BARÇA

El Barça es planteja tots els escenaris per al clàssic

El club s'enfronta a penes que van des del tancament del camp fins a sancions econòmiques i esportives

El camp Nou buit
i Martí Molina
16/12/2019
4 min

BarcelonaA falta d'un parell de dies per al clàssic, al Barça es respira un ambient de calma tensa. Si bé hi ha optimisme de cara a un desplegament de seguretat massiu i extraordinari, hi ha recel sobre les actuacions que pugui intentar dur a terme Tsunami Democràtic tant dins com fora de l'estadi. I és que, tot i que els incidents els protagonitzi una persona, la responsabilitat final recau en el club. Conscient d'això, des de fa setmanes el club treballa d'acord amb un informe tècnic que contempla els diferents escenaris que puguin tenir lloc i les hipotètiques sancions que podria rebre l'entitat al qual ha tingut accés l'ARA. Des de les menors, de caire econòmic, fins a les que poden suposar perdre el partit o clausurar el Camp Nou.

En les últimes hores s'han anat retocant els preparatius del dispositiu de seguretat, que fa referència als espectadors però també als jugadors i àrbitres. Les últimes informacions publicades asseguraven que el Barça canviarà la seva rutina dels partits a casa i també es concentrarà en un hotel, per garantir que els jugadors puguin ser a l'hora indicada a l'estadi. Aquest hotel seria el Sofia, situat a pocs metres del Camp Nou, que és el mateix on tenen previst allotjar-se els jugadors del Madrid. Això sí, no compartirien espais comuns. Els equips es traslladarien a l'estadi al voltant de les sis de la tarda en autocar. Des del Barça, al·legant la recomanació dels Mossos d'Esquadra, no confirmen ni desmenteixen cap dels detalls d'aquest dispositiu extraordinari.

En la directiva i en l'estructura del club en general són conscients que el moment polític i social que viu el país pot condicionar la lectura del que passi dimecres, tant dins com fora de l'estadi. Per això des de fa dies s'estan enviant missatges de màxima prudència. No són casuals, tenint en compte les normatives. I és que, segons disposa el codi disciplinari de la Federació Espanyola, en cas de sanció, si es pot acreditar que el club ha contribuït a resoldre l'aldarull o, en general, al bon desenvolupament de l'esdeveniment esportiu, s'apliquen circumstàncies atenuants.

Tres normatives

El Barça treballa amb tres normatives. A banda del codi disciplinari, té en compte el que estableix la llei 19/2007 contra la violència, el racisme, la xenofòbia i la intolerància en l'esport; a més del reial decret 1591/1992, que desenvolupa algunes disposicions disciplinàries de la llei de l'esport (del 1990) que en el seu moment no van ser revocades pel Tribunal Constitucional. En paral·lel, l'entitat blaugrana recorda que també pot recórrer als seus estatuts per aplicar sancions, que van des de la prohibició d'entrar al Camp Nou fins a perdre la condició de soci. A més, el club es reserva el dret de demanar responsabilitats a aquests aficionats. L'estadi, tal com fixa la llei 19/2007, disposa d'un circuit tancat de càmeres per tenir un seguiment de tots els assistents i poder detectar conductes inapropiades.

Les converses amb els Mossos d'Esquadra han sigut constants. Ha sigut la policia qui ha dissenyat el dispositiu a l'exterior de l'estadi i també qui ha enviat recomanacions a l'entitat, ja que a l'interior del Camp Nou hi haurà contractada seguretat privada i la policia només intervindrà en casos d'extrema necessitat. El dispositiu total és de 3.000 efectius i es posarà en marxa al matí. La incertesa sobre l'acció que prepara Tsunami Democràtic a l'interior de l'estadi genera nerviosisme, tot i que les últimes declaracions del col·lectiu, assegurant que no volien boicotejar el clàssic sinó només utilitzar-lo com a mitjà per expressar les seves reivindicacions, han calmat una mica els ànims.

La invasió de camp

Sigui com sigui, un dels escenaris que més preocupa el Barça és la possible invasió de camp, que en el cas que fos d'un únic espontani i no tingués més conseqüències implicaria una sanció econòmica al club de 150 a 3.000 euros. Ara bé, si es tractés d'una invasió massiva que forcés a suspendre temporalment el partit s'obriria un escenari més delicat. El protocol és que l'àrbitre i els jugadors s'han de refugiar als vestidors. A partir d'aquí comencen les converses entre el col·legiat, el representant de la competició i almenys un membre de seguretat del club. Perquè el partit es reprengui s'hauria d'evacuar una part de la graderia –d'on haurien saltat els aficionats– o, en el pitjor dels casos, tot l'estadi. Però si s'arriba a la conclusió que això és impossible "en un temps prudencial", l'àrbitre pot suspendre definitivament el partit. Aleshores la Federació podria declarar el partit perdut pel Barça o forçar que es reprengués a porta tancada. A més, el club s'exposaria a sancions que van des de la clausura del Camp Nou un partit fins a, en casos extrems, el tancament la temporada. Ara bé, la normativa no és explícita i deixa oberta la sanció en funció de les interpretacions que en facin els diferents actors implicats, des de l'acta arbitral fins als informes policials.

Les normatives vigents sobre l'esport també autoritzen els cossos policials a fer escorcolls aleatoris als seguidors per, entre altres coses, comprovar si porten alguna pancarta. A priori poden entrar a no ser que portin missatges amb contingut xenòfob, racista o que inciti a la violència, tot i que en els redactats es dona un ampli marge interpretatiu als cossos de seguretat. Una altra cosa són les pancartes que habitualment es mostren al lateral de segona graderia del Camp Nou, que van a càrrec d'Òmnium i l'ANC. Al tractar-se de lones prèviament instal·lades, el club, les entitats i la policia hauran de validar el missatge abans de mostrar-les públicament.

stats