Barça

Així s’ha fet Laporta un Barça a la seva mida

Des que va arribar el març del 2021, el president de l’entitat blaugrana ha incorporat una vuitantena de persones i ha prescindit d’una vuitantena més

BarcelonaUna de les queixes habituals dels executius del Barça és que es fa molt difícil construir a llarg termini quan contínuament se substitueixen els alts càrrecs. Cada president vol posar les seves persones de confiança i això comporta que quan hi ha un canvi de mandatari els organigrames del club visquin una radical substitució de cares. Segons ha pogut saber l’ARA, una vuitantena de persones han entrat a l’estructura executiva del club des de l’arribada a la presidència de Joan Laporta el març del 2021 i una altra vuitantena han marxat, majoritàriament a causa d’acomiadaments. Aquesta reestructuració, sense comptar la de la parcel·la esportiva, ha tingut un cost aproximat de 5 milions d’euros per al club, tal com va avançar l’Sport i ha pogut constatar aquest diari.

La victòria a les eleccions de Joan Laporta, que s’ha autoproclamat president executiu, va comportar que entressin al Barça persones de la seva màxima confiança, com les que es van incorporar a l'àrea de presidència: Manana Giorgadze, Jordi Finestres i Enric Masip. Malgrat que aquest departament està dirigit per Giorgadze, el sou més alt és el de Finestres, seguit pel de la mateixa directora i el de Masip. De totes maneres, totes tres remuneracions són inferiors a la que percebia Jaume Masferrer, el director de l'àrea de presidència durant el mandat de Josep Maria Bartomeu –investigat per possible administració deslleial i corrupció entre particulars en el cas Barçagate–, que rondava els 300.000 euros anuals.

Cargando
No hay anuncios

A més, Laporta també va incorporar un nou director de futbol, Mateu Alemany; un nou director d'esports, Xavier Budó; un nou director de comunicació, Àlex Santos (qui va ser el seu cap de campanya); un nou director d'ingressos, Àlex Barbany; un nou director de recursos humans, Carles Cendrós; un nou director de l'Espai Barça, Ramon Ramírez, fitxat procedent de l’empresa IDOM, que ha tingut un paper important en la reestructuració del projecte per part de la nova junta; i un nou cap per a l'oficina de Hong Kong, Bryan Bachner, procedent de CSSB Limited, empresa controlada per Joan Oliver, director general del Barça durant el primer mandat de Laporta. Entre la vuitantena de persones incorporades sota el mandat de Laporta també destaquen Pere Mellado als serveis jurídics, Joan Sentelles a l’àrea d’operacions i compres (va gestionar el Reus Deportiu sota la propietat de Joan Oliver després d’haver estat al Barça durant el primer mandat de Laporta), Maribel Meléndez a la corporativa i Sergi Ricart, actual director de la reestructurada àrea comercial.

A banda d'això, Laporta ha fitxat la seva germana petita, Maite Laporta, per liderar la nova àrea d’inclusió i diversitat del departament de compliance, fet que va comportar un canvi en el codi ètic del club, que fins aleshores no permetia la contractació de familiars. A més, Marta Segú, la cosina del president, va retornar a l'entitat com a directora de la Fundació; Jordi Portabella, company de partit de Laporta a l'Ajuntament de Barcelona, va ser incorporat per dirigir una altra nova àrea del club, la de sostenibilitat; i Holger Bittner, fitxat per ser el responsable de desenvolupament de nous negocis, va arribar d’Aquipa Ibérica, empresa fundada pel vicepresident esportiu Rafa Yuste.

Cargando
No hay anuncios

Adeu als càrrecs de confiança de Reverter

Però la incorporació de més renom va ser la de Ferran Reverter com a director general del club. La seva arribada va anar acompanyada d'altres perfils que ell va recomanar, entre els quals destaquen Xavier Mas per dirigir l'àrea de compliance, Jordi Balsells per a Barça Licensing & Merchandising (BLM) i Juan Manuel Tabero per ser el director de tecnologia. Precisament, la dimissió de Reverter aquest mes de febrer va provocar que també sortissin els mateixos Balsells (substituït per Josep Maria Meseguer), Tabero (reemplaçat per Joan Moya) i Mas. En aquest últim cas, el seu substitut ha estat Sergi Atienza, que té la seva consulta com a advocat al mateix edifici de l’avinguda Diagonal des d’on el president del Barça dirigeix el bufet Laporta & Arbós, per al qual Atienza havia fet serveis en el passat. Un altre treballador dels que va fitxar Laporta que ja ha estat acomiadat és el director de seguretat, Ferran López, substituït per Lluís Miquel Venteo. D'altra banda, Barbany ha passat de ser el director de nous ingressos a liderar l’àrea Espai Barça després de la dimissió de Ramírez el mes de març. Així, l’únic cap de departament que no ha estat fitxat és Anna Aznar en l’àrea social, que va ser ascendida.

Cargando
No hay anuncios

Des de l'arribada de Laporta han sortit del club tots els noms que havien estat claus durant el mandat de Josep Maria Bartomeu: el director general, Òscar Grau, i el director dels serveis jurídics, Román Gómez-Ponti (tots dos investigats en el cas Barçagate); el director d'esports professionals, Albert Soler (ells tres suposaven els sous més alts de l’estructura executiva); el portaveu Josep Vives; el director de marca Guillem Graell; el director de Barça Studios, Paco Latorre; el director d'estratègia, Javier Sobrino; el director de La Masia, Xavier Martín; el director de l'àrea social, Pere Jansà; el director de màrqueting, Alessio Sarina; el responsable financer, Pancho Schröder; el director corporatiu, Jordi Joly, i el responsable de relacions institucionals, Guillermo Amor, entre d’altres.

Cargando
No hay anuncios

La purga de Rosell va ser menys nombrosa

L’última gran reestructuració de l’àrea executiva del Barça va tenir lloc el 2010 després que Sandro Rosell es convertís en el president de l’entitat una vegada finalitzat el primer mandat de Laporta. Aleshores, van entrar al club una quarantena de persones. El canvi més important va ser el del director general: Antoni Rossich va substituir Joan Oliver, que va ser acomiadat pocs dies abans que Laporta deixés el càrrec amb una indemnització de 852.787 euros. Altres incorporacions rellevants van ser la de Román Gómez-Ponti per dirigir els serveis jurídics, la de Laurent Colette per portar l’àrea de màrqueting i la d’Emili Sabadell com a cap d’operacions i explotació d’instal·lacions.

Cargando
No hay anuncios

Tant en la vuitantena de persones que han entrat al club com en la vuitantena que n'han marxat no s’hi inclouen les pertanyents a l’estructura esportiva, en la qual per diversos motius, entre d’altres, ja no hi són Ramon Canal, el cap dels serveis mèdics; Ramon Planes, el secretari tècnic; i Albert Benaiges, coordinador del futbol base, de qui l’ARA va destapar els abusos sexuals a menors que havia comès com a professor de l’Escola Barcelona. Tampoc hi estan inclosos els jugadors, els entrenadors i el seu cos tècnic.