El Barça exigeix condicions de SAD per acceptar els diners de CVC

El club blaugrana renunciarà als litigis contra LaLiga Impulso si l'ingrés impacta com a capital en comptes de deute

BarcelonaEl Barça segueix sense CEO dues setmanes després de la renúncia de Ferran Reverter per profundes discrepàncies amb la manera de governar del president Joan Laporta. L'ex director general de MediaMarkt va acceptar continuar al club mentre li buscaven un substitut, però fonts blaugranes asseguren a l'ARA que ja ha deixat totes les seves funcions i que la seva permanència a les oficines del Camp Nou s'ha pactat "per guardar les formes" i reforçar el relat de sortida amistosa que es va reflectir al comunicat oficial. Tot i que entre els treballadors de l'entitat abunda la rumorologia sobre qui serà el nou màxim responsable executiu del dia a dia al Camp Nou, des de la junta s'insisteix que el relleu no està decidit. El que sí que s'admet des de l'entorn de Laporta és que es busca un "perfil financer" per ocupar el lloc de Reverter, qui s'assenyala per no haver "entès" que el món del futbol "està ple de grisos" i que els directius han de tenir pes en les decisions "perquè es juguen el patrimoni".

La cúpula prioritza que el nou director general domini la litúrgia dels capitals perquè el Barça, en la seva lluita per reconstruir-se en tots els sentits, necessita tenir una relació fluida amb els bancs i els fons d'inversió. Un d'ells és Goldman Sachs, que va aportar 600 milions d'euros per refinançar el deute heretat de la gestió de Bartomeu i ara es postula com a primera opció per pagar el gruix de les obres de l'Espai Barça. I l'altre és CVC, amb el qual el club blaugrana negocia des de fa mesos unes condicions a mida que li permetin sumar-se al denominat LaLiga Impulso, que injecta 2.700 milions d'euros als clubs de la Lliga a canvi d'un 10% dels drets televisius dels pròxims 50 anys. Aquesta operació va ser la solució que el president de la patronal, Javier Tebas, va brindar al Barça per poder inscriure Leo Messi en un context d'excés salarial. D'entrada, a Laporta li va semblar bé perquè així podia complir el seu compromís tant amb l'argentí com amb els socis que el van votar. Però després, quan els experts financers de l'entitat van revisar-ne la lletra petita, van convèncer el president que no era bona idea endeutar encara més el club per renovar un jugador de 34 anys.

Cargando
No hay anuncios

La pressió de Reverter va ser clau perquè el Barça no acceptés els termes de l'acord amb CVC. De fet, Tebas, molest perquè la negativa significava la marxa de Messi, va acusar el llavors CEO blaugrana d'actuar sota la influència de Florentino Pérez, defensor de la Superlliga i contrari al poder d'estaments nacionals i supranacionals com la Lliga i la UEFA. Malgrat aquesta gramalleta, i l'enorme pressió pública i judicial engegada pel Reial Madrid, el Barça i l'Athletic Club contra LaLiga Impulso, Reverter no va deixar de parlar amb CVC per poder rebre entre 250 i 300 milions en unes condicions més profitoses que les plantejades en un principi. Veia que el club no estava disposat a rebutjar una suma d'aquestes dimensions malgrat l'oposició de Florentino. Per això va posar com a condició que els diners no impactessin als comptes culers com a deute, sinó com a injecció de capital, com passa amb els clubs que són societat anònima (tots excepte els tres rebels i l'Osasuna). Aquesta és la condició clau perquè el Barça firmi l'acord. L'argument de la cessió del 10% dels drets televisius que es va esgrimir per justificar la sortida de Messi és secundari. És més, fonts de la negociació amb CVC admeten que, a canvi d'aquest percentatge, hi hauria prou per fer passar els calés "no com a deute, sinó com a ingrés de capital". "De deute en podem aconseguir a millors condicions", diuen des del Camp Nou.

Cargando
No hay anuncios

Amb Spotify no n'hi haurà prou

Amb Reverter de facto fora de les operacions, els encarregats de gestionar aquest assumpte al Barça són el president Laporta, el vicepresident Eduard Romeu i el tresorer Ferran Olivé. També Mateu Alemany, ben relacionat a Madrid, hi ha afegit dosis de mà esquerra. L'objectiu final de les negociacions és que CVC s'avingui a capitalitzar una associació esportiva com si ho fes amb una SAD i que, a més, accepti que el Barça ja resol pel seu compte —amb Goldman Sachs— el finançament en matèria d'infraestructures, que segons el plec de condicions de LaLiga Impulso correspon al 70% de la injecció total als clubs. En altres paraules, com ja va avançar fa uns dies Goal, el que volen Laporta i companyia és fer servir els diners principalment per construir projecte esportiu. Saben que amb Spotify no n'hi haurà prou per complir el pressupost, ja que l'acord amb l'empresa sueca, molt aplaudit pel que fa a reputació, econòmicament reportarà un 30% menys del que oferien companyies de criptomonedes com Polkadot o Vegan Nation.

Cargando
No hay anuncios

Si finalment hi ha acord amb CVC, el Barça baixarà dels litigis que estan en marxa contra LaLiga Impulso. Si no, haurà de sondejar altres vies d'ingrés tant per poder operar al mercat d'estiu amb la butxaca plena (l'objectiu número u de Laporta és Haaland) com per poder abonar els ajornaments salarials pactats els últims mesos. A Pierre-Emerick Aubameyang, per exemple, se li començarà a pagar un sou normal a partir de l'1 de juliol, mentre que capitans com Gerard Piqué tenen assegurats emoluments prepandèmics (de desenes de milions d'euros bruts) per compensar la retallada que van consentir l'estiu passat. Sense una millora substancial en l'apartat d'ingressos, el fair play seguirà sent una llosa a l'hora d'invertir per tornar a competir per tots els títols.