El camí del Barça cap a Milà comença a Roma
BarcelonaInici i final del viatge, Itàlia. El Barça iniciarà l’aventura d’intentar ser el primer club des del Milan del 1990 que revalida el títol de campió d’Europa a l’Estadi Olímpic de Roma. Després de guanyar la Champions la temporada passada, el Barça va ser el gran protagonista de la gala d’ahir a Mònaco, amb premis i elogis. Al futbol europeu el campió és respectat i admirat, però un cop els delegats blaugranes marxaven tothom els mirava amb ulls envejosos. Aquesta temporada l’equip de Luis Enrique intentarà arribar a la final del 28 de maig a San Siro, a Milà, per continuar fent història. I tot començarà a Roma.
El sorteig va ser força afortunat per als interessos del campió, enquadrat en un grup amb el Bayer Leverkusen alemany, el Roma italià i el BATE Borissov bielorús. A diferència del Reial Madrid (enquadrat amb el PSG i el Xakhtar) o el Sevilla (rival del Manchester City, la Juve i el Borussia Mönchengladbach), el grup del Barça no és dels més complicats. Malgrat que li tocarà jugar la primera jornada a l’Olímpic de Roma i l’última a Leverkusen, l’equip blaugrana afrontarà amb confiança els duels contra els tres rivals.
El Roma, el subcampió italià, hauria de ser el gran rival, malgrat que ja va ser derrotat al Gamper. El francès Rudi Garcia inicia el tercer projecte en un club en què els diners els inverteix un empresari nord-americà, James Pallotta. El club romà està intentant modernitzar-se: projecta aixecar un nou estadi al sud de la ciutat, a prop de l’aeroport de Fiumicino, i vol abandonar aquest estadi olímpic tan amagat, al nord, i esquerp. L’estadi del vol sense motor de Messi per guanyar la tercera Champions del Barça és també el regne on mana un Francesco Totti que continua encaparrat a seguir jugant fins que passi dels 40 anys. El capità romà, que ha marcat 299 gols amb el club de la seva vida, ha començat de moment la temporada com a suplent, ja que l’equip s’ha gastat molts diners per fer un salt de qualitat i aspirar a guanyar la que seria la quarta lliga del Roma. En atac han arribat homes com el bosnià Edin Dzeko (Manchester City), l’egipci Mohamed Salah (cedit pel Chelsea) i el jove Iago Falqué, que va passar pel Barça abans de triomfar al Genoa. Amb Gervinho, Ljajic o Iturbe encara a la plantilla, el Roma disposa d’un gran arsenal ofensiu, però grinyola amb una defensa en què Castán i Manolas han d’aguantar com poden al mig. L’arribada del francès Digne ha millorat una mica el panorama, però el debut al camp del Verona de la primera jornada va ser una mica decepcionant per a un club socialment sempre exigent. De Rossi, Nainggolan i Pjanic manen en un centre del camp en què s’espera el lesionat Strootman. I en què l’exblaugrana Keita entra a les segones parts. El Roma aposta per un joc ofensiu, però els dos últims anys no se n’ha sortit gaire, a Europa, amb golejades contra el Bayern i una derrota amb el City en l’última fase de grups.
El retorn de Luis Enrique
Per a Luis Enrique serà un duel especial, ja que va viure la seva primera gran experiència com a tècnic a l’equip italià, una aventura que no va acabar del tot bé, però que va deixar una forta impressió sobre el tècnic asturià. Malgrat que en amistosos aquestes dues entitats ja s’han creuat altres cops, en partits oficials el Barça mai ha derrotat el Roma. L’any 2002 l’equip llavors entrenat per Fabio Capello va empatar 1-1 a Barcelona i va imposar-se per un clar 3-0 a l’Olímpic.
L’historial amb el Bayer Leverkusen és ben diferent. Malgrat que els alemanys van eliminar el Barça de la UEFA la temporada 1987-1988, des de llavors la història d’aquesta rivalitat s’ha escrit en lletres blaugranes. Durant els anys 80 Barcelona va descobrir aquest club propietat de la farmacèutica Bayer, que té la seu en aquesta ciutat pròxima a Colònia. Abans el Bayer no havia sigut un club gaire important, però aquell 1988 el Bayer va desfer-se del Barça i va acabar guanyant la final contra l’Espanyol. Des de llavors el Bayer només ha pogut guanyar la copa del 1993, i s’ha convertit en protagonista d’una maledicció, ja que perd totes les finals, com la de la Champions contra el Reial Madrid a Glasgow. El Bayer s’ha classificat per a la fase de grups després de superar el Lazio italià (en poques setmanes haurà jugat contra els dos clubs romans) gràcies a un projecte consolidat tant als despatxos com al camp. Sempre que s’ha creuat amb el Barça en els últims anys, però, ha acabat escaldat, com va passar en els vuitens de final d’ara fa tres temporades, quan Leo Messi va ser capaç de marcar cinc gols en una golejada espectacular al Camp Nou (7-1).
Un estil jove
El campió del món el 1990 Rudi Völler és el director esportiu de l’equip alemany, i ell ha confiat les naus al jove tècnic Roger Schmidt, un entrenador que va agradar molt a Guardiola quan el va descobrir i va fer una gran feina al Red Bull Salzburg austríac. Hi destaca un dels porters que competeixen amb Ter Stegen per ser a la selecció, Bernd Leno, i un davanter total sense constant, com Stefan Kiessling. Ara mateix el seu jugador més en forma és el turc nascut a Alemanya Hakan Çalhanoglu. Si el capità Bender aporta equilibri al centre del camp, en atac ajuden jugadors com el suís Mehmedi i Bellarabi.
Retrobament amb Hleb
Els alemanys haurien de lluitar amb els italians per aconseguir la segona posició, en espera de veure si el BATE Borissov aconsegueix fer un pas endavant. El Barça ja va enfrontar-se amb el club que s’ha convertit en el gran dominador de la lliga bielorussa. De fet, ha guanyat les nou últimes edicions de la lliga i s’ha convertit en l’únic club d’aquest estat que arriba a la fase de grups.
El Barça ja va guanyar per 0-5 el BATE en el seu moment, però llavors va jugar a l’estadi del Dinamo de Minsk, ja que el Bate s’estava construint el seu nou camp a Borissov, la seva ciutat. El Barça, doncs, s’estrenarà en aquest modern estadi per intentar superar un bloc en què gairebé tots els jugadors són locals. El club presidit per l’empresari Anatoli Kapski compra els millors jugadors locals, com va fer amb Aleksandr Hleb. L’exjugador del Barça va ser fitxat pel BATE quan s’havia format al Dinamo de Minsk i ara acaba la seva carrera al BATE, motiu pel qual podrà tornar al Camp Nou. El jove tècnic Aleksandr Iermakóvitx, jugador del BATE no fa gaire, ha aconseguit anar superant de nou les prèvies i en l’última fase els seus homes van superar el Partizan de Belgrad.
El sorteig va creuar aquests rivals en el camí d’un Barça que ho tindrà més fàcil que altres contrincants, de moment. A més, va evitar el viatge més llarg del torneig, a Astana, la capital del Kazakhstan, un viatge que sí que haurà de fer l’Atlètic de Madrid.
José Mourinho es trobarà cara a cara amb Iker Casillas
El València es jugarà el seu futur contra el Zenit de Sant Petersburg rus, l’Olympique de Lió francès i el Gant belga, en un sorteig prou afortunat dels homes de Nuno. El Madrid, en canvi, haurà de jugar contra el PSG en el retorn d’Ángel Di María al Santiago Bernabéu. El Xakhtar de Mircea Lucescu serà el tercer en discòrdia d’un grup que tanquen els suecs del Malmö. Un dels retrobaments amb més morbositat de la fase de grups, però, serà el que enfrontarà José Mourinho i Iker Casillas. El Chelsea i el Porto van quedar enquadrats en el mateix grup, motiu pel qual el tècnic portuguès tornarà a l’estadi del club amb el qual va guanyar la Champions. A la porteria dels dragões, però, ara hi juga el porter espanyol, amb qui no va mantenir una bona relació. El Dinamo de Kíev i el Maccabi de Tel Aviv completen aquest grup. El Bayern de Pep Guardiola, per la seva banda, jugarà contra l’Arsenal de Wenger, l’Olympiacos grec i els croats del Dinamo de Zagreb.