Barça-City contra l'ELA

El Barça i el City empaten (3-3), la lluita contra l'ELA guanya

Fins a 91.062 persones omplen de solidaritat un Camp Nou que abraça Juan Carlos Unzué i els afectats per aquesta malaltia

Juan Carlos Unzué ha fet el servei inicial del partit
25/08/2022
4 min

BarcelonaMés de 90.000 persones van omplir el Camp Nou. "Hem superat les expectatives", celebraven des de l'organització. "Moltes gràcies a tots", va dir Juan Carlos Unzué agafant, content, el micròfon abans de fer el servei inicial i anar al costat del seu bon amic Pep Guardiola, amb qui va viure la primera part des de la banqueta, però per fer-ho a la segona amb Xavi. El Barça i el Manchester City, dos colossos del futbol europeu, agermanats en la lluita contra l'esclerosi lateral amiotròfica (ELA) de la mà de l'exfutbolista i entrenador navarrès. Unzué va demanar jugar aquest partit, els clubs s'hi van posar de cara des del primer moment i el barcelonisme no va fallar a la cita. Tampoc els nombrosos aficionats anglesos, a Barcelona en qualitat de turistes, que van aprofitar la seva estada a la capital catalana per fer el que tant els agrada fer: veure futbol.

Malgrat el caràcter solidari i amistós del partit i els nombrosos canvis en els onzes titulars habituals dels dos equips, el duel comptava amb diversos al·licients que ben aviat van dibuixar un escenari força entretingut. Especialment per part del Barça, perquè el City de Guardiola gairebé sempre és un equip divertit. Però mentre que el conjunt anglès ja té tots els deures fets aquest estiu, la delicada situació econòmica de l'equip blaugrana en matèria de fair play deixava un context per llegir diversos missatges i reivindicacions.

"Bernardo i deu més"

Com, per exemple, en el cas de Frenkie de Jong, futbolista amb qui Xavi va aplicar la tàctica del bastó i la pastanaga durant la pretemporada, mentre el club empenyia el neerlandès a la sortida però públicament deia que comptava amb ell. La disposició tàctica dels dos equips va fer que De Jong quedés emparellat amb Bernardo Silva, gran objectiu del Barça però que a una setmana per al tancament del mercat no deixarà tirat el City. De Jong lluïa exuberància; el portuguès, elegància. De fet, Bernardo va ser un dels pocs futbolistes titulars que Pep Guardiola va fer jugar d'inici. Fa un parell de mesos, quan el partit va ser presentat de manera oficial, l'entrenador de Santpedor ja avisar, amb humor: "Jugaran Bernardo Silva i deu més". Dit i fet.

Però el duet de ball entre el portuguès i De Jong va ser només un dels atractius d'un partit en què Gerard Piqué, que no havia jugat cap minut en els dos primers enfrontaments de Lliga, va tornar a l'onze. De fet, els quatre capitans –Sergio Busquets, Piqué, Jordi Alba i Sergi Roberto– van jugar d'inici després que cap d'ells ho fes diumenge contra la Reial Societat (en el cas del de Badia, per sanció). El central català, a qui Xavi ja va comunicar que aquest any tindria molt menys protagonisme, va fer parella amb Jules Kounde, una mica despistat i que encara espera, arrufant el nas, ser inscrit. Bona part de la solució passa per la venda d'Aubameyang al Chelsea, jugador que va viure, si res no es torça, el seu últim partit amb el Barça i es va acomiadar del públic tal com va arribar: fent gol.

La diana del gabonès va permetre empatar un duel en què s'havia avançat primer el City, gràcies a un gol amb fortuna de Julián Álvarez. L'argentí només va haver d'empènyer la pilota després d'una errada d'Iñaki Peña, a qui se li va escapar la pilota de les mans. No va tenir la mateixa sort Ferran Torres, poc vistós durant els 45 minuts partint des de l'inici que li va donar Xavi, el seu principal valedor. L'ex del City hi va posar més ganes que encert, però també és ben cert que les coses sempre són més difícils quan tens el teu sogre i seleccionador espanyol, Luis Enrique, veient-te des de la llotja. El tècnic asturià, que va comptar amb Unzué al seu cos tècnic abans que el navarrès iniciés la seva carrera en solidari, tampoc es va voler perdre la festa promoguda pel seu gran amic.

De Jong, entre aplaudiments

Amb l'1-1 al marcador, es va acabar una primera part que va fer gaudir els nombrosos espectadors, acalorats per una xafogor que convidava a anar a l'estadi amb banyador i xancletes. A la represa, el partit va tardar a animar-se, mentre el City endormiscava el joc mitjançant el domini de la pilota. Però el públic havia anat a l'estadi a passar-s'ho bé i va reclamar espectacle fent l'onada. El conjunt blaugrana es va reactivar de cop gràcies a una diana, de rebot, de De Jong (2-1). El neerlandès va recollir, després del gol i quan va ser canviat, el caliu de l'afició, que no va dubtar a aplaudir-lo.

Haaland contemplant la celebració de Memphis després del gol del neerlandès.

El City va replicar el gol del Barça amb massa facilitat, en una acció que va rematar a plaer la jove perla Cole Palmer després d'una bona assistència de João Cancelo. La gent tornava a estar engrescada i, especialment, el públic tenia moltes ganes de veure Erling Haaland en el context d'un partit festiu. Mentre l'afició aplaudia el noruec i reclamava la presència de Robert Lewandowski, Memphis Depay, sense fer gaire soroll, tornava a posar el Barça per davant al marcador després d'haver fallat, poc abans, un clar mà a mà. Com Aubameyang, el neerlandès té més que un peu i mig fora del conjunt blaugrana. El partit es va anar apagant amb un ensurt, quan Luke Mbete va glaçar l'estadi després d'una dura topada amb el cap amb Gavi. Va haver de ser retirat amb llitera.

Encara quedava temps perquè Haaland provoqués un penal de Christensen que Mahrez va enviar al fons de la xarxa. Amb el 3-3 sonaria el xiulet final. Guardiola, professor, i Xavi, pupil privilegiat, es van abraçar davant l'encomanadís somriure de Juan Carlos Unzué. La seva fortalesa serà recompensada amb una generosa recaptació per impulsar la investigació contra l'ELA. El Barça i el City ja han posat el seu granet d'arena. Ara la pilota cau a la teulada dels polítics, qui de debò té el poder per impulsar la investigació i millorar les condicions de vida dels 400 catalans, 4.000 persones a tot el territori espanyol i 350.000 a nivell mundial, afectats per aquesta malaltia.

stats