El Barça prega als auditors fer els ulls grossos amb Pjanic
El club vol estalviar-se l’amortització pendent de 45 milions pel bosnià, que no seguirà de blaugrana
BarcelonaL’alegria i l’optimisme de Joan Laporta i la seva junta en relació a la continuïtat de Leo Messi i la planificació de la plantilla s’ha fos els últims dies davant la gran dificultat per buidar el vestidor de grans salaris. De la mà del director de futbol, Mateu Alemany, el Barça ha intentat que la Lliga suavitzi el límit del joc net financer per poder anunciar la renovació del seu jugador franquícia mentre treballa en l’estalvi de les fitxes més sobredimensionades. Però el president de la patronal, Javier Tebas, es manté ferm amb la norma vigent i amb la recepta que cal seguir al Camp Nou per arribar a l’inici de la competició tant amb el 10 com amb els nous fitxatges a punt per debutar. “No sé si Messi començarà la Lliga amb el Barça, però si no hi ha sortides serà impossible”, va expressar l’advocat aragonès en declaracions a La Sexta. És a dir, no hi haurà, de moment, cap mesura de gràcia per ajudar a retenir el principal actiu de la Lliga.
Que Messi sigui agent lliure ha deixat de ser notícia. I la il·lusió de pensar en noves arribades (a banda de les d’Agüero, Eric Garcia, Memphis Depay i Emerson Royal) ha quedat en segon pla. Ara la prioritat absoluta és alliberar massa salarial, ja sigui amb una rebaixa de condicions com les que el club planteja a Piqué, Busquets o Sergi Roberto, amb cessions o traspassos com els de Trincao, Junior o Todibo o amb rescissions unilaterals que acabaran als tribunals com la de Matheus Fernandes. També hi ha hagut oferiment de carta de llibertat a Samuel Umtiti i Miralem Pjanic, dos jugadors amb un sou elevat i contracte en vigor que no entren en els plans de Ronald Koeman. El Barça està amb l’aigua al coll i no se’ls pot permetre de cap manera, però veu com la seva solució expeditiva de moment no fructifica.
Tant el central francès com el migcentre bosnià han rebutjat la mesura perquè saben que cap altre equip els donarà unes condicions tan avantatjoses com les que el seu dia van pactar amb l’expresident Bartomeu. Posats a sortir, prefereixen marxar cedits i que el Barça completi la part del salari que el seus clubs de destí no puguin abonar. Conscients d’aquesta complicació, als despatxos del Camp Nou advoquen per la carta de llibertat, un mètode que, en el cas de Pjanic i amb els números a la mà, significaria assumir 45 milions de pèrdues en concepte d’amortització. L’estiu passat, en virtut d’una operació de maquillatge econòmic amb el Juventus que va acabar amb Arthur Melo a Torí, el Barça va pagar 60 milions pel jugador balcànic.
Una xifra que ara, segons ha pogut confirmat l’ARA, els nous gestors culers busquen reduir a l’hora de comptabilitzar l’amortització. Sense que els auditors facin els ulls grossos, ja que saben perfectament que la maniobra de bescanvi es va fer falsejant el valor de mercat dels dos futbolistes implicats, no hi hauria marge per poder oferir-li la carta de llibertat a Pjanic, una mesura que ara mateix està descartada per a un actiu esportiu car i també devaluat com Philippe Coutinho. Amb el brasiler, que té contracte fins al 2023, la realitat és tossuda i no es pot fer passar ase per bèstia.
Aleñá, a un pas del Getafe
Més fàcil de resoldre és la carpeta de Carles Aleñá, un fruit de La Masia que és a punt de posar punt final a la seva vinculació amb el Barça. Tenia propostes del València i de l’Osasuna, però finalment marxarà al Getafe, club en què va jugar cedit la segona part de la temporada passada. El conjunt madrileny, en què també juga el seu amic i exblaugrana Marc Cucurella, pagarà un traspàs d'entre quatre i cinc milions d’euros i el Barça es reservarà un percentatge d’una futura venda, cosa que ja ha fet en els recents traspassos de Junior al Leeds i de Konrad al Marsella. Aleñá, que no entrava en els plans de Koeman, deixarà un forat modest a la massa salarial. El seu sou és dels més baixos de l'equip.