Barça
Esports26/07/2021

Un milió d'euros com a punt de partida perquè el Barça torni a facturar-ne 300

És el que pretén ingressar el club amb les 20.000 entrades del Gamper, que serà el 8 d'agost

BarcelonaL'agost del 2019, en l'últim Trofeu Joan Gamper que es va jugar amb públic, el Barça va aconseguir disparar la facturació i ingressar cinc milions d'euros només amb la venda d'entrades. L'elecció d'un rival de renom, l'Arsenal, i la nova estratègia en el ticketing van permetre que el club fes un salt endavant molt important en matèria d'ingressos. La irrupció del covid-19, però, va ensorrar l'aposta blaugrana per generar més diners a través del Camp Nou i va significar l'inici dels greus problemes econòmics que han acompanyat l'entitat en l'últim any i mig, i que la seguiran acompanyant algunes temporades més. Per això, que 17 mesos després es torni a permetre l'accés de públic a l'estadi implica que el Barça pugui tornar a recuperar una de les vies d'ingressos més solvents que tenia i que li generaven al voltant de 300 milions per temporada, comptant tots els conceptes (entrades, abonaments, productes VIP, visites...). Ara bé, des del moment que retornin els espectadors, al Gamper del 8 d'agost, fins que s'arribi a aquestes xifres, encara faltaran moltíssims mesos.

Al Barça estan satisfets de poder obrir l'estadi amb públic, però no tant com s'imaginaven unes setmanes enrere, abans que arribés la cinquena onada de la pandèmia a Catalunya. De fet, i malgrat que no es reconegui en públic, hi ha certa decepció amb la limitació del 20%. Pensaven que seria més. El club havia somiat, d'entrada, amb obrir el Camp Nou al 50%. Entre això, el rival d'aquest any (el Juventus) i la inclusió de l'equip femení al torneig, a l'entitat pensaven que podrien fer l'agost i facturar uns 2,5 milions. És a dir, la meitat que el 2019. Ara, amb un 20%, la previsió d'ingressos es redueix a una cinquena part, fins al milió. Diners, però, que seran molt benvinguts en una caixa forta plena de teranyines, però que no seran nets, ja que caldrà descomptar-ne les despeses d'organització. Per exemple, obrir l'estadi, que suposa uns 150.000 euros per partit, comptant els diferents conceptes (electricitat, seguretat, serveis...).

Cargando
No hay anuncios

Esperaven més aforament

A la directiva de Joan Laporta es van espantar quan van saber que el Procicat meditava impedir l'accés del públic a l'estadi per al dia del Gamper. De fet, la data i el rival ja feia setmanes que estaven pactats, però no s'havien oficialitzat a l'espera del vistiplau de les autoritats. El club va moure fils i va aconseguir salvar els mobles amb el 20% d'aforament. "Els diners que no factures ara no els recuperes mai més. Són diners perduts", recorden sovint des de l'àrea econòmica de l'entitat. El gran problema, segons fonts properes al Procicat, no és la presència d'aficionats a l'interior del Camp Nou –un recinte obert, espaiós i on totes les localitats tenen seient–, sinó les possibles aglomeracions per entrar i sortir. Per això, en la mateixa setmana del torneig, s'elaborarà un protocol específic per minimitzar els riscos de contagi.

Cargando
No hay anuncios

A l'espera que torni el turisme a Barcelona, el club activava la venda d'entrades, dirigida sobretot al públic local. I els aficionats estan responent. Només amb els primers tres dies ja s'han esgotat la meitat de les localitats. No en queden a tribuna ni a la major part del lateral i dels gols. En canvi, hi ha força disponibilitat als córners. De les que encara estan a la venda, els preus van dels 54 euros a la tercera graderia superior dels córners als 84 de la tercera graderia inferior del lateral. Com va avançar l'ARA, el club gestiona la venda d'entrades amb un nou programa, adaptat a la pandèmia, que agrupa les peticions i les distribueix mantenint les distàncies de seguretat que marquin en tot moment les autoritats.

Pendents de la Lliga

Més enllà del Gamper, el gran dubte és saber quan es permetrà el retorn del 100% dels aficionats al Camp Nou. El govern espanyol ja ho ha autoritzat, però deixant que cada comunitat ho reguli en funció de com evoluciona la pandèmia. Tenint en compte com avança el procés de vacunació, al club confien que ja no hi haurà més passos enrere, sinó endavant, i que el percentatge anirà augmentant de forma progressiva. Per ara, i per prudència, no fan previsions. En qualsevol cas, recorden que el refinançament de fins a 525 milions pactat amb Goldman Sachs inclou una clàusula per si finalment hi hagués sorpreses i es tornés a prohibir l'accés d'aficionats. Un salvavides que, a les oficines, estan convençuts que no hauran de fer servir.