L'import multimilionari que el Barça deixarà de guanyar amb l'exili a Montjuïc
El curs 2023-2024 el club patirà una disminució severa de la facturació per dia de partit, museu i marxandatge
BarcelonaMalgrat l’ús de la primera palanca amb Sixth Street per vendre el primer tram del 10 % dels drets televisius a la Lliga a canvi d’un ingrés comptable de 267 milions d’euros i de superar per primera vegada a la seva història els 1.000 milions de facturació, el Barça ha tancat l’exercici 2021-2022 lluny de solucionar els seus problemes econòmics. Un dels grans inconvenients de l’entitat blaugrana, segons els experts consultats per l’ARA, és que les despeses van ser de 919 milions, una xifra que pot afectar la sostenibilitat del club perquè fa que el negoci ordinari sigui deficitari.
“La meva pregunta és quin pla de contingència té la junta de Laporta per quan el Barça vagi a jugar a Montjuïc el curs 2023-2024”, exposa Marc Ciria, expert en l’economia blaugrana i director general de Diagonal Inversiones. “Mentre el Barça jugui a Montjuïc perdrà uns ingressos considerables en tres vies: matchday (dia de partit), museu i marxandatge. Això suposa per al club entre 160 i 190 milions anuals. En el millor dels casos, el curs 2023-2024 podrà mantenir un 40% d’aquesta facturació. És a dir, que deixarà de tenir, com a mínim, 100 milions d’ingressos ordinaris sempre que l’estada no s’allargui més d’un any”, sentencia. Està d’acord amb aquesta previsió Iván Cabeza, especialista en els números del Barça i soci de Laudam Partners. A més, el club haurà de pagar uns 20 milions per posar a punt l’Estadi Olímpic.
De totes maneres, encara falta per saber fins a quin punt exacte disminuiran aquests ingressos. De fet, hi ha qüestions sobre la taula que ara per ara no tenen resposta. Per exemple, l’ARA ha preguntat a la junta directiva de Joan Laporta quin percentatge d’aforament té previst reservar per als socis no abonats i els seguidors en general tenint en compte que té molts més socis abonats (uns 83.000) que la capacitat de l’Estadi Olímpic (unes 56.000 persones). Però ha preferit no respondre. En canvi, altres fonts del club sí que han admès que, malgrat que encara no s'ha fet cap estudi en aquest sentit, “el descens de visitants del museu serà fort tenint en compte que no es podrà fer servir l'estadi”.
El que sí que ja està decidit és que el museu actual tancarà les portes a final de temporada. Des d’aleshores i fins que estigui operatiu el nou museu, dos anys després, se'n muntarà un de provisional on actualment hi ha la pista de gel, com ja va publicar aquest diari fa unes setmanes. El problema d'aquest recinte és que no tindrà accés a l’estadi, que estarà en obres. És a dir, no hi haurà l'opció de fer el tour pel Camp Nou, un dels grans atractius per als visitants. “Sense l’estadi, el museu només tindrà una capacitat per a unes 800 persones i no podrem comptar amb els turoperadors”, diuen des del club. Aquest estiu el museu ha arribat a tenir al voltant de 10.000 visitants diaris.
La venda de BLM
D’altra banda, Cabeza recorda que el fet d’haver venut el 25% dels drets televisius de la Lliga a Sixth Street comportarà que el Barça deixi d’ingressar anualment “uns 40 milions per aquest concepte”. Així, diu que “la solució demana reduir al màxim la massa salarial de la plantilla i alliberar-se durant els anys que venen de contractes com els d’Alba, Piqué i Busquets, trobar una sortida per a Frenkie de Jong o deixar de pagar salaris com els d’Umtiti i Memphis pot generar una important bossa de diners per revertir aquesta situació”. Si això no s’aconsegueix, segons ell, “l’única manera de tapar el forat serà utilitzar una cinquena palanca, BLM”. En aquest últim punt coincideix amb Ciria, que informa que l’empresa de marxandatge del club tindria un valor d’entre 400 i 600 milions i, per tant, pel 49,9% de la seva venda el Barça ingressaria entre 200 i 300 milions.
El pressupost per a la temporada 2022-2023 preveu uns ingressos de 1.255 milions d’euros (estan incloses les tres últimes palanques que el Barça ha fet servir, que han comportat una plusvàlua d’uns 600 milions) i un benefici de 274. És a dir, que les despeses previstes són de 981. Tot plegat fa que, si tot va com la junta ha previst, el Barça tancarà el curs 2022-2023 amb un patrimoni net negatiu d’uns 80 milions. “Això fa que sigui molt difícil tornar els crèdits a curt termini. És preocupant que després d’haver ingressat més de 850 milions per les palanques el Barça encara tingui un patrimoni net negatiu”, considera Ciria.