Barça

Al Barça no li sortirà gratis jugar a Montjuïc

Experts consultats per l'ARA sostenen que l'Estadi Lluís Companys podria arribar a necessitar una inversió de 20 milions d'euros

BarcelonaEl president del Barça, Joan Laporta, va explicar en la seva primera roda de premsa que seguia molt present la possibilitat d’anar a jugar a l’Estadi Olímpic Lluís Companys, situat a la muntanya de Montjuïc, per facilitar les obres de la remodelació del Camp Nou, una idea que ja havia expressat durant la campanya electoral. De fet, l’ARA va informar fa uns dies que les constructores veuen molt complicat que es pugui complir el termini de quatre anys per fer les obres mentre es disputen partits a l’estadi i que això podria provocar que l’exili fos de més temps de l’esperat, fins i tot d’un any. 

Encara, però, no s'ha parlat del cost que tindria aquest trasllat temporal a un altre estadi. Segons un expert en arquitectura esportiva que coneix de prop el projecte Espai Barça, “no seria descabellat pensar que podria arribar fins als 20 milions d’euros”, una xifra gens menyspreable tenint en compte que les reformes només les aprofitaria el Barça durant un període relativament curt de temps. Les despeses es repartirien en quatre potes principals: la millora de la il·luminació per adaptar-se als requisits de LaLiga i la UEFA, la posada a punt del terreny de joc, la reforma dels vestidors i la implementació de graderies supletòries.

Cargando
No hay anuncios

Precisament aquest últim concepte és el que seria més car. “El cost d’aquesta ampliació d’espectadors podria enfilar-se fins als 10 milions”, explica un treballador d’una empresa que es dedica a posar-ne. La capacitat actual de l’Olímpic de Montjuïc és de 55.926 espectadors i el Barça té 83.500 socis amb abonament, cosa que provocaria que les grades extres haurien d’encabir pràcticament 30.000 persones si la junta de Joan Laporta no volgués deixar fora a ningú. Al preguntar-li per aquestes xifres, el club blaugrana respon que encara no ha fet cap estudi sobre el que costaria marxar a la muntanya olímpica i recorda que l’opció de deixar de jugar al Camp Nou durant un temps no està ni molt menys confirmada.

Cargando
No hay anuncios

La millora de la il·luminació seria obligatòria perquè ara mateix l’Estadi Olímpic té una capacitat de 1.881 luxs per oferir futbol per televisió i els requisits de LaLiga i la UEFA indiquen que, com a mínim, se n’han de tenir 2.000. Aquesta obra, segons els experts, podria vorejar el milió d’euros, el mateix cost aproximat que tindria la millora del terreny de joc. “Cosir-ne un de primer nivell des de zero s’acosta al milió d’euros, un preu que s’incrementaria si volguessis posar-hi calefacció i sistemes d’aspiració al subsòl”, diu l’expert en arquitectura esportiva, que, com a gran coneixedor del recinte, afegeix que necessitaria importants millores als vestidors (els més grans són de 125 m2) i segurament també a la sala de premsa i a la zona mixta.

BSM no precisa qui haurà de pagar les reformes 

Altres aspectes a tenir en compte per complir els requisits dels organismes federatius són disposar de l’Skycam, de més de 20 posicions de càmera, de sistemes de tracking de jugadors, de protecció antidrons, del sistema Intel360 per a les repeticions televisives, de VAR, d’ull de falcó per a la Champions League i de càmeres superlentes, entre d'altres. Aquest seguit de dispositius no estan instal·lats ara mateix a l’Estadi Olímpic. “De la mateixa manera, el Barça no podria jugar a l’estadi Johan Cruyff perquè disposa de tots aquests sistemes”, diu el professional que coneix en profunditat l’Espai Barça. 

Cargando
No hay anuncios

L’Estadi Olímpic està gestionat per Barcelona Serveis Municipals (BSM). Fonts de l’entitat preguntades per l’ARA han preferit, fent referència a criteris de confidencialitat, no valorar qui es faria càrrec del cost de les possibles reformes que s’haurien de portar-hi a terme, quin preu podria tenir el lloguer de les instal·lacions (l’Espanyol va pagar 600.000 euros anuals fins al 2002 i després va aconseguir que l’Ajuntament li reduís la xifra a la meitat), si seria possible fer altres esdeveniments mentre el Barça jugués allà ni si estructuralment es podrien posar grades supletòries a l’estadi. Però aquest últim aspecte experts en arquitectura esportiva expliquen que seria viable. 

En canvi, les mateixes fonts de BSM sí que han volgut deixar clar que l’Estadi Olímpic preveu tenir “el 40% dels dies reservats durant els pròxims dos anys” i que “acull una gran diversitat d’esdeveniments”. A més, remarquen que “l’Estadi no es pot deslligar de la seva ubicació a l’Anella Olímpica i l’afectació que les activitats poden tenir per l’ús ciutadà del Palau Sant Jordi i l’Esplanada Olímpica”. Ara mateix l’esdeveniment més llunyà anunciat a la web de l’Estadi Olímpic és un concert d’Iron Maiden que se celebrarà el 29 de juliol del 2022.

Cargando
No hay anuncios