Barça

El que el Barça ha de fer per poder fitxar Nico Williams

Joan Laporta no ha amagat la seva devoció pel jove extrem de l'Athletic Club

Nico Williams celebrant un gol.
4 min

BarcelonaJoan Laporta i Estruch és optimista de mena. Mentre l'oposició organitza sopars i actes amb la intenció de fer-lo fora de les oficines del Camp Nou, el president executiu del Barça alimenta el somni de la culerada majoritària amb Nico Williams, l'extrem de l'Athletic Club íntim de Lamine Yamal que s'ha convertit en una de les sensacions de l'Eurocopa. El dirigent blaugrana sap que si el primer equip il·lusiona i la pilota entra, el seu mandat serà estable. Per tant, encara que els dubtes sobre la viabilitat de l'entitat a mitjà termini siguin fundats, la immediatesa mana i la necessitat de reforçar la plantilla torna a passar per sobre de qualsevol altra prioritat.

En aquest context s'emmarquen les paraules de Laporta en una brevíssima entrevista a Catalunya Ràdio que va servir per confirmar totes aquestes intencions. El mandatari va admetre que Williams agrada "força" i que el Barça està econòmicament en disposició de portar-lo. "Com a resultat de la feina que s'ha fet aquests anys, podríem arribar a fer front a un fitxatge d'aquest nivell", va proclamar. Amb tot, no va oferir gaires precisions sobre la "sèrie d'operacions que s'estan treballant per recuperar l'economia del club". Sense aquests ginys financers, que fa dos estius es van denominar palanques, no només Williams seria una quimera, sinó que tampoc es podria renovar Sergi Roberto, ara mateix lliure de contracte.

Laporta assegura que el Barça pot plantejar-se futbolistes de la talla del davanter de l'Athletic, que tan sols sortiria de San Mamés a canvi de la clàusula de rescissió (a pagar de cop) i acaba de renovar, cosa que afegeix complicació pel que fa a la qüestió salarial. El preu del traspàs seria de 58 milions d'euros i després s'hauria de comptar un contracte llarg amb una quantitat superior als 10 milions anuals. Per tant, vestir Williams de blaugrana és una operació d'un calibre que l'estiu passat el Barça no va poder afrontar, ja que només va incorporar lliures Gündogan i Iñigo Martínez, Oriol Romeu per 3,4 milions i els Joãos cedits per una temporada. Poder-se'l plantejar implica tenir tresoreria per pagar el traspàs i també un espai al fair play financer de la Lliga d'uns 25 milions.

Com pot generar el Barça 'fair play' per plantejar-se Nico Williams?

A dia 8 de juliol del 2024, el Barça no pot fitxar Williams. Però això no impedeix que en les pròximes setmanes puguin passar una sèrie de coses que girin la truita a favor dels interessos blaugranes. Tot seguit, expliquem en què consisteix el camí del club cap a la "normalitat" pregonada per Laporta.

  • Els 40 milions de Libero Football Finance. Aquesta és la prioritat alfa del Barça a nivell comptable. Són uns diners que el club va computar en l'exercici 22-23 amb relació a la palanca de Barça Vision, però que no van entrar a la caixa. El resultat de l'impagament és que la Lliga va bloquejar aquesta quantitat en el fair play. Si la quantitat no entra en les pròximes setmanes, Deco estarà lligat de mans i peus en la planificació esportiva. Però encara hi ha una conseqüència pitjor si no es fan els deures: actualitzar a la baixa el valor de l'actiu (ara són 208 milions). Com que aquest escenari és horrible, el Barça treballa solucions amb col·laboradors que té a mà. El més probable és que Spotify tapi el forat, amb el risc que això afecti l'import del patrocini anual de la companyia sueca.
  • 100 milions de prima de renovació. Nike, tan criticada mesos enrere per Laporta, apareix ara com la salvadora dels números. D'una banda, perquè ajudarà a tancar l'exercici 23-24 amb números verds, però sobretot perquè posarà 100 milions més en concepte de prima de renovació del contracte. Si res no es torça, els diners entraran de cop a la tresoreria i permetrien al Barça dedicar-los a pagar una clàusula de rescissió com la de Williams. Ara bé, s'hauran de prorratejar als comptes en funció dels anys que duri el nou acord.
  • 60 milions més de Barça Vision. Si el Barça soluciona els 40 milions de Libero i tanca l'exercici sense pèrdues ordinàries, estarà més a prop de la normalitat, però no es podrà tranquil·litzar del tot, ja que hi ha 60 milions més que ballen de Barça Vision. Pertanyen a l'exercici 23-24 i ja s'han prorrogat fins a mitjans de setembre. D'origen, els havien de pagar el fons Vestigia i Socios.com, però tot apunta que cap dels dos ho farà. Per tant, caldrà buscar noves aliances o bé activar Spotify o Nike perquè cobreixin l'impagat.
  • Venda de jugadors. Si totes les operacions financeres arriben a bon port, el Barça podrà celebrar que torna a la norma 1:1 del fair play financer. Però això no significa que el club pugui fer i desfer alegrement. L'1:1 vol dir inscriure jugadors pel mateix valor que s'allibera. Per tant, per fer fitxatges i poder-los registrar, abans hi ha d'haver operacions de sortida que alliberin espai salarial. Les més òbvies són les de Lenglet o Romeu, però fer una gran venda també és una possibilitat. La més clara i beneficiosa, la de Ronald Araujo, podria frustrar-se per culpa de la lesió que l'uruguaià va patir a la Copa Amèrica. Dos mesos de baixa en poden tenir la culpa.

Tots aquests mecanismes financers hauran de ser validats per la Lliga, que és l'òrgan regulador del futbol a Espanya. El seu president, Javier Tebas, s'hi posarà bé, tal com confirmen les declaracions que ha fet recentment sobre el Barça. Amb Kylian Mbappé al Reial Madrid, li interessa que l'equip blaugrana pugui ser un rival temible.

stats