Sant Joan Despí¿Tenies els mateixos hàbits quan eres un juvenil que ara? ¿Com es conviu amb la crítica? ¿És tan important treballar la part mental com la física? ¿Com és marxar a jugar lluny de casa? Aquestes són algunes de les preguntes que els juvenils del Barça de futbol sala fan directament al capità del primer equip Sergio Lozano durant una xerrada a la Ciutat Esportiva. La jornada, a la qual ha assistit l'ARA, forma part del Barça Talents, un projecte que des del curs passat l'entitat blaugrana ha posat en marxa per promoure el talent de la base.
El planter de futbol té una gran estructura de detecció i captació del talent precoç –en són un bon exemple Gavi, Ansu o Balde–, però el club també vol millorar en la promoció del talent de la casa més enllà del futbol. Potenciar i formar sempre és més econòmic que haver d'anar a pescar a fora. Hi participen els equips juvenils dels cinc esports professionals del Barça: futbol femení, bàsquet, futbol sala, handbol i hoquei sobre patins. En total són prop de 100 esportistes i cada grup té assignat un mentor –un jugador dels primers equips– que els serveix com a referent.
"El projecte es va posar en marxa la temporada passada, amb 45 esportistes, i l'objectiu és ampliar-lo perquè arribi a tots els Barça Atlètic [nom amb què el club bateja els filials], inclosa l'estructura de futbol", explica a l'ARA Laia Soler, la responsable del Centre d'Excel·lència del Barça, el projecte intern del club per promoure La Masia i que va néixer el curs passat de la mà del director d'esports Xavier Budó. "Hi participen directament els staffs dels equips participants i els responsables de les diverses àrees de rendiment (metges, fisioterapeutes, entrenadors, preparadors físics, psicòlegs, educadors, nutricionistes, informàtics i analistes)", explica Soler.
"A mitjà i llarg termini volem farcir de jugadors de La Masia els primers equips", afegeix Budó. Es tenen en compte la preparació física, la tècnica i la tàctica, la psicologia, la salut i la prevenció de lesions i la nutrició. "El fet diferencial és que es fa un treball individualitzat amb cada esportista: es recullen moltes dades per millorar-ne el rendiment i accelerar-ne el creixement", explica el director d'esports blaugrana.
El camí per arribar a ser professional
Per l'edat dels esportistes cal incidir especialment en la prevenció i la nutrició. Són apartats que impliquen des d'exercicis musculars previs als entrenaments –adequats a la constitució de cada jugador, que prèviament han passat uns controls i proves físiques– fins a l'alimentació. Se'ls recorda que són molt joves, que hi ha espai per sortir de festa, però amb moderació. "Si us passeu això pel forro, durareu dos anys al club", diu Jordi Torras, coordinador esportiu de futbol sala blaugrana, mirant directament als ulls dels joves jugadors de la secció.
"Molts juvenils alternen ja la seva última etapa formativa amb filials o primers equips. Cal preparar-los mentalment per aquest canvi i incidir en valors com l'esforç, el sacrifici i l'autoexigència. La família, l'entorn més directe i els tècnics són fonamentals", afegeix Santi Gea, seleccionador català absolut de futbol sala. "Hi ha hàbits que són molt difícils de controlar, com l'alimentació o les hores de descans. Això depèn de cada jugador, però han de tenir clar que tenir una vida sana va lligat al fet de ser professional. Parlar amb esportistes del primer equip i amb els tècnics ajuda. Hi ha jugadors molt talentosos que s'han perdut pel camí per tenir una mala vida o males companyies", diu Gea.
Els esportistes del Barça tenen accés a diverses dades corresponents a paràmetres tant tàctics (per posició) com físics per veure en què poden millorar, però se'ls insisteix que la millora individual porta a la millora col·lectiva. "Sou uns privilegiats. En pocs clubs més tindreu les facilitats que suposa ser al Barça", conclou Torras, dirigint-se als juvenils del futbol sala. Jugar al Barça és un privilegi, però també comporta uns deures. Avui, el primer equip de futbol sala i el juvenil viatjaran junts per disputar la Copa, a Granada. De la formació a l'acció.