El Barça deixa bullir l'olla amb el fitxatge de Lewandowski
Joan Laporta i Pini Zahavi volen portar al Camp Nou el polonès, molest amb el Bayern per la renovació
BarcelonaUn dels principis que té el Barça actual és vendre il·lusió de cara al futur. Tenint en compte el descens als inferns que el club va patir entre el tram final del mandat de Josep Maria Bartomeu, al qual es va arribar en situació de fallida econòmica, i l'inici del segon periple presidencial de Joan Laporta, en què l'entitat va haver de renunciar a Leo Messi quan ja l'havia convençut per renovar, des de la llotja no s'escatima en celebracions ni missatges grandiloqüents cada cop que el primer equip assoleix alguna fita. Va passar a Nàpols, on l'expedició va celebrar amb salts i crits la classificació per als vuitens de final de l'Europa League, o al Bernabéu, on part dels directius desplaçats es van fotografiar a la gespa fent un quatre amb la mà, commemorant el resultat del clàssic (0-4).
"Tornar l'alegria al barcelonisme" és una promesa electoral a la qual Laporta no vol renunciar. Figura en el seu ADN com a dirigent. Per això no dona la Lliga per perduda malgrat la llarga distància amb el Madrid a la classificació. Tampoc s'està d'alimentar la il·lusió per fitxar jugadors com Erling Haaland, que en aquests moments, sense una venda decidida d'actius, el club no podria pagar ni inscriure a la Lliga. Amb l'ariet noruec, després que l'olla bullís fins i tot amb un viatge de Xavi Hernández a Alemanya per veure's amb ell, el missatge oficial s'ha tornat prudent: "No farem cap operació que posi en risc la viabilitat del Barça". Això no vol dir, però, que des de certes instàncies de l'entitat es deixi d'admetre que hi ha interès per futbolistes de primer nivell. La il·lusió és tan prioritària que queda en segon pla que l'àrea esportiva no es cansi de recordar en privat que ara mateix no hi ha marge salarial ni tan sols per inscriure els fitxatges que arribaran lliures de traspàs.
L'últim futurible que sona és Robert Lewandowski, que acaba contracte amb el Bayern el 2023. Tanmateix, l'ARA ha pogut confirmar que avui no existeix cap conversa formal entre el Barça i l'atacant polonès, per més que a principis de setmana s'assegurés des del país centreeuropeu que l'acord és una realitat. El que sí que hi ha és una negociació oberta entre el vigent Bota d'Or i l'equip bavarès per renovar el compromís que els uneix des del 2014. El Bayern compta amb el davanter, que té una mitjana superior al gol per partit, i li ofereix una ampliació fins al 2024 mantenint-li el salari superior als 20 milions bruts anuals. Però l'agent de Lewa, Pini Zahavi, reclama com a mínim un any més per a un futbolista que en farà 34 a l'agost. És en aquest estira-i-arronsa en què s'emmarca l'interès d'un Barça que, en benefici de la il·lusió i en contra del seny econòmic, accepta ser utilitzat en una estratègia negociadora. A canvi obté la possibilitat d'endur-se un tros de davanter si al final no acaba quedant-se a Munic.
El precedent de Donnarumma
De fet, la primavera del 2021 va passar una cosa similar amb Gianluigi Donnarumma, que acabava contracte amb el Milan i negociava amb el seu contracte amb el PSG. Va transcendir que el Barça volia fitxar-lo i, d'aquesta manera, el representant del porter italià, Mino Raiola, va aconseguir un tracte més profitós amb els parisencs. El club blaugrana tenia la porteria coberta amb Ter Stegen, però va acceptar transmetre l'interès per Donnarumma per la connivència entre Laporta i Raiola, ben connectats des que tots dos van treballar l'arribada de Zlatan Ibrahimovic de l'Inter de Milà al Barça el 2009. La història es repeteix ara amb Zahavi, a qui el president blaugrana coneix des del 2003, quan l'intermediari israelià va aconseguir un document signat en què el Manchester United acceptava negociar per David Beckham. L'anglès mai va jugar al Barça, però la il·lusió per veure'l de blaugrana va ser decisiva perquè Laporta guanyés les seves primeres eleccions. Així funciona el món del futbol: a cop de gestos, complicitats i poder per instal·lar un relat.
Tot i això, i malgrat que no hi ha negociacions formals per Lewandowski, tant al Camp Nou com a la ciutat esportiva s'admet que Laporta el té "seriosament" entre els seus objectius. Una altra cosa és que, com ja va passar amb Messi l'estiu passat, acabi sent viable, perquè hi ha un problema profund amb el fair play i a més el Bayern demanaria traspàs per desprendre's del seu golejador amb un any de contracte pendent. En la redacció d'un hipotètic document de Lewa amb el Barça hi hauria d'haver una rebaixa molt substancial de sou fix, com va passar al mercat d'hivern amb Aubameyang, a compensar amb més anys de contracte i uns emoluments creixents a mida que la situació econòmica anés millorant.