El Barça s'abraça a Goldman Sachs i a la Superlliga
"Les coses ja s'estaven fent malament abans de la pandèmia", manifesta el vicepresident Eduard Romeu
BarcelonaEl vicepresident Eduard Romeu, que juntament amb Àngel Riudalbas, Joan Solé i Ferran Olivé va rebre el sí de l’assemblea per entrar a la junta del Barça malgrat no integrar la candidatura original de Joan Laporta, va ser l’encarregat d’explicar l’operació per obtenir 525 milions d'euros per refinançar el club. “Les coses ja s’estaven fent malament abans de la pandèmia. Anàvem coixos i hem caigut. El covid té culpa en la situació en què ens trobem, però no serveix per explica-ho tot”, va introduir abans de detallar algunes decisions en matèria econòmica.
Entre elles, la due diligence que s’acabarà de fer al juliol, la posada en marxa d’un pla de negoci per recuperar ingressos i ajustar la despesa salarial a la realitat del club i la contractació d’un préstec “transitori” per valor de 80 milions d'euros per fer front als sous dels jugadors (57 milions), a deutes amb clubs per traspassos (75 milions) i a obligacions d’IVA i IRPF per valor de 24 milions.
“Estem lligats de peus i mans”, va manifestar Romeu després d’explicar que el deute de l’entitat supera els 1.000 milions a causa d’una mala gestió, de l’incompliment en el retorn de bons financers (200 milions) i de la davallada d’ingressos derivada del covid. El directiu va presentar una proposta de finançament “liderada per la companyia Goldman Sachs” amb un interès màxim del 3%, un percentatge més alt del que indicarien els preus de mercat per temes reputacionals. “No ajuda gens la judicialització ni casos com el Bartogate”, va justificar.
El vicepresident va defensar aquesta operació, que caldrà retornar en els 15 anys vinents, com el camí necessari per “tornar a competir” i “tenir més aire els dos pròxims cursos”, que és quan s’espera que la indústria del futbol s’estabilitzi una vegada superada la pandèmia. Tot i algunes intervencions contràries, els socis la van aprovar amb 588 vots favorables. 28 compromissaris la van rebutjar i 43 la van votar en blanc. Calien dos terços del cens per tirar-la endavant.
El Laporta més autèntic, amb la Superlliga
El penúltim punt de l’ordre del dia, relatiu a la Superlliga, no va tenir associada cap votació. “No votarem perquè la competició no existeix. Les amenaces de la UEFA l’han impedida. El que sí que existeix és el projecte”, va introduir Laporta, que va acaparar el micròfon en un tema en què es va expressar amb passió i determinació. El president blaugrana va disparar contra el “monopoli de facto” de l’estament continental, al qual va criticar per oposar-se al diàleg amb els clubs que inicialment van donar suport a la iniciativa. També va recordar la cobertura legal que tenen els que encara resisteixen (Reial Madrid, Juventus i Barça): “El temps ens està donant la raó. La UEFA ha cancel·lat l’expedient disciplinari i acceptarà la nostra participació a la Champions del curs que ve”.
Tot i que va reconèixer que no es va explicar bé quan va anunciar-se, Laporta va elogiar la Superlliga perquè “vol evitar que els clubs-estat alterin la competició com l’estan alterant ara” i perquè retornaria l’interès pel futbol entre generacions que l'estan perdent: “Les audiències han baixat. A França, a la meitat. I, quina casualitat!, un dels equips d’aquesta lliga inverteix més que ningú en contra de la sostenibilitat financera de la resta dels equips”. El president es referia al PSG, que recentment ha impedit el fitxatge de Wijnaldum pel Barça. Laporta també va informar que hi ha converses amb els desertors de la Superlliga, fet que confirma que el projecte continua viu: “Estem en comunicació amb els que han marxat. Aquests clubs estan desitjant que l’acord de fidelitat que van firmar després de les pressions de la UEFA deixi de tenir validesa”. “Per pensar i organitzar una competició no hem de demanar pas perdó. I menys encara pagar cap sanció”, va reblar Laporta.
Els jugadors, de cara per abaixar-se el sou
Després d'aprovar els comptes de la temporada 2019/2020 i el pressupost irrealitzable de l'exercici 20/21 amb una pinça al nas per evitar "la paràlisi del club", i abans de la presentació del crèdit de Goldman Sachs, el president es va dirigir als socis per vaticinar “el començament d’una etapa esplendorosa” i, en definitiva, repetir l’esperit del discurs optimista de la presa de possessió.
Abans de votar l’acord financer, Laporta va explicar als socis: “Aquest préstec el farem servir per reestructurar el deute i gestionar el club amb tranquil·litat en els pròxims dos exercicis, no per fer grans fitxatges ni posar en marxa projectes”. El mandatari també va voler posar de manifest la “col·laboració” dels jugadors amb sou més elevat a l’hora de negociar-ne una rebaixa i va confirmar que hi haurà una moratòria d’abonaments per als socis que l’han pagat últimament tot i no haver anat a l’estadi per la pandèmia.