Rosell, a la presó per pertànyer a “una organització criminal”
La jutge sosté que l’expresident del Barça hauria cobrat comissions il·legals per valor de 6,6 milions
Barcelona / MadridSandro Rosell formava part d’una organització criminal d’àmbit transnacional que “es va dedicar a blanquejar diners procedents de comissions il·lícites”. En concret, 15 milions: 6,6 milions que hauria cobrat ell i 8,4 que van desviar-se a l’expresident de la Confederació Brasilera de Futbol (CBF), Ricardo Teixeira. D’aquesta manera, la jutge de l’Audiència Nacional Carmen Lamela va argumentar la decisió de decretar ahir “presó incondicional” per a l’expresident del Barça i el seu soci Joan Besolí.
Segons la interlocutòria de la magistrada que ha dirigit la investigació des del 2015, hi havia “risc de fuga” i que es destruïssin “proves” si els deixava en llibertat. Les comissions il·lícites que van cobrar presumptament Rosell i Teixeira provenen -segons la jutge- de la venda que Teixeira va fer dels drets de 24 partits de la selecció del Brasil a una societat mercantil àrab amb seu a les illes Caiman, Internacional Sports Events (ISE), vinculada al grup saudita Dallah Albaraka Group. A través d’“un entramat de societats i comptes principalment a Andorra”, els diners anaven a parar finalment a Rosell i Teixeira, que van “imposar el pagament d’uns fons”, sense coneixement de la CBF, de 8,4 milions per al dirigent brasiler i de 6,6 per a Rosell, unes quantitats que es van abonar entre el novembre del 2010 i el gener del 2011, quan ja presidia el Barça, tot i que les operacions són anteriors.
L’expresident va declarar a l’Agència Tributària que aquests ingressos -fets a través de l’empresa suïssa Kentaro, però ordenats per ISE- es van produir per la venda de l’empresa Bonus Sport Marketing a Shahe Ohannessian, un “ciutadà libanès amic” seu i també un dels detinguts en l’operació realitzada dimarts a nou indrets de Catalunya i Andorra. En la interlocutòria de Lamela, però, s’assegura que “aquesta persona va actuar en qualitat de testaferro” per fer veure que Rosell i la seva dona, Marta Pineda, “s’estaven desfent de Bonus, quan en realitat aquesta venda es va realitzar per encobrir l’operació de blanqueig” d’aquests 6,6 milions. “El blanqueig d’aquestes comissions d’origen il·lícit es va fer a través de la citada aparent venda de la mercantil Bonus, propietat de Rosell i Marta Pineda”, conclou.
En el text es constata que Rosell va fer servir una 'due dilligence' “fictícia” i “inservible” per determinar el valor real de BSM a l’hora de vendre-la. Mentre ja era president del Barça, l’any 2011, va cobrar 400.000 euros de BSM a través d’una tercera empresa (True Oasis Cottage). De fet, els viatges i despeses personals es van seguir carregant a la seva antiga empresa, i la seu de BSM i el pis on residia Ohannessian eren del mateix Rosell. A més, en una conversa entre l’expresident i un dels seus homes de confiança a l’Àfrica, Josep Colomer, es posa de manifest “la relació de Rosell amb Qatar i l’Aspire Academy”, per la qual segueix “cobrant de Qatar tot i haver-se produït la venda”.
L’any 2006, Rosell va crear l’empresa Uptrend, amb seu a Nova Jersey, per fer d’intermediària entre la CBF i ISE. Uptrend va cobrar 8,4 milions per aquesta mediació, justament la quantitat desviada a Teixeira, que rebia els diners per mitjà de transferències. A més, l’expresident de la CBF i la seva dona van disposar de dues targetes Visa Platinum que s’alimentaven dels diners d’Uptrend.
La magistrada va esgrimir que els fets que s’estan investigant són de “gravetat”, i que formar part d’una organització criminal pot ser castigat amb fins a 5 anys de presó, una pena que pot arribar als 8 en el cas de les persones que promouen o dirigeixen l’organització. En el cas de blanqueig de diners, la pena pot anar fins als 6 anys de presó, i 9 per als administradors de l’organització.
En canvi, es va deixar en llibertat amb mesures cautelars Ohannessian i el presumpte testaferro a Espanya, Andreu Ramos, tot i que la jutge sosté que també formaven part de l’organització juntament amb la resta d’investigats en l’operació Rimet: la dona de Rosell, Teixeira i Josep Colomer.
La jutge argumenta la decisió de decretar presó sense fiança perquè la “investigació ha posat de manifest” que Rosell posseeix una “gran fortuna”, amb “comptes, béns i negocis fora d’Espanya que lògicament li facilitarien la sortida del territori espanyol”. En una de les converses telefòniques intervingudes es va poder constatar la facilitat de l’expresident del Barça per obtenir “favors en països fora de la Unió Europea i els Estats Units”. Lamela conclou la seva argumentació explicant que “aquells que fan del delicte el seu mode de vida o font principal d’ingressos” tenen un risc de “reiteració delictiva”. Rosell, de moment, haurà de seguir a la presó de Soto del Real de Madrid.