Per què agrada al Barça el triomf electoral de Xavier Trias?
Des del club blaugrana es considera que, si finalment el polític de Junts arriba a l'alcaldia, facilitarà més que Colau que l'Espai Barça avanci
BarcelonaLes eleccions municipals tenen moltes derivades. La primera, com la realitat va demostrar dilluns, és que poden comportar de manera inesperada unes eleccions generals anticipades en plenes vacances d'estiu. Però les conseqüències també arriben al món del futbol. I, concretament, al Barça. La victòria de Xavier Trias als comicis de Barcelona ha estat molt ben rebuda a Arístides Maillol. "Segur que, per al Barça, anirà millor que amb Colau", sentencia a l'ARA una font amb un càrrec important en l'organigrama del club. "Amb Colau era complicat. Amb Junts serà més fàcil", afegeix. Es refereix, sobretot, als estira-i-arronses que hi ha hagut i que hi ha entre el Barça i el govern municipal per a la remodelació del Camp Nou, les obres del qual han de començar a caminar les setmanes vinents, i per al lloguer de l'Estadi Olímpic Lluís Companys.
Trias va vèncer les eleccions a la capital catalana en aconseguir 11 regidors. El van seguir el PSC, de Jaume Collboni, amb 10; Barcelona en Comú, d'Ada Colau, amb 9; i ERC, d'Ernest Maragall, amb 5. Amb aquests resultats Trias encara no té assegurat ser el relleu de Colau a l'alcaldia. Però ho aconseguirà en cas que la resta de partits polítics no siguin capaços de pactar per sumar, com a mínim, 21 regidors, o que Junts arribi a aquesta xifra ajuntant-se amb altres formacions.
Els qui coneixen de primera mà el projecte de remodelació del Camp Nou remarquen que, precisament, va ser amb Trias com a alcalde de Barcelona quan va començar a tirar endavant el projecte de l'Espai Barça tal com s'entén actualment, després que Sandro Rosell descartés el primer projecte de remodelació de l'estadi de Joan Laporta, creat per l'arquitecte Norman Forster. "Quan van arribar a l'alcaldia el 2015, Ada Colau i Janet Sanz (responsable de l'àrea d'ecologia, urbanisme, infraestructures i mobilitat) van tombar tots els acords de l'Espai Barça als quals el club i Trias havien arribat prèviament. Es va haver de renegociar el Pla General Metropolità gairebé des de zero", explica a l'ARA un treballador del projecte de llavors. "Si Trias acaba sent l'alcalde, el Barça ho tindrà més fàcil, segur", opina.
El Barça encara no té la llicència de construcció
Però, que la junta de Joan Laporta encara no tingui la llicència de construcció per a la remodelació del Camp Nou, no és culpa exclusivament del govern de Colau. Els múltiples canvis que ha fet l'actual president del Barça per fer-se seu el projecte, que sobretot han estat modelats per l'empresa IDOM, han comportat un endarreriment considerable en aquest tràmit. Així, el club començarà les obres de remodelació durant l'estiu gràcies a la llicència de demolició de la qual ja disposa a l'espera d'obtenir la de construcció quan hi hagi nou alcalde. "Les llicències les ha d'aprovar el govern municipal", explica un expert en aquest tipus d'obres.
Lligams polítics a la junta directiva
Deixant de banda que al Barça li pugui interessar el triomf de Trias per una qüestió pràctica, a la junta blaugrana hi ha lligams amb la formació política de Junts. El més evident és el de la vicepresidenta institucional i directiva responsable de l'Espai Barça, Maria Elena Fort, que va ser diputada al Parlament per a aquest partit des del maig del 2019 fins al desembre del 2020. A més, va integrar la candidatura de Quim Forn a l'alcaldia de Barcelona en les eleccions del 2019. D'altra banda, Jordi Finestres, membre del gabinet de presidència de Laporta, va ser assessor de comunicació de Carles Puigdemont.
Però a la cúpula del Barça hi ha altres inclinacions polítiques. Per exemple, la del vicepresident social Antonio Escudero, que va ser regidor del PSC a la Jonquera, el seu lloc de residència i on ha creat el seu imperi empresarial. De fet, és un gran amic del polític socialista José Bono, exministre de defensa espanyol i expresident del Congrés dels Diputats. Els uneix el lloc de naixement, Salobre, un poble de menys de 500 habitants que pertany a la província d'Albacete.