacances perquè no s'han classificat per a aquesta primera edició renovada de la competició. El Mundial farà que sigui molt complicat organitzar els típics tornejos estivals entre equips europeus als Estats Units, com el Soccer Champions Tour, impulsat pel fons d'inversió californià Sixth Street (que té el 25% dels drets televisius del Barça a la Lliga durant un quart de segle) amb la col·laboració de Legends (empresa pertanyent a Sixth Street encarregada de buscar nous ingressos al Camp Nou), en el qual l'equip blaugrana ha participat els últims dos estius.
El club s'ha vist obligat a buscar-se les garrofes pel seu compte fora d'un mercat estatunidenc que aquest estiu ja haurà quedat saciat de futbol amb el Mundial de Clubs. En la gira de l'any passat, el Barça va ingressar uns 10 milions d'euros per disputar tres partits als Estats Units, un dels quals un clàssic davant el Reial Madrid. El 2019, Rakuten va pagar al Barça 5 milions en total pels dos partits que va jugar al Japó més 1,5 milions per a les despeses de la seva estada. Encara es desconeixen les xifres de la gira d'enguany.
L'última gira del Barça per l'Àsia data del 2019, però l'última vegada que hi va disputar un amistós puntual va ser el juny del 2023 davant el Vissel Kobe d'Andrés Iniesta a Tòquio. Aleshores no es va aconseguir un sold out. En canvi, va penjar el cartell de ple el clàssic entre els Legends del Barça i el Madrid que es va jugar fa només dos mesos, el 15 de desembre, també a la capital japonesa amb la participació de noms com Xavi Hernández, Andrés Iniesta i Rivaldo. "Les entrades es van vendre més ràpidament en el partit dels Legends que en el del primer equip del Barça. A l'Àsia hi ha molt fenomen fan", explica a l'ARA una persona coneixedora dels secrets d'aquests dos partits.
Els Estats Units i l'Àsia, els dos principals mercats
En la tria entre anar a Amèrica o a l'Àsia també hi entren en joc els negocis que el Barça té a cada continent. Les dues oficines internacionals blaugranes són allà; una a Nova York i una altra a Hong Kong. Totes dues, que no passen pel millor moment, estan capitanejades per Bryan Bachner, que entre el 2016 i el 2021 va ser el director de CSSB Limited, una societat amb seu a Hong Kong que actualment té diverses causes judicials obertes per presumptes estafes, algunes de les quals impliquen Laporta com a investigat.
Els Estats Units i l'Àsia són els dos principals mercats estratègics del Barça fora d'Europa. Ni més ni menys que onze dels seus patrocinadors actuals pertanyen a aquests continents. L'Àsia, malgrat la sortida de Rakuten com a patrocinador del frontal de la samarreta, n'aporta set (Daka, Maybank, SHB, Konami, ZIC, Sebang i EBC Financial Group) i els Estats Units quatre (Nike, Stanley, Scotiabank i PRIME). Dels set de l'Àsia, tres tenen la seu principal als països on el Barça disputarà partits la pretemporada següent. ZIC i Seabang són de Corea del Sud i Konami del Japó.
Hiroshi Mikitani no va ser l'únic que es va sentir molest durant la gira del Barça pel Japó del 2019. Els futbolistes del Barça també s'hi van sentir. En el seu cas, per la presència constant a les fotografies grupals de Jaume Masferrer, aleshores la mà dreta del president Josep Maria Bartomeu, en un estrany comportament perquè generalment era una figura que preferia romandre en un segon pla mediàtic. Mig any després d'aquella gira, el febrer del 2020, va esclatar el cas Barçagate i la ja malmesa relació entre Masferrer i la plantilla va acabar de trencar-se.