Barça

El Barça sabia des del 2012 que el Camp Nou estava en mal estat

La directiva no va fer cap actuació malgrat rebre un altre informe, el 2014, parlant de "mesures urgents"

BarcelonaL’anterior directiva del Barça va jugar amb foc amb el Camp Nou. Un estadi que està pendent de ser remodelat però que, mentrestant, continua sent el lloc on el conjunt blaugrana disputa els seus partits com a local. Després d’estar tancat durant un any i mig per la pandèmia, el Camp Nou tornava a obrir les portes a mitjans d'agost. Això sí, un cop feta la reparació de 127 patologies, 44 de les quals eren de caràcter greu i urgent. Ara bé, aquestes obre es van fer tard, almenys dos anys després que ja s’alertés a la directiva, aleshores presidida per Josep Maria Bartomeu, que calia posar fil a l’agulla de manera imminent per no posar en risc cap dels usuaris del Camp Nou, fossin treballadors o espectadors.

L’informe que alertava de les patologies, com avançava La Vanguardia, el va rebre Bartomeu el 2019, però no va actuar per falta de pressupost. Això sí, van disputar-se fins a 21 partits amb aficionats durant aquell període, incloent-hi un clàssic. Però en realitat els problemes venien de molt abans. Segons ha pogut saber l’ARA, els primers informes que alerten del “mal estat” de les instal·lacions es remunten al 2012. I el 2014 se’n va rebre un altre que parlava de “mesures urgents”. En cap dels casos es van corregir les deficiències.

Cargando
No hay anuncios

Els informes van arribar a les mans dels anteriors gestors a partir de l’estudi per remodelar el Camp Nou. Un projecte que la directiva de Sandro Rosell va impulsar i que es coneixeria, posteriorment, amb el nom d’Espai Barça -que també incloïa un nou Palau Blaugrana i un nou Miniestadi-. Aquell 2012, un primer anàlisi ja posava en coneixement de la directiva alguns punts foscos de la principal instal·lació del club. Tot i així, no van fer cap moviment. Més endavant, el 2014, l’any que els socis van aprovar en referèndum donar llum verda a la construcció de l’Espai Barça, i amb Josep Maria Bartomeu a la presidència, un segon informe anava més enllà i mencionava que s’havien de fer reparacions “urgents” al Camp Nou. Unes millores que tampoc es van produir. La gota que feia vessar el got arribava el 2019, quan un últim informe alertava la directiva que hi havia risc per als espectadors que anaven a l’estadi. “Van començar a fer propostes, qüestions internes... i després ho van aturar per la pandèmia al considerar que no tenien diners. Però el cas és que van jugar amb la seguretat de les persones”, explica Elena Fort, vicepresidenta del club, consultada per l’ARA sobre aquesta qüestió. “Podem parlar de números, però això de l’estadi és el que més indigna”, assegura.

Qui més qui menys estava al cas de les deficiències del Camp Nou. Abans de la pandèmia, molts socis havien vist esquerdes i, fins i tot, alguna paret apuntalada a l’interior de l’estadi. Però ningú s’imaginava la magnitud de la tragèdia. De fet, la directiva actual, presidida per Joan Laporta, va tenir coneixement d’un informe alertant d’aquestes deficiències arran d’unes declaracions de Carles Tusquets, aleshores president de la comissió gestora, on ja parlava de “patologies” al Camp Nou.

Cargando
No hay anuncios

Uns dos milions de cost

Un cop els directius de Laporta van fer-se càrrec de l’entitat, a mitjans de març, l'equip de treball de l'Espai Barça va sol·licitar aquest informe, però la junta sortint es va oposar a entregar-lo. Unes setmanes després, a l’abril, el text arribava a mans dels actuals gestors del Barça. “És la situació que més m’ha impactat des que vaig entrar al club. Vaig tenir un xoc quan ho vaig llegir. De seguida vam ordenar que s’arreglés. Si calia deixar de pagar sous, que es deixessin de pagar. Però el Camp Nou no podia tenir patologies que fins i tot posaven en perill els treballadors del club que són habitualment a l’estadi”, explica la vicepresidenta.

Cargando
No hay anuncios

Elena Fort assegura que el club “hauria fet el ridícul” si la Lliga hagués autoritzat a obrir el Camp Nou abans, i també afegeix que la directiva tenia clar que “no obriria l’estadi al públic” fins que no s’haguessin arreglat aquests problemes. Al final s’hi van invertir gairebé dos milions d’euros. “No s’entén com van gastar-se 119 milions en l’Espai Barça i no van fer res per arreglar això”, tanca la vicepresidenta.

Des del Barça expliquen que després que la directiva de Bartomeu hagués tingut accés a l’informe estava obligada a tirar endavant les reparacions. “Si cau un tros de l’estadi i fa mal a algú, o el mata, a més de les responsabilitats econòmiques també hi ha responsabilitats penals”, comenten. Es van celebrar 21 partits i no va passar res, però la junta de Bartomeu se la va jugar.