Ansu Fati comença a assumir que es perdrà tota la temporada

La lesió al genoll no ha cicatritzat bé i decidirà en les dues setmanes vinents si torna a passar per quiròfan perquè li extirpin un tros de menisc

Ansu Fati, el dia que es va lesionar.
27/03/2021
3 min

BarcelonaAntigament era habitual extirpar el menisc a un futbolista quan se l'havia trencat. Era un procediment estàndard que es feia sense pensar-s'ho gaire. Però amb el temps es va comprovar que aquesta solució, a llarg termini, acabava provocant més problemes que beneficis. Especialment si és un jugador jove que té tota la carrera al davant. Per això s'imposa ser conservador, intentar reparar el menisc i fer una recuperació que, si bé és més llarga, acostuma a no deixar seqüeles. Ara bé, per més bona que sigui la cirurgia, no tots els meniscos es recuperen bé i a vegades, en un 40% dels casos, cal tornar a operar. I quan això passa, pot no haver-hi més remei que extreure la part afectada. Aquest, a grans trets, seria el resum del que li està passant a Ansu Fati. Lesionat des del mes de novembre, els serveis mèdics ja el van haver de convèncer una vegada perquè s'operés i ara té tots els números d'haver de tornar a passar per quiròfan. Si en quinze dies no hi ha un gir de guió que ara mateix sembla inesperat, es perdrà el que queda de temporada i dirà adeu al somni de jugar l'Eurocopa i els Jocs Olímpics.

La cicatrització no ha sigut bona i té el genoll esquerre inflamat. Tampoc va tenir èxit el tractament biològic regeneratiu a què va ser sotmès durant el mes de gener. Lluny d'escurçar terminis, com preveien els serveis mèdics del club, cada dia era més evident que s'allargarien. Segons els especialistes, una lesió de menisc comporta una recuperació d'entre cinc i sis mesos, però al club van assegurar que amb quatre n'hi hauria prou al·legant que la joventut del futbolista era un factor que l'ajudava. Al final no ha sigut així.

Consternat, Ansu ha buscat consell en diversos experts per decidir què calia fer. Un d'ells a Lió, concretament el mateix especialista que va operar el madridista Karim Benzema en el seu dia, segons informava Catalunya Ràdio. En línies generals, hi ha consens mèdic en dir que la millor solució és extreure el tros afectat. Això implicaria tornar a començar de zero, però garantiria tancar l'assumpte a curt i mitjà termini. "L'Ansu no ha de forçar, encara que hagi d'estar 3 o 4 mesos sense jugar per recuperar-se bé", apuntava el seu company Òscar Mingueza. La decisió final recau en el jugador.

Problemes a llarg termini

El problema d'extreure el menisc és que, a la llarga, pot derivar en problemes al genoll. Per això, d'entrada, no s'aconsella en futbolistes de curta edat, com Ansu Fati, que tot just té 18 anys. Però si no hi ha més remei, a partir d'ara al jugador li tocarà fer treballs preventius per mimar el genoll esquerre, i també haurà de fer dosificacions de càrregues permanents. Això implica, entre altres coses, que no podrà jugar un nombre infinit de partits. Si no, el genoll es tornaria a inflamar i reapareixeria el dolor.

Per ara no hi ha res decidit i Ansu Fati està disposat a fer una última prova, segons avançava TV3. El jugador farà un entrenament durant 15 dies com si ja hagués de tornar als terrenys de joc. Si torna a inflamar-se-li el genoll, difícilment hi haurà cap altra solució que no sigui tornar a passar per quiròfan. Aquesta setmana Ansu es va veure amb Joan Laporta a la Ciutat Esportiva, durant una sessió de recuperació. El president li va transmetre ànim i suport i li va comentar que, en el cas que finalment s'hagués d'intervenir el menisc, el club li posaria totes les facilitats possibles per ajudar-lo en la recuperació. És una de les perles del futur i la primera consigna és cuidar-lo tant com es pugui.

Des de l'àrea esportiva del Barça prefereixen mantenir silenci. I els serveis mèdics són extremadament prudents. Els missatges són tranquil·litzadors –"La lesió no afectarà la seva carrera", sostenen–. Ara bé, ningú s'aventura a posar data de retorn per a Ansu Fati.

stats