320 compromissaris, el 76% dels assistents, aprova els nous estatuts del Barça
Sandro Rosell defensa amb vehemència i un discurs contundent que la participació a l'Assemblea és suficient per legitimar les votacions
BarcelonaEl Barça ja té nous estatuts. La nova carta magna que regirà el club ha estat aprovada per 320 socis, el 76% dels assistents. 65 s'hi han oposat. Alguns compromissaris s'han queixat de la baixa participació, un fet que ha portat Sandro Rosell a fer un discurs vehement i rotund. "Aquest debat només existeix al Barça. És el que hi ha, no és fàcil, és com funciona el nostre club. Sou representantius? Sí", ha espetat encès Rosell.
L'encarregat de detallar els nous estatuts als compromissaris presents a l'Assemblea ha estat el secretari de la junta directiva, Toni Freixa. El nou redactat, que es va iniciar fa tres anys, s'ha articulat en base a quatre categories: Adaptació a la nova realitat, adaptació a la normativa vigent, millora de la redacció i novetats.
Entre les novetats més importants que s'han aprovat, destaca el canvi del percentatge que es requereix per tirar endavant un vot de censura, que passarà del 5% al 15%. Es tracta d'una obligació normativa, d'acord amb el decret 58/2010 de la Generalitat i que ja s'ha posat en pràctica en el cas de la fallida moció de censura impulsada aquesta passada setmana per la plataforma Go Barça.
Els nous estatuts inclouen votació electrònica, si així ho vol la junta directiva, o un mínim de 5 anys com a soci per tenir un abonament o 10 anys per optar a la presidència del Barça. A més a més, les futures juntes no podran provocar pèrdues ni tampoc incrementar el deute. Si una directiva acaba amb pèrdues un exercici, té dos anys per recuperar-les, si no ho aconsegueix, serà cessada immediatament. El mateix passa en el cas del deute, que no podrà excedir mai dues vegades l'ebitda (beneficis abans d'interessos, impostos, depreciacions i amortitzacions), una xifra situada enguany en els 118,5 milions. Si en dos anys la junta no aconsegueix rebaixar el deute per sota d'aquest barem, també seria cessada. En aquest sentit, el portaveu Toni Freixa ha explicat que aquesta ràtio té excepcions, com, per exemple, quan el club decideixi tirar endavant la construcció o remodelació de l'estadi o una altra instal·lació que requereixi d'una gran inversió econòmica.
Anteriorment, el responsable de l'àrea social, Jordi Cardoner, ha volgut defensar la validesa de la votació tot i l'escassa participació en l'Assemblea. "Volem apropar el club, no són paraules, són fets. Estadísticament parlant és prou representativa i ens permet establir un cert diàleg", ha detallat.
Sobre la parcel·la econòmica dels nous estatuts n'ha parlat Javier Faus. El vicepresident entén que cal "professionalitzar la junta directiva", ja que "l'entorn és molt exigent", i si no es posen "blindatges es cometen els errors que es cometen". Per a Faus es tracta d'una nova normativa única, perquè és molt exigent amb els directius. "No hi ha cap estatut en què el president decideix per 'motu propi' que si no es compleix un cert rati ell és el primer que marxa", ha sentenciat.