Barça

El Barça, a punt de lligar el relleu de Ter Stegen

Szczesny, retirat a l'estiu, serà el substitut de l'alemany, que dilluns es va operar de la ruptura completa del tendó rotular del genoll dret

4 min
Wojciech Szczesny amb la samarreta del Juventus

BarcelonaWojciech Szczesny, que es va retirar a l'estiu amb 34 anys després de disputar amb la selecció de Polònia els seus últims partits com a professional a l'Eurocopa, és l'escollit del Barça per rellevar d'urgència Marc-André ter Stegen. L'alemany es va operar dilluns d'una ruptura completa del tendó rotular del genoll dret que es va fer per culpa d'una mala caiguda en el duel de diumenge contra el Vila-real. El va intervenir el doctor Joan Carles Monllau, que ja es va fer càrrec d'operar Marc Bernal, lesionat a finals d'agost al camp del Rayo Vallecano. Monllau és un dels traumatòlegs de referència a Catalunya. Diversos esportistes reconeguts, com el també blaugrana Gavi, que ultima la recuperació d'un trencament complet al lligament creuat del genoll dret que es va fer al novembre, s'han posat a les seves mans.

Les opcions del Barça passaven per confiar en els futbolistes de la casa: Iñaki Peña com a primer porter i, com a segon i tercer, els joves del planter, Ander Astralaga i Diego Kochen. Aquest últim, però, està lesionat i en té per un mes de baixa. Per anar al mercat s'havia d'esperar al gener o, per accelerar l'operació, incorporar un futbolista lliure de contracte, com és el cas de Szczesny. El polonès, en declaracions al diari Sport des de Marbella (on s'ha desplaçat amb la seva família), ha admès que seria "irrespectuós" no considerar l'oferta del Barça. La parcel·la econòmica no seria un problema: el club blaugrana el podria inscriure pel 80% del que cobra Ter Stegen, ja que l'alemany té una lesió de llarga durada. Fonts oficials del club confirmen a l'ARA els contactes per fitxar-lo, però afirmen que l'operació encara no està segellada.

Szczesny, a qui coneix bé Robert Lewandowski de compartir vestidor a la selecció, va decidir retirar-se a l'estiu després de rescindir el contracte que l'unia amb la Juventus, que acabava el juny del 2025. No volia ser suplent de l'italià Michele Di Gregorio. El seu últim partit oficial el va jugar el 21 de juny, a la passada Eurocopa. Abans de militar al conjunt de Torí, on va arribar el 2017, havia jugat a l'Arsenal, al Brentford i al Roma. La seva incorporació al Barça depèn ara d'arribar a un acord amb el futbolista -hauria de pagar una quantitat de diners a la Juve amb motiu de tornar a jugar després de rescindir el seu contracte per retirar-se- i que superi les proves mèdiques.

El polonès, a més, té un vici poc associat als futbolistes: és fumador. De fet, això va comportar-li unes tibantors amb Arsène Wenger que van acabar amb la seva sortida de l'Arsenal. No va escarmentar i el 2021 els fotògrafs de The Sun van enganxar-lo fumant abans d'un partit davant la selecció espanyola. 

Ter Stegen, de sis a vuit mesos de recuperació

Ter Stegen ja ha iniciat la recuperació de la tercera intervenció al genoll dret. La primera vegada va ser el 2020 i, com que els problemes no remetien, hi va tornar el 2021. En declaracions a RAC1, el traumatòleg de l'Institut Cugat i membre de l'equip que va operar l'alemany fa quatre anys, el doctor Roberto Seijas, va assenyalar dilluns que la lesió actual no és de la mateixa naturalesa: "En aquest cas és traumàtica. El 2020, en canvi, era una tendinitis per calcificació". Seijas va enviar un missatge tranquil·litzador: "Ter Stegen té 32 anys i es pot recuperar i estar perfectament".

En la mateixa línia es va expressar a la Cadena SER el doctor David Barastegui, traumatòleg que també va participar en l'operació de l'alemany el 2020. "Va tenir una malaltia del mateix tendó, una tendinopatia, que li va requerir dues cirurgies. Però la ruptura és més greu, o més incapacitant que la lesió que va tenir prèviament, ja que ara s'ha de cosir el tendó sencer. No hi ha una relació directa entre aquesta lesió i que s'hagués operat dues vegades. Ha estat competint al màxim nivell aquests anys i no ha tingut problemes", va dir.

Barastegui també ha explicat la celeritat d'operar Ter Stegen avui mateix: "Amb els tendons les cirurgies s'intenten fer com més aviat millor, sempre que el dolor i la inflamació ho permetin". El doctor ha confirmat el temps de baixa estimat: "Depenent de la seva evolució estarà més o menys temps de baixa. Almenys sis mesos, però la tendència sol ser alta, cap a uns vuit". Com Seijas, Barastegui concloïa que l'edat no és un factor determinant: "És un jugador madur en el futbol, però al final és una persona jove, per la qual cosa la recuperació no té per què ser pitjor". Al Barça ja no se'l compta per al que queda d'aquest curs.

El calvari al genoll dret de Ter Stegen

L'estiu del 2020, quan el porter va passar per primera vegada pel quiròfan del doctor Ramon Cugat, no es va recuperar bé. Ter Stegen no només jugava amb dolor, sinó que tampoc podia entrenar-se en condicions. Es va haver de reduir l'exigència física als entrenaments perquè es prioritzava que pogués jugar i es tenia molta cura en el treball de la força als quàdriceps, que ajuda els porters a propulsar-se. No podia ni entrenar-se ni jugar bé.

Onze mesos més tard de la primera operació va repetir el procediment quirúrgic amb l'expert suec Hakan Alfredson. Després de la segona intervenció, encara va arrossegar molèsties durant uns quants mesos que l'afectaven en el salt i el xut. La situació va canviar entre el desembre del 2021 i el gener del 2022. L'entrenador de porters José Ramón de la Fuente va suggerir que era més una qüestió de readaptació que no pas estrictament clínica. Així, van definir una sèrie d'exercicis de força, amb politges i pesos, perquè l'alemany guanyés confiança en l'articulació i deixés de patir. Va funcionar. Aquell estiu va renunciar a anar amb Alemanya per completar la recuperació. El curs següent, el 2022-23, ja sense dolor, va culminar un gran any amb la consecució de la Lliga.

stats