Barça

Una marea d'aficionats de l'Eintracht conquereix el Camp Nou: "És una vergonya que no es pot repetir"

Els alemanys omplen l'estadi i la graderia d'animació abandona la grada al descans en senyal de protesta

Els milers i milers d'aficionats de l'Eintracht celebrant el triomf al Camp Nou

BarcelonaNit per oblidar al Camp Nou. De les més fosques de la centenària història de l'entitat blaugrana. Més de 20.000 aficionats alemanys van poblar l'estadi culer, malgrat que el Barça només havia facilitat a l'Eintracht les 5.000 entrades corresponents segons la quota reglamentària de la UEFA. Però a Barcelona van viatjar uns 30.000 alemanys, molts dels quals van aconseguir entrades a través d'altres canals, malgrat les mesures del club per evitar la venda a aficionats rivals, com bloquejar les transaccions en línia fetes des d'Alemanya o la compra d'entrades amb targetes d'aquell país. Però hi ha diverses maneres d'obtenir tiquets, ja sigui mitjançant turoperadors independents, comprant-los amb targetes no domiciliades a Alemanya i amb la revenda. El resultat: la seguretat del Camp Nou desbordada, milers i milers d'alemanys arribant en massa a l'estadi i actituds deplorables: aficionats beguts i dempeus a les grades, fumant a l'estadi quan està prohibit, encenent bengales, homes omplint els serveis habilitats per a les dones...

"El que ha passat és una vergonya que no es pot repetir. Hem de processar tota la informació que tenim per prendre mesures", va dir el president Joan Laporta després del partit en declaracions a Barça TV. "És indignant, haurem de ser més estrictes i no permetre certes coses. Estic avergonyit com a barcelonista", va afegir, donant a entendre que una de les causes que el Camp Nou es tenyís en gran part de blanc era la revenda. "Des del vestidor volem saber què ha passat, volem una explicació", va dir, per la seva part, Xavi Hernández, altament "decebut" pel que va passar a l'estadi. "Ho hem parlat amb els jugadors. Ens ha afectat, no vull que sigui una excusa perquè nosaltres no hem fet una bona eliminatòria, però no ens ha ajudat", va explicar el tècnic blaugrana. "Necessitàvem l'afició, moltes gràcies als que han vingut", va agregar.

Un estadi cantant en alemany

La vergonya viscuda al Camp Nou es va començar a evidenciar ja des de l'arribada del conjunt blaugrana al Camp Nou. Una arribada accidentada, ja que tots els carrers estaven plens d'alemanys i els Mossos van actuar per obrir pas al bus. De fet, l'expedició blaugrana es va veure obligada a modificar la seva ruta habitual per arribar a l'estadi per aquest motiu. Un cop dins, els jugadors del Barça es van trobar una marea de samarretes blanques a la graderia. I, en lloc de rebre el suport dels seus aficionats, van ser xiulats pels milers de seguidors visitants que havien comprat entrades, alguns a la revenda.

Com en els vells temps, els venedors d'entrades van fer l'agost. També uns quants socis, que van preferir fer calaix en lloc de donar suport al seu equip. La major part d'entrades disponibles però, les gestionava el Barça, en un partit on s'havia penjat el cartell de tot venut. El resultat va ser una imatge atípica, mai vista, amb gairebé tants aficionats del Barça com de l'equip visitant. Si l'afició de l'Eintracht, amb els seus pecats, va demostrar ser fidel, la del Barça va perdre el partit a la graderia. De fet, més d'un soci va acabar marxant ja durant la primera part, tip d'aguantar els crits d'uns veïns incòmodes. I la graderia d'animació, enfada per la gestió de les entrades, va decidir marxar durant 10 minuts a l'inici de la segona part. El partit deixa una ferida a nivell social de les que fan mal.

La prèvia alemanya

"Saps quants anys he vist l'Eintracht patint per no baixar a Segona? Ara que juguem a Barcelona tots volem venir!", deia en Jürgen, que admetia que no recordava quantes cerveses havia begut. "Aquí són molt barates", afegia amb una samarreta on es podia llegir "Vamos, Frankfurt on tour". Gairebé 30.000 aficionats de l'Eintracht de Frankfurt, una afició amb fama de ser la més fidel d'Alemanya –i que ja havia enviat 20.000 seguidors a Roma o 18.000 a Xipre–, van aterrar a Barcelona. La major part, amb ganes de passar-ho bé; altres, buscant gresca. Aquest dijous tocava la capital catalana. Mentre per la Diagonal milers de persones van desfilar cantant i fent broma, tallant el trànsit però sense provocar aldarulls, a la zona de la travessera de les Corts, on se solen reunir els fans més sorollosos del Barça, es van viure viscut baralles, amb agressions i llançaments d'ampolles.

La gentada vestida amb roba de l'Eintracht va estar bona part del dia al centre de la ciutat i després de dinar es va dirigir a peu cap al Camp Nou, fet que va provocar talls de circulació en plena operació sortida de Setmana Santa. La consigna era que tots havien d'anar de blanc. Així va ser. I així es podia reconèixer tots els aficionats que van comprar entrades en zones en teoria reservades per a aficionats del Barça. L'Eintracht disposava de 5.000 tiquets a tercera graderia, però l'afició alemanya va aconseguir repartir-se per tot l'estadi. Per moments, el Barça es va sentir com si fos visitant.

Els Mossos, coordinant-se amb els aficionats alemanys, van aconseguir mantenir relativament units els seguidors visitants. A Europa sol ser habitual que els fans com aquests se citin al centre de les ciutats i desfilin units, tant per fer festa com per evitar que aficionats en solitari puguin ser agredits. A primera fila hi havia els radicals de l'Eintracht, i de fet, just abans d'arribar al Camp Nou, un d'ells va intentar agredir un fotògraf que retratava l'ambient de camí a l'estadi. Va ser dissuadit ràpidament pels policies que acompanyaven l'expedició. Els radicals de l'Eintracht, d'extrema esquerra, van venir acompanyats pels aficionats d'un altre club alemany, el Chemie de Leipzig, amb els quals estan agermanats.

Un aficionat de l'Eintracht intentant agredir un fotògraf.

Arribant a l'estadi un jove amb una bandera dels Boixos Nois, el grup radical del blaugrana, va provocar els alemanys. "Bayern, Dortmund!", els deia. Els Mossos el van salvar quan estava envoltat d'un grup d'aficionats visitants, tot i que altres seguidors de l'Eintracht van aturar els seus compatriotes per intentar mantenir l'ambient festiu. A pocs metres entrava la directiva del club alemany. Peter Fischer, el seu president, que fa una setmana parlava amb l'ARA del compromís del seu club per lluitar contra l'extrema dreta, es fregava els ulls. "Estic acostumat a veure aquesta afició fent bogeries, però aquest cop ni jo m'ho crec", va dir a la premsa catalana en anglès. Davant del Tanatori de les Corts l'ambient era festiu, però a la travessera de les Corts sí que es van viure incidents. Va ser la prèvia abans de la vergonya al Camp Nou.

Aficionats de l'Eintracht de Frankfurt a Barcelona.
stats