BARÇA

El Barça apuja el to per la final de Copa

El club no descarta accions legals, però Zoido diu que es van requisar només “199 samarretes”

Josep Vives, portaveu del Barça
T. Padilla / M. Ferrer
24/04/2018
3 min

Barcelona“En aquesta reunió no ens van dir que es prohibiria l’entrada de símbols grocs a l’estadi, en absolut. Qui ho digui, menteix”. Josep Vives, el portaveu del Barça, va ser força contundent a l’hora de negar que a la reunió anterior a la final de Copa per pactar el dispositiu de seguretat, amb presència dels clubs, ja s’havia advertit que no s'hi deixarien entrar samarretes grogues. “L’última reunió va ser dimecres de la setmana passada. I què es va dir? El mateix que en les anteriors: que s’aplicarien les mesures habituals en partits com aquest, que és la llei i no una altra cosa. I això vol dir no conculcar drets d’altres persones perquè és il·legal”, va afegir.

El Barça va fer arribar un escrit a la Delegació del govern espanyol de Madrid queixant-se pel tracte rebut pels seus aficionats. “Depenent de les explicacions que ens donin estudiarem les accions a prendre”, va dir Vives, ja que el club no descarta emprendre accions legals si cal, després d’analitzar un cas que admeten que els va sorprendre el mateix dissabte. Segons Vives, el policia nacional que dirigeix la seguretat de l’Atlètic va dir als agents de seguretat que “estava absolutament sorprès, no ho entenia". "Ha arribat un moment en què no podem transigir davant d’unes accions com aquestes. No es pot acusar els nostres aficionats de ser uns fanàtics”, va comentar el portaveu, en referència al portaveu del PP al Congrés de Diputats, Rafael Hernando, que va justificar la retirada de samarretes grogues a la final de la Copa del Rei assegurant que cal evitar que s’utilitzi el futbol per a un “projecte de caràcter independentista, colpista” i “nazi”, en declaracions a RNE. “És curiós que a Espanya es condemna i castiga la xenofòbia i el racisme, però es veu com una cosa natural que algú entri en un estadi i es dediqui a insultar l’himne, la bandera d’Espanya i el cap de l’Estat”, va raonar.

La final de Copa doncs, se segueix jugant també a nivell polític, ja que tant En Comú Podem com el PDECat van demanar la compareixença del ministre de l’Interior, Juan Ignacio Zoido, en comissió al Congrés perquè expliqui les ordres que es van donar a les forces de seguretat. Zoido, però, va negar haver donat cap “instrucció especial” a la Policia Nacional, i va afirmar que van ser casos aïllats: “Es van requisar 199 samarretes i no pel color, sinó pel missatge”, va dir, i va afegir que en el cas dels cartells requisats “estaven prohibits pel reglament de la Federació Espanyola, en tractar-se d’un partit d’alt risc”. Zoido va fer seu el discurs de la policia, que va explicar a l’ARA que no hi havia cap ordre i que cada agent va actuar segons el que creia per evitar l’entrada de “símbols que poguessin crear conflictes”. Diferents aficionats del Barça, però, s'han queixat perquè els van requisar samarretes grogues sense missatges.

Portar el cas als tribunals

Des de les entitats impulsores de la iniciativa #grocalafinal s’ha negat que Zoido tingués raó. “Van arribar a demanar explicacions per una samarreta Meyba groga del Barça de fa anys”, expliquen. L’associació Drets, de fet, estudiarà casos concrets per denunciar els responsables de les confiscacions. Les entitats van recordar que les estelades van poder accedir al camp gràcies a la sentència “favorable aconseguida per Drets l’any passat, i que està pendent de ratificació el mes que ve”, i van animar els afectats a presentar demandes, per tenir una sentència favorable de cara al futur. “Cal fer arribar els casos particulars a Drets per vehicular una denúncia contra els responsables. I exigim al Barça que perseveri en la defensa dels drets més bàsics dels seus socis i aficionats, demanant explicacions a qui calgui i prenent decisions a l’altura de la seva importància institucional”, van dir en el seu comunicat.

stats